Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


legmagasabb felhőkarcoló

2011.04.12

Dubaiban  január 4-én ünnepélyesen megnyitották a világ jelenleg legmagasabb felhőkarcolóját, a Burj Dubai-t.A grandiózus tűzijátékkal fűszerezett ceremónián Dubai uralkodója Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk avatta fel az épületet, melynek hivatalos neve ezentúl Burj Khalifa. A torony a nevét az Egyesült Arab Emirátusok elnökéről és Abu Dhabi uralkodójáról, Khalifa Bin Zayedről kapta. Abu Dhabi nemrég 10 milliárd dollárnyi támogatást adott Dubai emírségnek.

 


Az építmény 828 méter magas, ezt a számadatot az építkezés során végig titokban tartották. A "függőleges városnak" is nevezett épület több tíz kilométer távolságból is látható, s a levegőből magányos, égbe meredő tűre emlékeztet. A 168 emeleten étterem, szálloda, irodák, luxuslakások, egy fittnesszterem, kilátóterasz és egy 11 hektáros park kaptak helyet. A hotelt és a luxuslakások egy részét Giorgio Armani tervezte.
A megaberuházás a felhőkarcoló mellett magában foglalja az azt övező 500 hektáros terület fejlesztését is, ami a tervezők reményei szerint új üzleti és lakóközpontot alkothat a meglehetősen szétszabdalt városban. A Burj Dubait, azaz új nevén Burj Khalifát kisebb, ám vadonatúj felhőkarcolók tucatjai veszik körül, és a közelben van a Közel-Kelet legnagyobb bevásárlóközpontja is. A teljes beruházás a most átadott toronnyal együtt a fejlesztő Emaar Properties szerint 20 milliárd dollárba (közel 3800 milliárd forintba) kerül.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.