Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


aristolochia

2012.02.05

Farkasalmafélék

Sok fajtája létezik a Braziliából származó növényeknek.Sajnos nem télállóak,így kertekben ritkán találkozunk ezzel az egzotikus növénnyel.Az Aristolochia macophilla egy télálló változat de nagyon hideg teleken kifagyhat a növény..Magvetéssel szaporítható.

Fás szárú, kapaszkodó hajtású kúszó növény.Levelei széllesek tojásdadok,csöves virágainak széles peremű pártájuk van.Az egész növény redkívül mérgező!Gyógyszerek alapanyagaként alkalmazzák.A növény rákkeltő toxinokat tartalmaz.Talán ezért is felelősek bizonyos gyógyszerek e betegségek kialakulásában(veszélyes mellékhatások).

Párás levegőt és sok vizet igényel.Tűző napot nem viseli el ezért félárnyékos,árnyékos helyre kell ültetni.Humuszban gazdag közegben gyorsan fejlődik.A melegben átteleltetett növényeket tavasszal érdemes visszavágni így árnyas helyen újra virágokat nevel.

Aristolochia elegans

 

Aristolochia elegans Dutchmans Pipe

Aristolochia littoralis syn. elegans

Aristolochia macrophylla

Látványos nagy levelű kúszó növény, amely 10 méter hosszúra is megnőhet. Virágzási ideje júniustól augusztus közepéig is eltart. A virágok kívül sárgászöldek, míg belül bíborvörös színben tündökölnek, épp ezért vonzzák a különböző rovarokat. Kedveli a humuszos talajt, de a szárasságot nem viseli jól, így nyáron öntözzük bőven a földjét. Ősszel a fagyok ellen érdemes a tövét betakarni fenyőkéreggel vagy falevelekkel.
Hatalmas levelei miatt igen szép egybefüggő zöld falat képez bármilyen kerítésen vagy pergolán.

Virágai kevésbé dekoratívak.

Farkasalmalepke.
Hernyói a farkasalmaléléken növekszik.A növény mérgező hatása a pillangót is védetté teszi a ragadozókkal szemben.Márciustól találkozhatunk e lassú röptő szép rovarokkal.


A. clematitis

vissza az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.