Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


díszcserjék 2

2011.02.23

Díszcserjék

 
Weigela Florida 'Variegata' (Tarka levelű rózsalonc)
Alakja az alapfajéhoz hasonló,levele sárgásfehéren szegélyezett,virágja rózsaszín. Szoliternek,vagy cserjecsoportokban is ültethető.

 

 

Viburnum Opulus 'Roseum' (Labdarózsa)
4 – 5 méteresre is megnövő az alapfajhoz hasonló levelű cserje. Virágzata kezdetben zöldesfehér majd hófehér, gömb alakú, nagy hógolyóra emlékeztető. Május – júniusban virágzik. Virágzata csak meddő (steril) virágokból áll, ezért termést nem hoz. Humuszban gazdag, üde, tápdús talajt kedvel.

 

 
Viburnum Opulus 'Compactum' (Bangita)
Terülő formában fejlődik, ezért érdemes magasabb díszcserjék vagy fák elé ültetni. Leggyakrabban 100-200 cm magasságot elérő cserje. Normál növekedési eréllyel rendelkezik. Leginkább a virágzata és termései miatt ültetett díszcserje. Virágai fehér színűek. Virágai májusban nyílnak. Termései piros színűek. Semleges talajon (6,5-7,5 pH) szépen fejlődik. A legszebben a vízzel jól ellátott, üde talajban fejlődik. Félárnyékos és napos kertrészletbe is ültethető. Lombhullató.
 
Viburnum Bodnantense (Bangita)
Szabálytalan formájú díszcserje. Középmagas, kifejlett korában 200-300 cm-t elérő növény. Normál növekedési eréllyel rendelkezik. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Virágzata rózsaszín. Virágai januártól márciusig nyílnak. Semlegeshez közeli kémhatású (6,5-7,5 pH) talajokon kiválóan fejlődik. A legszebben a vízzel jól ellátott, üde talajban fejlődik. A kert napos, vagy félárnyékos részére ültessük. Lombhullató.
 
Tamarix Tetrandra (Tamariska)
Ígénytelen , szárazságtűrő díszcserje.
A mérsékelt és szubtrópusi égöv találkozásánál, száraz, homokos, köves vagy szikes homokos területeken honos.
Rendszeres nyírás mellett sövénynek is alkalmas.
Lombja élénkzöld, vesszői sötét vörösesbarnák, majdnem feketék.
Rózsaszín virágai májusban a vesszők teljes hosszában rövid álfüzérekben nyílnak.
Magassága: 3-5 méter.

Syringa Vulgaris (Orgona)
A kifejlett díszcserjére jellemző, hogy csaknem szabályos gömb alakú. Kifejlett korára 300-450 cm magasságot is elérő növény. Normál növekedési eréllyel rendelkezik. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Virágainak színe bordós lila. Áprilistól májusig virágzik. Nem érzékeny a talaj kémhatására. A hosszan tartó száraz, nyári forróságban érdemes gyakrabban öntözni, hogy fejlődése zavartalan legyen. Félárnyékos és napos kertrészletbe is ültethető. Lombhullató.
 
 
Spirea Vanhoutte (Kerti bajnóca)
Gyors növekedésû 1-1,5 m magas, májusban virágzó bokor. Talajban nem válogat.
 
Spirea Japonica 'Shirobana' (Japán gyöngyvessző)
1 – 1.2 méterre megnövő cserje, felfelé törő ágakkal. Levelei halványzöldek, lándzsa alakúak. Júliusban - augusztusban lapos sátorvirágzatban nyíló virágai fehérek és rózsaszínek, ugyanazon a növényen vegyesen nyílnak . Talajban az üde, humuszban gazdagokat szereti. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük.
 
Spirea Japonica 'Goldflame' (Japán gyöngyvessző)
v0.6 – 0.8 x 0.6 – 0.8 méteres bokros cserje. Levelei kihajtáskor aranysárgák, nyár folyamán zöldes, ősszel pedig kárminpiros színűek. Rózsás lila virágai félgömb alakú kis sátorvirágzatban, június - júliusban nyílnak. Talajban az üde, humuszban gazdagokat szereti. Félárnyékos, párás helyre ültessük. Évelőágyakba talajtakarónak, esetleg balkonládában történő nevelésre kiválóan alkalmasak.

Rhododendron (Rhododendron hybridek)
A rhododendron a tág állású, ligetes lombos fák és hosszútűs fenyők közötti félárnyékban érzi jól magát.
Talajelőkészítés nélkül csak a mélyrétegű természetes savanyú ( 4,5 - 6 Ph) levélavarral rendelkező erdei talaj vagy a tőzegtalaj alkalmas a rhododendronok ültetésére.
A rhododendronok meghálálják a bőséges nedvességet a tenyészidőszakban, de nem tűrik a pangóvizes, levegőtlen talajállapotokat.
Trágyázást a rhododendronok általában nem igényelnek, a legszegényebb talajokon is jól nőnek.

Az elnyílt virágok kitörését ne múlasszuk el, mert ellenkező esetben a következő években nem lesz új bimbóképződés.

