Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kerti tó

2011.05.13

 

A kerti tó építésének lépései

Hogyan érdemes otthon  házi anyagokból, jó minőségű kerti tavat építeni?

Kerti tó
A
mikor egy szép, romantikus kertről álmodozunk, szinte mindig szerepel benne valamilyen víz, tó, patak, vagy szökőkút formájában. Általában álmaink valós formát öltésekor leginkább kis kerti tavacskákat szoktunk kialakítani. Manapság divatos ugyan, mégis csak minden tizedik kertben találkozhatunk vele.

Ha mégis ilyen kerti látványosságra vágyunk, két lehetőségünk van. Az egyik, hogy keresünk egy  tóépítéssel foglalkozó céget, aki tóépítő eszközökkel jó minőségű, de drága tavacskát fog kertünkbe telepíteni. A másik lehetőség, hogy inkább saját erőnkből építkezünk.

Először is szükségünk lesz valamilyen tómederre. Igazán kicsi tavaknál nem szükséges merev tómedret alkalmazni, ez inkább a dús növényzetű, élőlények otthonául is szolgáló, mélyebb tavaknál szükséges. Szakboltokban lehet kapni kész tómedreket is, de nekünk megfelel egy régi kiselejtezett fürdőkád, vagy valamilyen faanyagú hordó is.

A tó helyét mindig annak megfelelően válasszuk ki, hogy milyen élőlényeket és növényeket szeretnénk benne elhelyezni. Ha meleget kedvelő növényeket és állatokat - például teknőst - szeretnénk a tavunkban elhelyezni, akkor jobb, ha nem a földbe süllyesztve, hanem a földszint fölé, egy kis dombra, napos helyre helyezzük el a tavat.

Így könnyebben felmelegszik. Az egyenletes hűvöset kedvelő élőlényeknek pedig  válasszunk földbe süllyesztett, árnyékosabb helyet. Szivattyúkból és szökőkutakból is csak a benne elhelyezendő élőlények igényeivel egyezőeket helyezzünk tavacskánkba. De álljunk neki végre az építésnek! Először helyezzük el a földben a tómedernek szánt tárgyat

 

Ezt ki kell bélelni valami erős, nem vízáteresztő fóliával. Erre alkalmas egy többször összehajtott, vastag fekete fólia, vagy a szakboltokban kapható tófólia is. Fontos, hogy a fólia szélei lógjanak túl a tómedren. A mederbe engedjünk némi vizet, így a fólia lerögzül és a kilógó széleit is rögzíteni tudjuk, földtakarással és kövekkel.

Ez után töltsük fel a medret teljesen és várjunk 24 órát, hogy a vízből távozzon a klór. Ekkor kezdődhet a tó növényekkel, állatokkal való benépesítése. Ha nem szeretnénk algákkal bajlódni, törekedjünk arra, hogy a tavunk felületének kétharmada növényekkel borított legyen. Lényeges az is, hogy az elhalt növényeket rendszeresen távolítsuk el és az elpárolgott vizet is mindig pótoljuk.

Téves az a hit, hogy a tó vizét gyakran le kell cserélni. Ez sem a növényeknek, sem az állatoknak nem kedvez. Jó ötlet, ha a növényeket műanyag cserépben, vízinövényföldben, kövekkel a tetején helyezzük a tó medrébe, így könnyebben tisztítható lesz a későbbiekben.

 

Kerti tó elhelyezése

A kerti tó elhelyezése
A
vízfelület legideálisabb elhelyezése egy szakember számára egyszerű feladat, hiszen már jó előre látja a kerti tó végső kinézetét, amit csak a már meglévő kertbe kell beillesztenie. Egy laikus számára azonban nyújtanék pár tippet, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

Először is gondoljuk át, milyen típusú tavat szeretnénk, azaz hol lenne ideális a környezete is. Például egy csobogót ideálisabb naposabb, a házhoz közelebbi helyre tenni, mert csak így lesz igazán látványos a megoldás. A hely kiválasztásakor mindenképpen lényeges szempont az is, hogy lehetőleg ne sziklás, köves részt, vagy fához közeli helyet válasszunk neki, mert a köves talajban nagyon nehézkes a megfelelő aljzat kialakítása, a fák mellettpedig a gyökerek nehezíthetik dolgunkat.

Amennyiben először építünk kerti tavat, akkor vagy jó minőségű talajra  műanyag alapteknőt érdemes helyeznünk, vagy a forma könnyű alakíthatóságának érdekében érdemes lehet tófóliával dolgozni, mert így bármilyen nehézségbe ütközve is könnyen kialakítható alapot kapunk. A kerti tó építésének egyik legfontosabb lépése az alap kialakítása, mindenképpen jó, ha már előre utánajárunk milyen növénytípusokkal szeretnénk dolgozni, mert azok igényei is segítenek a legjobb megoldás megtalálásában. Az alapozás után már csak a megfelelő szegélyezés, azaz a széleken kilógó tófólia eltakarása, a vízinövények elhelyezése és végül a medence feltöltése vár már csak ránk.

 

A kerti tó elhelyezése II.

