Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mandarin,noni,szeder szaporítása

2011.05.13

    MANDARINFA   

Mandarinfa
M
elyik növénybarát ne álmodozna arról, hogy kimegy nyáron a kertjébe, és leemel az egyik fája ágáról egy mandarint… Nekem volt szerencsém gyönyörű, 20 éves citrussal találkozni. A dologban csak az a pláne, hogy gyermekkoromban szüleim előszobájában. Igaz ez a citrus nem mandarinfa volt, hanem citrom, de a lényegen nem változtatott.

Emlékszem, hogy az egyik évben mekkora szám volt, hogy három gyönyörű fehér virág jelent meg rajta, melyekből a növénynek végül egyetlenegy citromot sikerült kinevelnie. Ráadásul ez az egy sem ért be igazán, így olyan savanyú lett, hogy édesapám csak citromsűrítménynek nevezte. Citromsűrítménynek, mert az a fa 24 évet élt meg, de élete során egyetlenegy gyümölcsöt nevelt, így abba sűrítette bele minden erejét.

A mandarinra visszatérve. A citrusokra jellemző, hogy több év kell, mire teremni kezdenek. A hazai időjárási viszonyok mellett mindenképpen tűző napfényt igényelnek, hiszen számukra a napi 8 óra napfény lenne a valóban ideális. A hideget egyáltalán nem bírják, sőt 15 Celsius fok alatti helyre soha nem kellene kikerülniük. Bár igaz, ha lakásban, vagy melegházban próbálunk termő citrusfát nevelni, az kétszer annyi időbe fog telni, mintha ugyanez a szabadban történne.

Nevelhető gyümölcsmagról (ez a nehezebb eset), de sokkal jobb választás, ha faiskolából szerzünk be egy egészséges oltványt. Ez utóbbi ugyanis sokkal valószínűbben fog értékelhető ízű, típusú gyümölcsöt teremni. A termőidőt nézve egy magról nevelt esetében semmi sem garantálja, hogy valaha is lesz termés, de ha lesz is, 5 évre minimum fel kell készülni, lakásban nevelés esetén pedig akár 10 évnél hosszabb idő is számításba jöhet. Oltvány esetében 2-3 évre is lecsökkenhet, de ehhez ez esetben is nagyon optimális körülmények kellenek. Sok szerencsét minden kísérletezni vágyónak!

Szerző:kertepites.org

 

A noni

Hazánkban még kevéssé ismert a Tahitiről származó, aprócska, zöld gyümölcs - annak ellenére, hogy világszerte egyre többen esküsznek arra, hogy a belőle kivonható folyadéknak csodatévő hatása van. A sziget őslakói is régóta használják egészségük, szépségük megőrzésére.


Világszerte elsősorban a noni leve terjedt el – ennek magyarázata, hogy érés után a gyümölcs mindössze egy napig fogyasztható. A lé elkészítésére egész iparág épült:
egy dinamikusan fejlődő amerikai cég kifejezetten az ital kinyerésére és palackozására specializálódott. Ennek köszönhetően a vállalat a tahiti lakosság negyedének ad munkát.

A noni a polinéz orvoslás alapvető kelléke, mivel számos jótékony hatása ismert.
A helyiek meg vannak győződve arról, hogy több krónikus betegség is gyógyítható a segítségével. A tudomány alapvetően hatféle hasznos tulajdonságát tartja számon.

1.  Az egyik legtáplálóbb gyümölcs, amely erősíti az immunrendszert.

2.  Stimulálja az emésztőrendszert, ezért hashajtóként is előszeretettel
     alkalmazzák.

3.  Kutatások bizonyítják, hogy antioxidáns tartalma még a   
     szőlőmagénál is magasabb.

4.  A nonifát a fájdalomcsillapítás fájának is nevezik: a gyümölcs
     kivonata 73 százalékkal hatékonyabb a fájdalom kezelésében, mint a
     morfium. Ezen kívül altatóként is bevált.

