Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


bor készítés

2011.05.08

 

Hogyan lesz a szőlőből bor?

Bár senkinek nem újdonság, hogy hogyan lesz a szőlőből bor, mégis igazi hétköznapi csodának számít az a folyamat, amíg a finom, édes, lédús gyümölcsből sokak által nagyon kedvelt bódító ital, bor legyen. S mivel az ősz is elérkezett, éppen aktuális ez a téma, hiszen már javában zajlik a nagy szüreti időszak!

 

Sokféle forrásból hallhattuk már, hogy az élelmiszerek tartósításának egyik legősibb módja az erjesztés. Nincs ez másképp a borral sem, aminek az alapanyaga egy finom, édes, ízletes őszi gyümölcs, a szőlő. Évenként a világon több mint 70 millió tonna szőlőt termesztenek. A szőlő azonban sokáig nem tartható el, ezért szükség volt valamilyen módszerre, hogy ne vesszen kárba az a rengeteg termés. Egy részét szárítással tartósítják, ebből lesz a mazsola. A többségéből viszont az óriási népszerűségnek örvendő italt, a bort erjesztik, évente akár 300 millió hektoliternyit.

 

A megérett szőlőre fejlődése során úgynevezett élesztőgombák tapadnak. A szőlőt ilyenkor, ősszel leszüretelik, majd a levét kipréselik. A megmaradó szilárd részt, a magokat, a szárat illetve a szőlő héját nagy sebességű centrifugával távolítják el.
A szőlőt kipréselve először mustot kapunk. Biztosan ittál már te is, mézédes és főként nagyon egészséges, hiszen tele van vitaminnal. Kár, hogy csak ilyenkor van lehetőségünk inni belőle!
Ezt a finom mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adagolnak hozzá, hogy néhány nem kívánatos alkotóelemet elpusztítsanak.
A must, az imént említett élesztőgombák hatására szépen, fokozatosan erjedésnek indul, lefordítva, a benne lévő cukor alkohollá alakul át.

 

A piros szőlőből vörös bort készítenek, melyet 21-29 oC-on erjesztenek úgy két hétig. Ennek a bornak a színét a szőlő héjának színanyaga adja. Ezzel szemben a fehér borokat csupán 10-15 oC-on erjesztik, mely jóval több időt, akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Minél alacsonyabb ugyanis a hőmérséklet, annál hosszabb idő szükséges az erjedéshez.
Amikor az erjedés véget ért, a kiforrt mustot leszűrik, hordókba töltik, és itt érlelik, legvégül pedig palackozzák.
Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése akár egy vagy több évig is elhúzódhat, ezalatt az íze is jelentős változáson megy keresztül.

Az igazi szőlősgazdák úgy vallják, hogy az igazi jó minőségű bort akkor lehet előállítani, ha még a szedés napján lepréselik a szőlőt.

 

Az őszi szőlőszüreteknek nagy hagyománya van, mely igazán jó hangulatban zajlik. Vidéken a szőlősgazdák segítenek egymásnak, s felváltva mennek sorban egymáshoz leszedni a nagy mennyiségű szőlőt, majd ha rájuk kerül a sor, neki segítenek a többiek. 10-20 ember szedi a gyümölcsöt, van, aki körbe jár, néhány falat étellel kínálja a szüretelőket, s persze lecsúszik egy-egy kis kupica szívmelegítő is. Déltájban elkészül a nagy bogrács meleg étel is, majd elfogyasztva, folytatódik a munka. Érdekes élmény, kicsit fárasztó is, de az egész napos kellemes munka után jól esik este ágyba bújni! Az alvással aznap biztosan nincs gond! 

 

forrás:sulinet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.