Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyümölcsfa ültetés

2011.05.15

 

Gyümölcsfák ültetése

Szerző: Zajácz István   Létrehozva: 2010. március 29.  

Gyümölcsfák ültetése

Mi az gyümölcsfák ültetésének ideális időpontja? Ismerjük meg, hogy milyen módszerrel ültessünk, és hogyan oldjuk meg a növényvédelmet!

 

Ültetés időpontja:
Ősszel lombhullás után a fagyokig, majd tavasszal a rügyfakadásig javasolt a gyümölcsfákat ültetni. Ez gyakorlatilag az október november, majd március hónapokat jelenti.
 

Ültető gödör:
Ültető gödörnek egy kb. fél méteres átmérőjű gödröt ássunk ki két ásónyom mélységben. Inkább nagyobb legyen, mint kisebb. Természetesen, ha nagyobb fát vettünk, melynek nagyon nagy a gyökere, akkor a gödör mérete alkalmazkodjon a gyökér tömeghez (legyen nagyobb). Kemény kötött talaj esetén még egy ásónyom mélységben lazítsuk fel a talajt, hogy az ültetendő fa gyökere tudjon benne terjeszkedni.


Talajszerkezet javítás
Laza homokos talaj esetén javasolt humuszban, szerves anyagokban gazdag földet visszatenni majd a gödörbe. Ezzel javíthatjuk a talaj víz- és tápanyag megtartó képességét. Rossz vagy kérdéses minőségű föld esetén javasolt az ültető gödörbe jó minőségű földet hozatni pl. kertészetből. Ha szerves trágyát is szeretnénk tenni az ültető gödörbe, akkor azt ássuk még mélyebbre, mert a trágya és a gyökér között legyen legalább egy ásónyom föld. Különben a szerves trágya is károsíthatja közvetlenül a hajszálgyökereket.

 Tápanyag ellátás
Az ültető gödörbe érdemes komplex több hatóanyag tartalmú műtrágyát tenni , hogy a gyökér hozzá jusson a szükséges tápanyaghoz. Jó megoldás a hosszú tápanyag szolgáltatású PlantaCote műtrágya. A műtrágyát tegyük a gödör aljára, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökérrel, nehogy kiégesse azt.
 

Rovarvédelem
Javasolt ugyancsak talajfertőtlenítőt keverni az ültető gödörben a talajhoz, mert ez megakadályozza azt, hogy a pajorok és egyéb rovarok megegyék a fa gyökereit. Legalább pár hétig védelmet biztosítanak, amíg megerősödik a gyümölcsfa. Jelenleg engedélyezett a Force.

Gyümölcsfa gyökerének védelme ültetés előtt
A gyümölcsfát védeni kell a kiszáradástól, ezért amíg nem ültetjük el, a gyökerét tartsuk nedvesen pl. nedves homokkal vagy szövettel letakarva. Érdemes ültetés előtt a fa gyökerét vízben tartani, hogy az nedvesen kerüljön az ültető gödörbe (szívja meg magát vízzel). A kiszáradás és a tömörítetlen talaj szokott lenni a legfőbb ok a sikertelen ültetésre. A beteg vagy sérült részeket metsszük vissza az egészséges részig mielőtt ültetünk.

Ültetés
Az ültetést szakaszosan végezzük. Mikor elhelyeztünk egy talajréteget a fa gyökerén, akkor azt tömöríteni kell (óvatos taposás), mert ha a gyökér mellett nincs talaj, akkor az kiszárad a talajban is. Ezért érdemes az elején a fa törzsét fogva azt óvatosan megmozgatni/rázni, hogy a talaj bekerüljön a gyökerek mellé. Az ültetés akkor megfelelő, ha a szemzés 10-15 cm-el a talaj felett van. Körténél és birsnél pedig talajszintben. Javasolt a fa gyökere körül a talajt magasabban hagyni, mert az ülepedni fog és pár hét múlva így lesz egy szintben a környező talajjal.
 

 

Karózás
Ha egy karót ütünk telepítés előtt a gödörbe, akkor az támogathatja a fánkat abban, hogy ne dőljön el vagy fejlődjön ferdén. A fát úgy rögzítsük a karóhoz, hogy a kötés a fánál legyen magasabb, mivel a fa még ülepedhet és erre hagyjunk neki esélyt. Ezért ne kössük össze őket nagyon szorosan. Később ellenőrizzük majd a kötést újra.
 

Öntözés
Mikor kiássuk az ültető gödröt érdemes abba 10-15 liter vizet tölteni és megvárni, hogy az felszívódjon a környező talajban. Ha gyorsan eltűnik a víz, akkor még több szükséges. Ültetés során, mikor rétegeljük a talajt a fa gyökerére, akkor is érdemes vízzel nedvesen tartani a gyökér közeli talajt. Úgymond iszapolni kell. Az ültetés végén ugyancsak be kell locsolni a talajt. Ne feledjük az egyik legnagyobb veszély, hogy kiszárad a fánk, ezért érdemes azt a következő napokban is locsolni, ha nem esik csapadék.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.