A kerti tó elhelyezése
A
tó elhelyezése előtt - főleg azoknak, akik szakemberek segítségét mellőzve szeretnék kialakítani a saját kerti tavukat - érdemes pontosabb tervet készíteni. Alapul ne csak a tó valós méretét, hanem a közvetlen környezetét is számolják bele, hiszen a növényeket nemcsak a tó területére, hanem a környezetébe is telepítjük, vagyis az élet akár ki is léphet a mederből.

A tervezés fontosságát a tó méretének megfelelő kialakítása és a telepítésre szánt növények alkalmas, az igényeik szerinti elhelyezése adja. Léteznek agresszívabb fajok, amik nem megfelelő telepítéssel nagyon gyorsan elterjedhetnek, és teljesen átformálhatják a tervezett képet. Nagyon lényeges, hogy az ilyen fajokat nagyon gondosan kezeljük, hiszen megfelelő szabályozás hiányában esélyünk sem lesz a későbbiekben.

Nagyon jó megoldás, ha az ilyen erősen növekvő fajokat beton vagy műanyag kalodába ültetjük, mert ezzel egyszerűen megfékezhetjük az ilyen növényeket. Nagyon lényeges a gondos korlátozás és az ésszerű, esztétikus ültetés, mert a kisebb évelő növények nagyon könnyen elnyomhatóak. A növények elválasztásának egy másik módja, ha az agresszívabb növényeknek valamilyen módon különálló vízfelületet alakítunk ki, míg a többi növényt teljesen külön, a tó egy másik felében helyezzük el.

 

A vízikert megtervezése I.

A vízikert megtervezése
A
vízikertben nagyon lényeges, hogy előrelátóan tervezzünk, hosszú időre válasszuk ki a növény-együtteseket, és szakszerűen ültessük el az egyes példányokat. Nagyon fontos a növények megfelelő kiválasztása is.

A tavirózsa, a sárga nőszirom és a mocsári gólyahír rövid idő alatt nagyon terebélyessé válhatnak, a füzek és az égerek  pedig nagyon hosszú életűek. Az előbbiekben említett növények inkább nagyobb terű tavak esetén javallottak, hiszen a gyors terebélyesedésük elleni harc egy kisebb tó esetében elég kemény feladat. A folyamatosan gyarapodó, erős gyökérsarjakkal rendelkező növények rendszerint elnyomják a gyengébb fajokat, és sokszor egy kisebb tavat gyorsan ellepnek, ezért vagy ne is telepítsük őket, vagy pedig már a legelején szabjunk gátat a terjeszkedési lehetőségeiknek.

Külön gondot jelenthetnek az úgynevezett pionírfajok, például a medvetalp és egyes nenyúljhozzámfajok is, mert ezek még a természetes vizek mentén is sokszor csak gondot okoznak szaporaságukkal és agresszivitásukkal. A tavak telepítésekor legjobb megoldás, ha ezt a kerttervezés feladatai közé soroljuk még az elrendezés előtt, a kert kialakításával egy ütemben kezdjük el, azonban természetesen utólag is megtehető, csak minden valószínűség szerint még több munkával fog járni.

A vízikert megtervezése II.

A vízikert megtervezése
A
tó elhelyezése és mérete függ a telek nagyságától, az épület elhelyezkedésétől, a tó használatától és létesítésének céljától is, hiszen alapvetően mindenhol lehetséges vízfelület létesítése. Azonban ahhoz, hogy ideális képet teremtsünk kertünkben, érdemes a meghatározó célokat kijelölni és a különböző biztonsági szabályokat pontosan betartani.

A tó építése előtt érdemes utánajárni a kertünkön átfutó vezetékek helyének, a szomszédok véleményének és a tó létesítése által esetlegesen keletkezendő károk lehetőségeinek. Ilyen kár lehet például egy, az épülethez túl közel telepített szivárgó tó is, ami a folyamatos vízutánpótlásának következtében szépen lassan átáztatja az épület tóhoz közeli oldalát. A hely szempontjából a legáltalánosabb elképzelés, hogy kerüljön félárnyékos helyre, de ne lógjon be fölé lombhullató növény, mert ősszel állandóan a leveleket szedegethetjük belőle.

Van néhány alapszabály, amit érdemes tudnunk. Minél nagyobb a tó, annál jobb lesz a vízminősége. A napos helyre való telepítés hatására a tavunk esetleg gyorsan és nagyon felmelegszik és ettől az algaszaporodás is nagyobb mértékű lesz. A vízinövények elpusztulásának eredményeképpen keletkezik a tavak fenekén az iszap, minél több a növény a tóban, annál erőteljesebb iszapmennyiséggel kell számolnunk. A tápanyagdús talajok elhelyezése a tófenéken tovább gyorsíthatja az algák szaporodását és a víz zavarossá válását. Ezzel szemben a védett (naptól és széltől) helyen fekvő tavak növény- és állatvilága sokkal gazdagabban fejlődik, mint a környezeti hatásoknak jobban kitett társai. A vízinövényekkel kapcsolatban jó tudni, hogy nem igényesek, nem szükséges őket sem tápanyagdús talajba ültetni, sem trágyázni. Az árnyékos helyen elhelyezett tavaknál jellemző, hogy a növények gyarapodása gyengébb lesz, kivételt jelentenek a kimondottan árnyékot kedvelő fajok. És végül, a vízinövények állítják fel a tavak megfelelő ökológiáját, mivel szűrik és tisztítják a vizet.

vissza az elejére 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.