Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hoover gát

2011.04.12

 

Mielőtt a Colorado folyó eléri a gátat, áthalad a világ legnagyobb kiterjedésű természeti csodáján. A Grand Canyon – e gigantikus hegyszoros – 1,6 kilométer hosszú. A legmaradandóbb látvány az a 90 kilométeres szakasz, amely a Powell-tó és a Grand Canyon Nemzeti Parknál fekvő Mead-tó között terül el.

A Grand Canyon híres furcsa sziklaformáiról, melyeket a Colorado sodra vájt ki, miközben kimélyítette a völgykatlant. Érdemes a színekre is figyelni: a napszakoknak megfelelően változnak az árnyalatok. Ami előbb halványvörös vagy rózsaszín volt, mintha zöld fényben ragyogna föl, hogy azután lilára, szürkére és barnára változzon.

Az európaiak a Grand Canyont 1540-ben fedezték fel. Akkor vezettek el az indiánok ide néhány embert Francisco Coronado csapatából. Alaposan azonban csak 1860 és 1870 között kezdték feltérképezni, aranyat keresve kutatták át a területet. Amióta 1901-ben vasútvonalat építettek ki, egyre több turista árasztja el a Grand Canyont. A hatalmas Colorado folyó 2300 kilométer hosszú, és 640 ezer négyzet-kilométernyi területet – ami az Egyesült Államok tizenötöde – öntöznek vizével.

A Rocky Mountainból (Sziklás-hegység) ered, onnan délnyugatra fordul, áthalad Colorado és Utah államokon, majd a Grand Canyon néven ismert mély folyóvölgyön. Határt képez Arizona és Kalifornia között. Végül keresztezi Észak-Mexikó területének egy részét, és a Kalifornia-öbölbe torkollik.

Folyása mindig kiszámíthatatlan volt, hatalmas területeket árasztott el. 1905-ben hirtelen még a medrét is megváltoztatta, kialakította a 750 négyzetkilométeres Salton-tavat, és az egész kaliforniai Imperial-völgyet árvízzel fenyegette. A folyómeder és a vízellátás szabályozása érdekében – és hogy elektromos áramot is nyerjenek – az amerikaiak elhatározták, hogy Arizona és Nevada határán hatalmas gátat építenek. 1928-ban a Kongresszus megszavazta a szükséges pénzt, és 1931-ben elkezdték a munkálatokat.

Az Egyesült Államok akkori elnöke, Herbert Hoover élénk érdeklődéssel követte az eseményeket, a gát róla kapta a nevét. 1936-ban az avatóünnepségen Roosevelt elnök már Boulder-gátként említette. Így hívták 1947-ig, amikor is a Kongresszus visszakeresztelte eredeti nevére. Három és fél millió köbméter betont használtak fel a gáthoz, amely az addigi legnagyobbnak számított. A kivitelezés során nyolcmillió tonna sziklát kellett eltávolítani az útból. Alapzata 201 méteres, magassága 221 méter – egy hetvenemeletes felhőkarcoló magasságának felel meg –, a felső rész pedig 379 méter hosszú és 14 méter széles.

A gát felduzzasztott vízmennyiségével alakították ki a világ egyik legnagyobb mesterséges tavát, a Mead-tavat (Lake Mead). Formája szabálytalan, cikcakkos, hossza 185 kilométer, partvonala 900 kilométeres. A nemzeti parkok felügyelősége gondozza a kedvelt kirándulóhelyet, ahol hódolni lehet a vízi sportoknak, valamint a vitorlázásnak, csónakázásnak.

Lőcsy István


 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.