Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


aromaterápia, eukaliptusz

2011.04.12

 

Bizonyára te is érezted már, hogy ha berobbansz egy parfümériába, vagy elmész kedvenc masszőrödhöz sokkal jobban érzed magad. Mindezt a kellemesen terjengő, finom illatoknak köszönheted.

Miért?
.
Az aromaterápiás, illatos olajok javítják a testi és lelki közérzetet. A kamilla megnyugtat, a rozmaring, a citrom és a narancs illata pedig felfrissít. (Nem véletlenül tesznek a frissítő tusfürdőkbe rendszerint citromot, narancsot vagy mentát)
Az aromaterápia hatékonyságára még nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre. Egyes szakemberek megkülönböztetik az aromaterápiát és az „aromakológiát”, vagyis a szagoknak a hangulatra, érzelmekre és viselkedésre gyakorolt hatását vizsgáló tudományt.

De van néhány tény, ami már alá van támasztva:

1. Levendula
A levendula megnyugtat, javítja a hangulatot, és mélyebbé teszi az álmot is, különösen a nőknél. Otthon tegyél a párologtatóba néhány csepp levendulaolajat, az álmod így édesebb lesz.

2. Vanília
A vaníliához hasonló illatú heliotropin megnyugtatja a pácienseket.

3. Citrom
Ha a citromfűolajat kenünk az arcunkra vagy a karunkra, gyorsabban megnyugszunk.

4. Rozmaring
A rozmaring csökkenti a szorongást.

5. Kakukkfű
A kakukkfű serkenti a szexuális vágyat. Ha beszerzel otthonra néhány szál kakukkfüvet tedd be az ágyad alá, a kellemes illatnak köszönhetően nemsokára tapasztalni fogod az eredményt.

Akkor végül is jó az aromaterápia?
Ha hat, akkor mindenképpen. Érdemes legalább egyszer megpróbálni, de csakis szakképzett aromaterapeutával, ugyanis a nem megfelelő módon alkalmazott olajok égési sérüléseket, allergiás reakciókat, fejfájást és émelygést okozhatnak. Sőt az asztmát súlyosbíthatják.

 

F.Metropolita

 

Eukaliptusz olaj / Eucalyptus globulus / Eucalyptus oil /   


Növénycsalád, botanikai név: Az eukaliptusz a mirtuszfélék családjába tartozó növény, botanikai neve Eucalyptus globulus.

 

Származási hely: Eredetileg Ausztráliából származik, ma már sok helyen termesztik.

 

A növényről: Az eukaliptuszok közé tartoznak a Föld legmagasabb kétszikű fái. Nemcsak nagyra nő, de gyorsan is. Kérge a platánhoz hasonlóan vékony lemezekben, de inkább hosszú szalagokban leválik.

 

Előállítás: Az olajat a növény leveleiből és ágaiból nyerik ki vízgőz desztillációval.

 

Illat, szín, konzisztencia: Friss, éles, kámforos fejillattal, átható fás aljegyekkel rendelkezik. A hígan folyós olaj színe a színtelentől a sárgásig terjedhet.

 

Főbb összetevők: Cineol, pinen, limonen, para-cimen, globulol, transz-pinokarveol

 

Testi hatások: Antibakteriális, nyákoldó, antivirális, antimikotikus, hűsítő, antireumatikus, összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, rovarriasztó hatású.

 

Lelki hatások: Éberré tesz, lelkileg erősít, tisztítja az elmét.

Különleges tudnivalók: Erős, tömény olaj, csecsemőknél és kisgyermekeknél nagy töménységben légzőszervi görcsöket okozhat, ezért használata ellenjavallt.

Az eukaliptusz mentához hasonló illatát, ízét jól ismerjük. A koalák számára az egyetlen étel, és mivel vizet nem isznak, italuk a levelekben levő nedvesség. Mi emberek gyógycukorka, illóolaj formájában találkozunk vele. Hűsítésre, légúti betegségek esetén köptetőként, a fogászatban szájöblítőként alkalmazzuk.

 A Föld legmagasabb fái közé tartozik. A harminc éves eukaliptusz fa már olyan magas, mint egy kétszáz éves tölgy. Akár a száz métert is elérheti, de fajai között előfordulnak cserje nagyságúak is. Magasabb példányai inkább a természetes élőhelyeken, a déli, melegebb területeken találhatók, máshol inkább parkokban, díszkertekben élnek. 30-40 cm hosszú, hamvaskék, hamvaszöld, lándzsa alakú levelei vannak, dörzsölés hatására jellegzetes illatot árasztanak. Ausztráliában az eukaliptusz fák okozzák a nagy bozóttüzeket, mivel olajat bőséggel tartalmazó hajtásaik, leveleik, kérgük a forróságban könnyen meggyullad. Az eukaliptusz fák többsége örökzöld, csak a forróbb ausztráliai és afrikai vidékeken vannak belőlük lombhullatók.

Olaját, amely a levél szövetének lyukacsaiban gyűlik össze, vízgőz segítségével oldják ki a növényi részekből.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.