Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


angkor,angkorvat

2011.04.03

II.Szurjavarman király uralkodása (1113–1150) alatt épült Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával. Angkorvat a khmer kultúra, művészetek aranykorának minden kincsében bővelkedik. Ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében.

Az antik világ építészeti remekei II: Angkor Wat

A templom Kambodzsa jelképévé vált – megjelenik a nemzeti zászlón és címeren, és ez az ország fő turistalátványossága.

 

Angkor Wat

Angkor Wat

Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több, mint 100, a 9-13 században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét orzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot, aki talán nem is gondolta, hogy milyen kincset adott a világnak. A IX. és XIV. század között khmer birodalom virágzó civilizációja ma már ugyanis világörökségünk része. A sokáig elfelejtett város vagy birodalom környékén egy hatalmas, 140 kilométer hosszú és 30 kilométer széles tó fekszik, ami meghatározó volt a khmer kultúra kialakulásának szempontjából, hiszen egész évben lehetett itt rizst aratni és terület halakkal is ellátta bőven az embereket. Olyan, mintha egy csodálatos csigahéjat látnánk, csiga nélkül. A kőépítészet egyik csúcsa Angkor, ahol vakolat nélkül iszonyú pontossággal faragott köveket raktak egymásra, hogy aztán szobrokkal burkolják be azokat. Angkor meghatározó vallása a hinduizmus és a buddhizmus volt. Könyvtárak, templomok és szentélyek működtek benne. Egy vallási élet központja lehetett, amelynek ma már nyomaiban sincs folytatása.


A templomváros néhány fontosabb műemléke, keletkezésük sorrendjében :
IX. század
Bakong, Lolei (tégla templomok, téglából készült szobrokkal. Szinte mindegyik szobor mosolyog. Persze az angkori szobrokon látható csodálatos ajakábrázolás, amely végtelenül gazdag és sokféle benső lelkiállapotot tükröz, az nem egy egyszerű mosoly. Az a belső lélek tükröződése az arcon, amely mintegy végtelen változatban mutatja meg a látszólag szűkös tárgy-téma, tehát a mosoly mögött húzódó lelki, emberi tartalmak gazdagságát.)
X. század
Banteay Srei (A nok temploma. Színes homokkőből épült. Csodálatos ékszerdoboz, egyedülállóan finom még a khmer művészetben is. Aprólékosan megfaragott kőcsipkék díszítik, falaiból szépséges apsarák lépnek elő.)
XI. század
Ta Keo (Hatalmas épület, a tisztán látható szerkezete miatt különösen érdekes. Soha nem fejezték be. Jól kivehetőek a kőgerendák illesztési módjai, a tetőszerkezetek, az álboltívek.)
XII. század
Angkor Wat (Gigantikus, ötszintes épület, ebből három szinten helyezkedik el a tulajdonképpeni templom. A szintek galériákkal határolt teraszokból állnak. A legfelső szinten áll az öt hatalmas torony, egy-egy a négy sarkon, egy pedig középütt. A külső falakon mintegy másfélezer nagy alakú apsara található. (Az apsarák eredetileg égi táncosok, nimfák, a khmer művészetben az istenek és az istenkirály kedvesei.)
Angkor Wat belső falain hatalmas, összefüggő domborművek láthatók. A khmer Mahabharáta és Rámajána jelenetei, és a khmerek harcai a szomszédos népek ellen.
Angkor Wat nemcsak vallási, hanem kozmológiai központként is kiemelkedő szerepet játszott. Mivel Kambodzsában a képzőművészet összefonódott az építészettel, minden templomban láthatók szépséges szobrok.
A khmer művészet rajongói megtekinthetik Phnom Penh-ben a Nemzeti Múzeum gyűjteményét. Rendkívül gazdag anyag található Thaiföldön, Bangkokban, a Nemzeti Múzeumban, Lop Buri és Phimai múzeumaiban, meg Vietnámban. És a világ számos városában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.