5.  Számos, jótékony összetevőjének köszönhetően antibakteriális
     hatású.

6.  A gyulladáscsökkentésben és a rák megelőzésében is jelentős
     sikereket értek el vele.
Forrás: OrientPress

 

Szeder szaporítása:


Ismerjünk meg két lehetőséget is a szeder szaporítására röviden és lényegre törően ismertetve!

 

(Rubus fruticosus)
A tüskés és a tüskétlen szeder szaporítása nagyjából azonos. A leggyakoribb és viszonylag egyszerű szaporítási mód, a bujtás könnyen alkalmazható a szedernél. Egyéves, érett vesszőt lefektetünk a talajra, majd földkupacot rakunk rá, amely alatt a rügyek gyökeret, majd tavasszal hajtásokat fejlesztenek. Az eredeti vesszőt elvágva az új növényeket végleges helyre ültetjük a kihajtás után.

A másik módszer a dugványozás, amikor az érett egyéves vesszőket 3-4 szemes darabokban a homokba ferdén dugványozzuk úgy, hogy legalább két rügy a földben legyen. Így biztonsággal kihajt majd tavasszal a gyökeres dugványunk. Ápolási munkái csupán abból állnak, hogy a futást egész nyáron igyekezzünk kordában tartani, valamint szereti a trágyázást, amit leginkább szerves trágya formájában érdemes ősszel kijuttatni.

A tavasszal a letermett vesszőket távolítsuk el, ezekre már nincs szükség, majd a fiatal termőhajtásokat alakítsuk a támrendszerhez. Ha nagy a szárazság, akkor a terméséréshez szükség van öntözésre.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

8420 zirc Húség u 71

(Nagy Zsolt, 2012.01.26 22:25)

A szeder illusztrációja nem jó, ugyanis az a kép az eper fa képe:

Re: 8420 zirc Húség u 71

(Robertus, 2015.09.20 10:57)

Tisztelt Nagy Zsolt,
elnézést kérek, hogy ezt írom, de ön téved. A két növény alapvetően más mind fajta terén, mind morfológia szempontjából. Az ön által idézett növény latin neve Morus nigra, rózsavirágúak családjába tartozik, azon belül is az eperfafélék családjába. Fáról lévén szó, kb. 8-9 méter magasra nő.
A szeder viszont, ami a képen is látható, latin neve apalján a Rubus nemzetségbe tartozik. Csak Európában több, mint 2000 faj található. Ez is rózsaféle, de nem a rózsavirágúak családjába tartozik.
Sokan az eperfát szederfaként ismerik, mint pl. a felvidéken csak szederfaként tartják számon.

Tisztelettel,
dr. Laczkó Róbert

sovercsaba@gmail.com

(Sover Csaba, 2013.07.26 07:39)

Egy dolog nem vilagos az egy eves vesszot az ev melyik idoszakaban hajtjuk le a foldkupac ala?
Miutan leterem ?
Tavasszal a viragzas elott?
Elore is koszonom valaszat.

Re: sovercsaba@gmail.com

(szerkesztő, 2013.07.26 09:15)

Kedves Csaba!A fekete szeder igen erős hajtásokat hoz melyeket ha van lehetősége akár most is gyökeresíthet!Kötöttebb talajokon egyszerűbb mert elég néhány cm mélyre fektetni.Lehetőleg olyan hajtást válasszon melyeken nincs termés.Ha elég hosszú a hajtás akkor hullámszerűen több helyen is betakarhatja a lefektetett vesszőt.Így több gyökeres palántát tud nevelni.További ismertetés a szederről: https://illat.eoldal.hu/cikkek/gyumolcs/amerikai-tozegafonya-josta-fekete-szeder.html

8420 zirc Húség u 71

(Nagy Zsolt, 2012.01.26 22:26)

A szeder illusztrációja nem jó, ugyanis az a kép az eper fa képe:

Re: 8420 zirc Húség u 71

(szerkesztő, 2012.02.06 12:18)

Tökéletesen igaza van!Kijavítom,amint lesz időm!
Köszönöm szépen!