Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


palántanevelés a lakásban

2012.01.15

Az utóbbi években egyre több üzlet kínálatában találkozhattunk zöldségek és gyümölcsök olcsó nagy választékával.
Talán ez a folyamat is ösztönözte a kerttel rendelkező lakosság elkényelmesedését,melynek eredményeként sokan felszámolták konyhakerjeiket és inkább díszkerteket alakítottak ki portájukon. A legkisebb falvakban is fűnyírógépek dübörgése zavarta meg a hétvégén pihenésre vágyók nyugalmát.

De a gazdasági válság,mely 2008 óta fokozottan terheli a lakosságot,elszegényedéshez vezet.Az árak rohamosan nőnek,a fizetések egyre kevesebbet érnek,ezért szinte mindenki sporólni kényszerül.Ma már nem elég,ha ritkábban használjuk gépjárműveinket,olcsóbb és kevesebb ruhát vásárolunk,silányabb minőségű élelmiszereket fogyasztunk stb. Kénytelenek vagyunk ismét vissza térni a régen természetesnek tekintett élelmiszertermeléshez. 

A szabadföldi termesztés során vetőmagokra,palántákra lesz szükség.Vannak fontos növények,melyeket nem érdemes helybe vetni a hosszú tenyészidejük miatt.E növények palántáit vásárolhatjuk meg.Sajnos borsos árat kell fizetni értük  és a nem kertészetben beszerzett növényeinkben nagyot csalódhatunk.Sokszor a piacon vagy bevásárlóközpontokban nem megfelelő minőségű,rosszabb esetben más tulajdonságokkal rendelkező palántákat kapunk mint amire számítottunk.Ezért mi magunk is próbálkozhatunk palántaneveléssel!

A palántanavelésnek vannak fontos kellékei,melyeket kénytelenek leszünk mellőzni.Ilyen pl az üvegház,mely a legalkalmasabb építmény a szép,egészséges palánták neveléséhez.
Tehát az üvegház klímáját kell utánozni,amennyiben mégis próbálkozunk palántaneveléssel. A fény és páratartalom viszonyok a legnagyobb különbség a lakás és az üvegház között. A lakásban ezért mindig világos helyet kell keresni védenceinknek.

Melyek is azok a növények amelyeket érdemes lakásunkban nevelni?
A két legfontosabb zöldségnövény a paradicsom és a paprika.De vethetünk zellert,salátát,uborkát,karalábét stb.

Hogyan fogjunk hozzá?
Gondoljuk végig!Először is mekkora területet szeretnénk palántáinkkal beültetni?Vagyis hány növényre lesz szükségünk.
Itt említek meg egy fontos dolgot! Sokan elkövetnek egy óriási hibát, amikor az üzletben túl sok vetőmagot vásárolnak,ráadásul sok fajtát,melyeknek más-más az igénye.A magvetésünk nem foglal nagy helyet de amikor tűzdelésre,cserepezésre kerül a sor,nem lesz elég helyünk a palánták tárolására.Ezért csak a legfontosabb növényeket neveljük lakásban.ahogy már fent említettem, pl paradicsomot.

Veteményünk kellékei.Legjobb az un szaporítóláda.Egy bőven elég akár 2-3 féle növény magvetéséhez. Több faj esetében lefektetett hurkapálcával vagy akár egy szívószállal válasszuk el a magvetéseket! Ha nincs szapládánk,találjuk fel magunkat és nézzünk körül portánkon!Biztosan találunk valami alkalmas edényt! Széles alacsony cserepet,fagyis vagy jégkrémes dobozt,tojástartót stb.Ha még sem,egy pet palacknak vágjuk le az alját, melynek fenekét veteményezés előtt ki kell lyukasztani.


Ültető közeg.
Vásároljunk általános virágföldet.Marhatrágyát is érdemes keverni a vetőközegbe ha időben veteményezünk és később a növénykéket szétültetjük további nevelés céljából.Egyébként eleinte kisebb a növények tápanyag igénye.A levelek kifejlődése után fokozottan emelkedik.

