Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyümölcsfák és cserjék

2011.03.06

Gyümölcsfák

ALMAFA

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, az egészséges táplálkozás szerves része. Az almafa alkalmazkodó képessége igen jó, de nagy termésmennyiségre csak a szélsőségektől mentes, kiegyenlített hőmérsékletű területeken számit hatunk. Főleg a tenyészidőszakban vízigényes. Néhány fajta, mely árudánkba kapható: a nyáron érő Éva, Regal Prince, Delicious, Gala. Szeptember elejétől érnek: Jonathan, Golden, Jonagold, Idared, Mutsu.

KÖRTEFA

Az alma után a második legjelentősebb gyümölcsfaj. Vitaminokban gazdag, ásványi anyag tartalma magas. Népi gyógyászatban régóta ismert vérkeringést szabályozó, vízhajtó, méregtelenítő hatása. A fa vízigényes, a kiegyenlített hőmérsékletet szereti, napfényigényes. A korán virágzóknál előfordulhat virágzáskori fagykárosodás. A középkötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag vályog talajokat kedveli. Kedvelt fajtái: Vilmos, Clapp, Hardy, Bosc kobak, Hardenpont.

SZILVAFA

Vízigényes növény, talaj minőségében nem válogatós, savanyú és meszes talajon is jól érzi magát. Fényigénye közepes. Gyümölcse frissen fogyasztva illetve feldolgozva igen jelentős szerepet játszik táplálkozásunkba. Július végén elkezd érni a Cacanska, majd a Ringlók, Stanley, Bluefre. Szeptemberben a Debreceni muskotály, Besztercei, President.

ŐSZIBARACK

A gyümölcsök királynőinek tartják, illatos és ízletes. A nagyon szélsőséges körülményeket is jól bírják, gyorsan termőre fordul. Tápanyagban gazdag,jó vízgazdálkodású talaj és az öntözés nagy terméshozamot produkál. Redhaven, Mariska, Dixired, Ford, Suncrest, Champion. Kopaszbarackok közül az Andosa, Flavortop kapható. Valamint a Sweet Lady, mely későn, szeptember végén érik, nagyon finom, édes, lédús fajta.

KAJSZI vagy SÁRGABARACK

Hő és fényigényes növény, szárazságtűrők. A kissé meszes, levegős talajt kedveli leginkább. Juliusban beérnek, Korai piros, Ceglédi óriás, Gönci, Magyar, Bergeron, Pannónia, Budapest.

CSERESZNYE

Téli hidegre nem érzékeny, nincs annyi hő és fényigénye mint az őszibarackénak. Vízigénye közepes. Talajra igényes, a mélyrétegű, középkötött vályogtalajok kedvezők számára. Korai a Rita, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat. Majd júniustól érik a Vera, Margit, Van, Linda, Germersdorfi, Katalin.

MEGGY

Kiváló az alkalmazkodó készsége, a téli hideget még a cseresznyétől is jobban birja. Közepes víz-, hő- és fényigényű. Gyümölcsét frissen és sokrétűen feldolgozva fogyasztjuk. Júniustól kezd el érni, Meteor, Érdi, Debreceni, Kántorjánosi, Újfehértói.

HÉJAS TERMÉSŰEK

Közülük a MILOTAI DIÓ kapható kertészetünkben, mely szeptember végén érik. Nagy gömb alakú, könnyen törhető, tisztítható héjú a termése.

MÁLNA

Kiváló beltartalmú, lédús gyümölcs. A gyengén savanyú erdőtalajokat kedveli, alacsony hőigényű, vízigényes növény.

RIBISZKE

A hűvösebb környezetet kedveli, az erdőségi talajok optimálisak számára, de szinte mindenhol termeszthető. Nagyon értékes, vitaminokban gazdag gyümölcs. A Fekete ribiszkének igen magas a C-vitamin tartalma.

KÖSZMÉTE

Hűvösebb területeken érzi jól magát, a laza, levegős,jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Leginkább a Pallagi Óriás, In Victa fajtákat forgalmazzuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.