Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gomba termesztése

2011.02.27

a gombákról

2012.05.19

gombatermesztés

Gombák ismertetése:

a gombák eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják. Táplálkozásuk szerint vagy szaprofiták (azaz korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják), vagy mikorrhizásak (gyökérkolonizálóak, azaz a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel), vagy pedig az élő gazdaszervezetet lebontandó szerves anyagként hasznosító paraziták. Jelenleg kb. 100 000 fajukat ismerjük, de becslések szerint akár 3-400 000 eddig ismeretlen gombafaj is létezhet.

A mikrogombák legtöbbje a tömlősgombák (Ascomicéták) közé tartozik, a köznyelv ezeket élesztőgombáknak, penészgombáknak, liszharmatgombáknak nevezi.

A gombák kutatásával a mikológia foglalkozik.

Sok gombafaj okozhat fertőző megbetegedéseket, mikózisokat. Ezen kívül a gombák mérgező vegyületek révén is károsíthatják az állati (emberi) szervezetet: ilyenkor mikotoxikózisról beszélünk.

A mikrogombák között egy sor hasznos, az élelmiszerek előállításában, tartósításában, gyógyszerek előállításában szerepet játszó fajt is meg kell említeni. A kenyér és a kelttészták készítésben, az erjeszett szeszesitalok előállításában szerepet játszó élesztőgombák közül legismertebb a Saccharomyces cerevisiae, a Schizosaccharomyces, Kluyveromyces, a tejtermékek előállítói közül a kefírgomba, a sajtok erjesztésében szerepet játszó fonalas gombák, például a Penicillium roqueforti, a szója erjesztésében pedig az Aspergillus oryzaefaj. Finomvegyszergyártás, szerves savak, alkoholok előállítása vagy a cellulóz bontása cukorrá és alkohollá gombák (Rhizopus, Phycomyces, Phanerochaete, Trichoderma, Aspergillus) segítségével készült enzimekkel történik. Az antibiotikumok termelésében is nagy szerepet kapnak a fonalas gombák, így a Penicillium, Cephalosporium, Acremoniumnemzetségbe tartozó fajok. 

légyölő galóca és a gyilkos galóca halálos! valóságban sokkal szebb de kerülendő!!!
légyölő galóca és a gyilko...
 
hófehértől a zöldesen át a kávéig/gyilkos galóca/ 004.JPG főzve is ölnek!
 

 

A háztáji gombatermesztés gazdasági előnyei

 
ImageA gombatermesztés alapvető feltétele, hogy valamilyen magas cellulóztartalmú szerves anyagot (pl. lótrágya, szalma, kukoricacsutka-zúzalék, farönk, tuskó stb.) gombacsíra-koncentrátummal oltunk be.

A termesztő közeg sokféleségének és a gombafajták aránylag széles választékának tetszőleges kombinálása több kultúramodellt is ajánl. A gombafaj kiválasztásakor a technológiai jellemzők mellett az adott vidék klímájára is figyelnünk kell. Az érzékeny kétspórás csiperkénél (Agaricus bisporus) így jóval népszerűbb a hőingadozással szemben ellenállóbb laskagomba (Pleurotus sp.), amelynek ráadásul kedvezőbbek a technológiai mutatói (könnyebben szállítható, kevésbé romlandó stb.). Vidékünkön előnyben részesülnek a téli fajták (Pleurotus ostreatus) és hibridek (pl. a HK 35-ös típusú laskagomba széles hőmérsékleti határok, 8 és 24 Celsius-fok között képes termőtestet fejleszteni). Manapság már beszerezhető PE-zsákba töltött, becsírázott alapanyag is.

Image


A kerttel rendelkező számára minden feltétel adott, hogy gombatermesztéssel mezőgazdasági hulladékanyagokból, viszonylag kis munkaráfordítással élelmiszert állítson elő. Azonban bármilyen egyszerűnek is tűnne, nagy körültekintéssel és csak kis befektetéssel fogjunk hozzá. Az eredményes gombatermesztéshez szaktudás, szorgalom és saját termesztési tapasztalatok szükségesek.

A következőkben — a teljesség igénye nélkül — felsoroljuk azokat a szempontokat, amelyek a háztáji gombatermesztést vidékünkön is gazdaságossággá teszik.

* Elhagyott helyiségek (régi istálló, raktár, pince, garázs, fóliaház stb.) ésszerű felhasználására ad lehetőséget.

* Mezőgazdasági, faipari stb. melléktermékeket vagy hulladékokat hasznosíthatunk termesztő közegként (alapanyagként). Felhasználható a gabonaszalma, kukoricacsutka-zúzalék, kukoricaszár, durva szemcséjű fűrészpor, forgács (laskagomba termesztésére), de akár lótrágya is (a kétspórás csiperke esetében).

* A ,,gombagyárak" által igényelt munka változatos, és nehéznek nem mondható. Hobbikertészek számára a kikapcsolódás mellett a család gombával való ellátását is biztosítja. Egy profi módon megszervezett, intenzív gombakultúra azonban már jelentős jövedelemforrás: szavatolja egy három-négy tagú aktív család megélhetését. Ez elsősorban laskagomba termesztésével érhető el vízvezetékkel, ventilátorral, fűtő- és hűtőberendezéssel ellátott, megfelelően fertőtlenített helyiségben. Amatőrök próbálkozhatnak azonban a laskagomba kevésbé költséges, farönkön vagy tuskón való termesztésével.

* A gombatermesztés jövedelmező vállalkozás, s a beruházás rövid idő alatt megtérül (mintegy három-négy hónap alatt).

* A gomba kis termetű és nem fényigényes (a termésidőszak kivételével, mikor fény hiányában nem fejlődhetnek ki a kalapok, szinte közömbös ezzel a tényezővel szemben), így előnyös területgazdálkodásra nyújt lehetőséget. Polcrendszerek segítségével az egységnyi felület három-négyszeresen megnövelhető (intenzív kultúrák esetében).

Horváth Imola

fel az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.