Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szobanövények gondozása

2011.03.27

 

A téli növényápolás és gondozás nem egyszerű feladat. Sokszor hiába ápoljuk őket szívből télen sok kedvencünk, meghal. Bemutatunk 5 olyan kezelési hibát, amire érdemes odafigyelni.

1. öntözés

Az egyik leggyakoribb hiba télen a túllocsolás.

A téli időszakban, amikor nincs napfény és meleg, növényeink pihennek, így sokkal kevesebb vizet használnak fel, mint nyáron. A párologtatás és a vízfelvétel szinte a felére csökken. A legtöbb szobakertész viszont ugyanúgy locsolja a növényeket, mint nyáron.

Figyeljük meg növényeinket, hogy mennyi idő alatt használják fel a kapott vízmennyiséget, és csak akkor adjunk nekik vizet, ha a föld felső rétege már száraz. Ha még ekkor sem vagyunk benne biztosak, hogy locsoljunk vagy sem, egy hurkapálcika segítségével nézzük meg a cserép mélyebb részén mennyire nedves a föld. Ha a föld felső rétege fehéredik, akkor az a penész, vagyis a túllocsolás jele.Ez főleg olyan növényeknél fontos, mint a yucca, a dracena, más törzses növények, vagy a vastag húsos levelű növényeknél.

2. Kaspó, virágtartó

A második ok, szintén a locsoláshoz kapcsolódik, ez a kaspó. A lakások 80%-ban a növények cserepe valamilyen kerámia kaspóba, vagy más virágtartóba van elhelyezve, hogy eltakarja a cserép egyszerű barna színét. De sajnos ezek a virágtartók okozzák növényeink halálát. A locsoláskor a cserép alatt összegyűlt víz megáll, és bár ezt mi nem látjuk, de növényünk alulról folyamatosan vízben áll.

A másik ok a túl szoros kaspó, mert ez a levegő áramlását folytja le, így növényünk szinte megfullad. Mi a megoldás? Két lehetőség is van. Az első hogy öntözéskor kivesszük a növényt a kaspóból, és addig hagyjuk, így amíg az összes víz ki nem csöpögött a cserépből, ezután visszatehetjük a cserepet. A másik megoldás hogy lecseréljük az összes kaspót és minden cserepet egy akkora tartóba, teszünk, hogy a cserép és a virágtartó fala között legalább 2-3 ujjnyi távolság legyen. Így növényünk gyökere elég levegőhöz jut. Minden esetben érdemes agyag granulátumot tenni a virágföld tetejére, mert ez elszívja a felesleges nedvességet.

3.Túl hideg

A téli hideg időben gyakran egyik pillanatról a másikra növényeink tönkre mennek, a levelek lehullnak, vagy sárgulnak. Ennek oka lehet a hideg levegő, ha pl. szellőztetünk, vagy ha a növény ablaktábla közelében van elhelyezve. Télen a 20 fokos lakásban elég egy 5 perces szellőztetés is, és növényeink máris megfáznak. Ebben az esetben mielőtt kinyitjuk az ablakot, nézzük meg nincs –e egyik kedvencünk a levegő útjába, ha igen tegyük át egy másik helyre, amíg a szellőztetés tart.

4. Túl meleg

Ez a másik ok, a száradó levelek miatt.

A 20 fokos meleg néhány növénynek nem tesz jót, bár ezt télen igen nehéz elkerülni, hiszen ki az, aki egy növény miatt inkább megfagy a lakásában. Néhány növény, pl. az aszparágusz, a yucca, a calatheák nem szeretik a túlfűtött lakásokat. A fő ellenség a padlófűtés. Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit, kivéve, ha van egy hűvösebb folyosó, vagy egy szoba, ahol nincs ilyen magas hőmérséklet.

5. Száraz levegő.

Ez a tényező is a meleggel és a fűtéssel függ össze. A téli száraz párátlan levegő a növények 50 % gondot okoz. Ebben az esetben a növényeinket lehetőség szerint tegyük össze egy helyre egymás mellé, valamint tegyünk alájuk egy nagyobb tálcát, amit megtölthetünk murvával, vagy agyag granulátummal.

Ha még mindig úgy látjuk, hogy növényeink szenvednek, naponta permetezzük meg a leveleiket egy szobai permetezővel. Ez a folyamat a trópusi növényeknél fontos, mint pl. az orchideáknak, a páfrányoknál, és a pálmáknál.

Tavasszal kivihetjük a szabadba szobanövényeiket de ne feletkezzünk meg néhány fontos tudnivalóról!
Az árnyas szobából a tűző napra kitett növényeinket halálra itéljük még akkor is ha az adott virág egyébként fényigényes.Szoktatni kell mindenképpen az erős sugárzáshoz ezért árnyékos,félárnyékos helyet keressünk számukra.Néhány nap eleltével egyre világosabb helyre tehetjük át a virágokat.A tűző napra kitett szobanövények levelei szoktatás nélkül kifakulnak és szürkészöld árnyalatuk lesz.Szépségüket és egészséges kinézetüket elvesztik sőt ez az egyszerű hiba a növények pusztulásához is vezethet.

Díszkertek növényei
www.illat.eoldal.hu/cikkek/virag-diszkert-novenyei/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.