Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kínai Három szoros gát

2011.04.12

Három szoros gát
A világ legnépesebb országának vezetése felépíti a világ legnagyobb gátját a világ egyik legnagyobb folyóján – így lehetne röviden jellemezni a kínai Három szoros gátat. A területen, ahol a Jangce folyó elhagyja a Szecsuáni-medencét és három szurdokban tör utat magának, már 1919-ben felmerült egy gát építésének terve.

A környék felmérését Mao Ce-tung rendelte el, de még a nagy vezér is letett a gát építéséről. Az első komoly tervek a ’80-as években születtek, és óriási társadalmi ellenállást váltottak ki Kínában. Ez persze érthető is, hiszen a számos környezeti probléma mellett az építkezés miatt mint-egy másfél millió embert kellett kitelepíteni, és számos történelmi kincset, illetve Kína legjobb termőterületeit árasztották el. Ezt is figyelembe véve valószínűleg ez minden idők legdrágább építménye.

De Kínának ebben már van rutinja: nem véletlenül hasonlítják ezt az építkezést a Nagy Fal munkálataihoz. A gát 2006-ban készült el. A számos káros hatás mellett kétségtelen, hogy felépülésével csökkent az árvízveszély, és a hajóforgalom is felélénkülhet a területen.

A 24 milliárd dolláros befektetést igénylő erőmű, másfél kilométeres szélességével és 185 méter magas gátjával a világ legnagyobb vízerőműve, amely 632 km² területű tavat duzzaszt a folyón felfelé, egészen  (Csungking) városáig. 18 millió kw elektromos teljesítményt állít elő, ami a kínai áramtermelésnek kilencede, és ráadásul olyan területek ellátását biztosítja, amelyek eddig nehezen jutottak energiához.  Kína legnagyobb építészeti vállalkozása, amelynek eredményeképp a gát az ország modernitásának szimbólumává válhat az új évezred hajnalán.

 
               Jangce folyón a világ legnagyobb gátja
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.