Pyracantha 'Red Column' (Tűztövis, piros )
A vad tüskéi ellenére a leggyakrabban felhasznált örökzöldek egyike. Ennek edzettsége, gyors növekedése, fényes zöld levelei és piros, narancssárga, citromsárga bogyói az okai. A bogyók vastag csoportokban jelennek meg.
A legtöbb bogyó a tél végéig kitart a növényen, a madarak kedvencei.
A tűztövis nagyon gyorsan nő, évi 50-60 cm-es növekedés jellemző rá.
A pyracantha (tűztövis) egy kiváló sövénynövény. Nagy tüskéi miatt elsőrendű a védő hatása.
A tűztövis virágai és bogyói az előző éves hajtásokon jelennek meg. A sövény nyírásakor legyünk erre tekintettel, ezért az éves hajtások egy része maradjon a növényen, amikor megnyírjuk.
Talaj iránt nem igényes, még a szárazságot is elviseli.
Gazdag termésdíszre napos helyen számíthatunk. Szárazságtűrő, kiváló sövénynövény.
Sövényként ültetve tőtávolsága 60-70 cm.
pyracantha_red_column.jpg

Potentilla Fruticosa 'Goldfinger' (Sárga pimpó)
A növény jellegzetes tulajdonsága, hogy földön terülő formában növekszik, így más, magasabb díszcserjékkel vagy fákkal a hátterében nagyon szép összképet nyújt. Megközelítőleg 60-100 cm magasra fejlődő kis bokor. Kifejezetten gyors növekedésű fajta. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Leveleinek színe sötétzöld. Virágai sárgák. Virágzási idő: május-október. Nem érzékeny a talaj kémhatására. Jó szárazságtűrő, de a száraz, nyári forróságban érdemes gyakrabban öntözni. A kert napos, vagy félárnyékos részére ültessük. Lombhullató.
potentilla_fruticosa_goldfinger.jpg

Photinia Fraseri 'Red Robin' (Bronzvörös Koralberkenye)
2-3 m magasra megnövő, felálló ágú, sűrű lombú, örökzöld cserje. Fényes sötétzöld levelei fiatalon lilás bíborpirosak. Virágzatai késő tavasszal nyílnak. Olaszországban tavasszal, kihajtáskor gyönyörű, szinte lángoló vörös sövényeket látni belőle, védettebb helyen nálunk is nagyon szépen fejlődik
photinia_fraseri_red_robin_286.jpg

Magnolia Kobus (Japán Liliomfa)
A japán liliomfa a legellenállóbb az összes kelet-ázsiai magnólia faj közül. Hazájában 20-30 m magasságot ér el, nálunk 8-10 méternél ritkán lesz nagyobb. Fiatalon gyors növekedésű, laza bokros szerkezetű, majd kúp alakúra fejlődő fa.
Sötétzöld bőrszerű levelei 15 cm hosszúak, 9 cm szélesek, tojásdadok. A levélfonák világosabb, az erek mentén szőrözött.
Március végén, április elején nyíló fehér virágai 10 cm-nél is kisebbek lehetnek teljes nyílásban, így a Magnolia nemzetségben legkisebb virágot fejlesztő faj. Nyárra csíraképes magot érlel.
Enyhén savanyú kémhatású, mélyrétegű talajt igényel, de egyéb talajtípusokhoz is képes alkalmazkodni. A valódi liliomfák többségénél kevesebb gondoskodást igényel, de meghálálja a gondos talajelőkészítést és a gyakori öntözést a nyári időszakban. A korán nyíló virágaiban a fagy könnyen kárt tesz, de maga a növény különösen télállónak tekinthető.
Kora tavasszal kell telepíteni, de a konténeres növényt lombfakadás után nyár elejéig nyugodtan telepíthetjük a kert napos vagy félárnyékos részére. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést, ezért a kiültetést óvatosan kell végezni. A fiatal növényeket az első néhány évben gyakran kell öntözni. Metszést nem igényelnek, de a virágzás után a nemkívánatos ágakat levághatjuk, esetleg a növényt már fiatalabb korában kis fácskává alakíthatjuk.
  magnolia_kobus.jpg 

Lonicera Brownii 'Dropmore Scarlet' (Skarlát lonc)
Támasztó rendszerre, kerítésre is felfuttatható kúszó cserje. Középmagas, kifejlett korában 200-300 cm-t elérő növény. Normál növekedési eréllyel rendelkezik. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Lombozata kékeszöld. Illatos virága narancspiros színű. Júniustól októberig virágzik. Semlegeshez közeli kémhatású (6,5-7,5 pH) talajokon kiválóan fejlődik. A legszebben a nedves, üde talajon fejlődik. Napos és félárnyékos helyre is ültethető. Lombhullató.

lonicera_japonica_331.jpg   lonicera_japonica_purpurea_332.jpg

lonicera_brownii_dropmore_scarlet_333.jpg  

Lavandula Angustifolia 'Loddon Pink' (Rózsaszín virágú Levendula)
A levendula félcserje, amelyet nagy mennyiségben Dél-Franciaországban termesztenek. A levendula a teraszon vagy balkonon, cserépbe vagy tálba ültetve is egyaránt mutatós. További előnye, hogy távol tartja rózsáitól a tetveket.
lavandula_angustifolia_loddon_pink_314.jpg lavandula_angustifolia_dwarf_blue.jpg
Kerria Japonica 'Pleniflora' (Boglárkacserje)
Mutatós sárga virágai miatt kedvelt lombhullató cserje.
Kínában őshonos, onnan került át a Japán kertekbe.
Teljesen télálló.
Napos, vagy félárnyékos fekvésbe, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajba ültessük.
Virágzás után az öreg veszőket ritkítsuk ki.
Magassága: 2,5-3 méter, Szélessége: 1,5-2 méter.
Napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik.
Vesszői zöldek, levele keskeny tojásdad, erősen fogazott, élénkzöld.
Virága telt, nagy, boglárkaszerű, aranysárga.
Tavasz derekától nyár elejéig nyílik.
kerria_japonica_pleniflora.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.