Veteményezés folyamata.
Edényünkbe 5-10 cm földkeveréket teszünk.Ha nem érünk rá naponta többször ellenőrizni veteményünk vízigényét,tegyünk vízelvezető réteget 1-2 cm vastagságban(kavics,kőzúzalék,apró hungarocel stb).
Az edényt soha ne töltsük fel teljesen! Magvetés előtt egy kicsit tömörítsük le a felszínt és sűrűn szórjuk el a magokat.Szitáljunk rá földet,hogy a magok ne látszódjanak.A nagyon apró magokat nem szabad betakarni mert nincs elég tápanyagtartalom a magocskákban(pl begonia).Ez után óvatosan, ismét lapogassuk le és tegyük meleg helyre!Csírázáskor magasabb a növény hőigénye.

http://margit2.hu/kertesz/paprika/paprika13.jpg

Vetemény kezelése.
Ez a palántanevelés egyik legkritikusabb fejezete! Kis növénykéink sok fényt és viszonylag magas páratartalmú levegőt igényelnek.Öntözéshez használjunk esővizet,melyet tartsunk szobahőmérsékleten. Ha nem elég nedves a vetemény talaja az apró növények könnyen kiszáradnak.Ellenkező esetben viszont nagy a kórokozók támadásának esélye.Ha túl nedves a talaj és alacsony a hőmérséklete,szinte biztosak lehetünk a káros gomba és baktériumok általi fertőződésre.Végzetes, ha pókhálóra emlékeztető foltok, bevonat látható a talaj felszínén.
Ha még egészségesnek hatnak növényeink,azonnal vegyszeres kezelést kell alkalmaznunk. Ilyenkor a permetszert az öntözővízbe kell keverni a csomagoláson feltüntetett arányban.

Az egészséges növények.
Mint említettem a fény a legfontosabb tényező.Kevés fény következménye a növények megnyúlása. Az ilyen megnyúlt,lehajló,világos színezetű növényekkel később csak a problémáink szaporodnak.Érdemes a fény felé forduló növények edényét mindig időben elforgatni,így a természetes kiegyenesedésre kéztetni azokat.
Lehetőleg a téli hónapokban ne legyen 20-22C foknál melegebb.Ha viszont hidegebb van,leáll a növények normális fejlődése.Egyes zöldségfélék magvai magas hőt igényelnek a csírázásukhoz(pl uborka 30C).
Ma már sok rövid tenyészidejű uborka faj létezik,melyeket nyugodtan vethetünk tavasszal szabadföldbe is.
Uborkával nem érdemes szobában kísérletezni.Inkább tavasszal veteményezés előtt csíráztassuk ki a magokat 30C-on és úgy tegyük a magágyba!24-72 óra alatt kicsírázik.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVDgByQ3ELaCpg8P2PlM20TRmUHcCMZfWIs-bgy0KMOtFXsPr_Iw

Cserepezés
Ha télen veteményeztünk,szét kell növényeinket ültetni.Paradicsomot lehet sőt ajánlott mélyebbre tűzdelni,cserepezni.Egy cserépbe 1-2 növényt,paprikából 2-3 szálat is tehetünk.
Tévesen,sokan túl nagy cserépbe ültetik a pici növénykéket.Eleinte 6-os cserép is elegendő.A cserép szájának átmérőjét jelenti a megadott szám.2-4 átcserepezés után max 14-es méretig jussunk el a kiültetést megelőzően!


Eredményesség felé vezető út
Az idén is saját magam veteményeztem paprikát és paradicsomot cserépbe és nevelgettem a lakásban.A tavaszi cserepezéseket követően kiültettem a kis növénykéimet.

3 féle paradicsomot vetettem összesen két cserépbe.A magam által begyűjtött sárga kúszóparadicsomot.Egy kb 250 Ft-ért vásárolt piros paradicsomfa magot(17 szem vot a tartalma)és piros bokorparadicsomot.

