Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


koriander

2011.05.08


korianderKözismert név: Koriander, Cilantro (E), Dhaniya (H)
Szanszkrit név: Dhanyaka
Latin név: Coriandrum sativum – Folium/Semen (Umbelliferae)

Ez a népszerű indiai fűszer, ami a curry elmaradhatatlan tartozéka, egy nagyon értékes gyógynövény is egyben. A koriander megnyugtatja az emésztőrendszert és enyhíti a test mindennemű gyulladásos rendellenességét. A növény édeskés illata felemelő érzést biztosít a szellemnek, kedélynövelő. A Dhanyaka szó egy tulajdonnév, melynek jelentése: gazdag.
 
koriander
Összetevők:
Illóolaj – koriandrol, anethol, kámfor, limonén, geraniol, borneol
Flavonoidok – rutin, kvercetin, apigenin
Kumarinok – pszoralen, angelicin, umbelliferon
Fenol-savak
Phthlid

Gyógyhatások:
Szélhajtószer, vizelethajtó, allergia elleni szer, vértisztító szer, izzasztószer, görcsoldó, köptetőszer, féregűző/gilisztahajtó szer, lázcsillapító.

Indikációk:
Emésztés: A koriander kiváló gyógyhatással van a pitta dósa által szabályozott emésztési folyamatra, mivel feléleszti az agnit, az emésztés tüzét, ugyanakkor azonban nem okoz savasságot. Akkor is nyugodtan alkalmazhatjuk, ha gyulladásos betegség nehezíti az emésztési rendszer működését, vagy amikor az agnit kell erősíteni. Hasznos szélhajtószer, amelyet általában az irritábilis bélszindróma (IBS) és hascsikarás esetén ír fel az orvos. Mind a levelet, mind a magot az olyan emésztési rendellenességek helyreállítására használják, mint a szélszorulás, hascsikarás és puffadás. A korianderből nyert port gyermekek esetében használják, mint féregűző szert.

Húgyrendszer: A magvak főzete kitűnő gyógyhatású készítmény arra, hogy eltávolítsák a gyulladást a húgyrendszerből. Kiváló ellenszer a húgyhólyaggyulladás, a vizelési zavar és a zavaros vizelet esetében. Jótékony hatással van a cukorbetegségre (pittaja prameha), valamint a hirtelen kimelegedésre, hőhullámra.

Allergia: A növény leveléből nyert ivólét külsőleg az allergiás bőrkiütések kezelésére használják, belsőleg pedig a pitta dósa által okozott allergiás nátha és az orrnyálkahártya gyulladásának kezelésére. Kifejezetten jól alkalmazható a vér méreganyagoktól való kitisztítására.

Tüdő: A koriander görcsoldó és köptető tulajdonságai elősegítik a nyálka eltávolítását a tüdőkből.

Nehézfémek: A gyógynövény levelét arra használják, hogy a nehézfémeket és más környezetszennyező méreganyagokat, mint például az ólmot, arzént, és higanyt biztonságos módon kiválasztják a szervezetből. Ebben az esetben azonban alkalmazása nagy elővigyázatosságot igényel, csak cseppenként szabad adagolni, miközben egy olyan nehézfém felszívó eszközt is használni kell az eljárás során, mint a chlorella.

Láz: Mivel a növény magja enyhe izzasztószerként is funkcionál, ezért a koriander azáltal csökkenti a lázat, hogy lehetővé teszi a szervezet számára a természetes helyükről elvándorolt agni, pitta és ama kiürítését, amelyek ezáltal a bőrön és a vizeleten keresztül kikerülnek a testből.

Kombinációk:
- Ánizs, kömény és kardamom – emésztési bántalmak esetében alkalmazható.
- Gokshura, Manjishta and Punarnava – vizelési problémák esetén alkalmazzák, különösképpen húgykő és gyulladásos megbetegedések során.
- Sariva, Pit shirish – bőrallergia kezelésére, valamint Vasaka – légzőszervi allergiák kezelésére alkalmazzák.
- Igazi édesgyökér, Pippali – köhögés enyhítésére használják.
- Friss gyömbér – a láz lecsökkentésére használható.

Ájurvédikus energetika:
Rasza (íz): Csípős, keserű, édes
Vírja (hatás): Hűsítő (a levelek hatása), melegítő (a magok hatása)
Vipaka (emésztés utáni hatás): Édes
Guna (minőség): Könnyű, olajos
Dósákra gyakorolt hatás: VPK-, különösen a pitta dósára
Dhátu (szövet): Plazma, vér, izom
Sróta (csatorna): Emésztési, húgy, légúti, idegrendszeri

Kontraindikációk:
Nem ismert semmilyen ellenjavallat; a koriandert nagyon kockázatmentes gyógynövényként tartják számon.

Biztonsági előírások:
Nem ismert semmilyen negatív kölcsönhatása gyógyszerekkel.

Adagolás:
1 – 30g/nap.

Megjegyzések:
• A koriander az Umbelliferae családba tartozó évelő növény csakúgy, mint az ánizs és az édeskömény. A köztudatban aromás szélhajtószerként ismert.
• A vízben áztatott virágok leve fantasztikus görcsoldó szer.
• A koriander az egész világon jól ismert gyógynövény; a növény angol neve a latin ’koros’ szóból származik, amelynek jelentése: poloska. Ezt az elnevezést azért kapta, mert a növény friss levelei a poloska szagára hasonlítanak.
• Gyakran cukorral édesítik, hogy erősítsék a pitta ellenes hatását.
 
forrás:átmacenter.hu
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.