Folyamat rövid leírása
Vettem általános virágföldet és kb 1/3 rész marhatrágyával dúsítottam.Egy széles 15cm magas cserép aljára hungarocell daragkákat tettem és erre töltöttem az enyhén nedves földkeveréket.Rászórtam a magokat és ekkor egy kicsit letömörítettem egy kisebb cserép aljával majd szita híján a földkeverékből szaporítóláda lyukain keresztül átszitált földdel fedtem be vékonyan a magokat.Az így elkészült két cserépnyi veteményt a szobai konvektor mellé helyeztem egy álványra.

A lamináltpadló érdekében óvatosan flakonban állott vízzel öntöztem amikor kezdett kiszáradni.A magvak hamarosan kikeltek és a fény felé törekedve szépen fejlődésnek indultak.

Az idén sokáig tartott a hideg tél ezért sokáig hagytam őket igy növekedni.A szoba hőmérséklete nem érte el soha még a 20 fokot sem ezért lehetett ezen a módon megvárni a jobb időt.Amikor végre kivihettem az udvarra a becserepezéshez már március vége felé jártunk.Ekkor a magasabb növényeket nagyobb tejfölöspoharakba a kisebbeket pedig 6-8-as cserepekbe tettem.A szaporítóládákba tett cserepes növénykéket a műhelybe vittem ahol tárolni tudtam az éjszakai fagyok elöl.Ha nappal szép volt az idő,kihordtam őket a felül beüvegezett nyitott teraszra.

Bánatomra a legnagyobb gondoskodásom ellenére is nagy károkat szenvedtek el a palántáim.Feltüntek a levegőből érkező,háborút indító fekete tollruhát viselő madarak.A rigók a cserepekben gilisztákat kerestek s közben a gyenge növényeket is kihúzogatták.Természetesen táplálékot nem találtak de ennek ellenére mindig próbálkoztak.Szalagokkal kerítettem körbe a ládákat de nem segített.Magasabb növényekkel de az sem.Macska portréját festettem egy kartonlapra mely néhány napig működött de rájöttek a turpisságra.Később magát a földkeveréket kezdték elhordani fészkeik készítéséhez.Végső elkeseredésemben egy régi rádió hangjával akartam próbálkozni de addigra maguktól befelyezték a hadjáratot.A csata vesztesége kb 20% lehetett.

Ültetés
A palántákat az idén egyszer cserepeztem át áprilisban és májusban kiültettem a telkünk homokos talajába.A cserepezéskor 50% földkeverék és ugyan annyi zsákos marhatrágya keverékét használtam.
Mivel a homok nem megfelelő a normális termesztéshez ezért az idén javítottam a növények esélyeit.A már korábban egy nagy gödörben gyűjtött növényi hulladék és gyomok komposztálódása jó minőségű,tápdús és ami fontosabb,nedvesség megörző közeget biztosított.Ezt érett lótrágyával kevertem 4+1 arányban.Ennyi trágyát tudtam szerezni.

Amikor végre magát az ültetést végeztem nagyon nagy volt a szárazság.A gyenge minőségű homokba alig tudtam gödröket készíteni mert folyton leszakadt az oldala.Főleg kellemetlen volt,hiszen nagyobb gödrök kellettek a humuszban gazdag komposzt keverék miatt.5 liternyi keveréket tettem mindegyikbe és ezekbe ültettem a paradicsomokat.Mélyen a talajfelszin alá s így egy nagy tányér maradt az öntözővíznek.Attól nem kell félnem,hogy kirohadnak a növények a sok csapadéktól. Minden csepp vizet felszív a talaj.

Most június eleje van és már sokszor megöntöztem a növényeket.Egyre szebbek és már virágzoznak is.
További fotók

paradicsom.jpg

fel az oldal tetejére 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.