Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


juharszirup készítés

2011.04.14

Óra:www.clocklink.com/clocks/0052-orange.swf

Senki sem tudja biztosan, hogy mikor is kezdődött a juharszirup készítése, de egy dolog biztos – ez egy olyan hagyomány, ami a mai napig folytatódik.

Sok üzlet polcán találunk juharszirupot és vásárolhatunk ajándékpapírba csomagolt üvegeket is, számtalan ízváltozatban. Akár kereskedni akarunk vele, akár azt szeretnénk, hogy házilag előállított palacsintaöntetünk legyen, a juharszirup a tökéletes megoldás.

 

A juharszirup története


Az elsők, akik juharszirupot készítettek a Kanada és az Egyesült Államok területén élő indiánok voltak, akik lecsapolták a juharfák nedveit és eltávolították a fölösleges vizet. Még Robert Boyle angol kémikus is feljegyezte a juharszirup készítését, amit az 1663-as amerikai útján látott. Látta, hogy az őslakosok „édes, cukorszerű anyagot” készítenek.

Persze napjainkban már nemcsak Massachusetts-ben készül juharszirup. Egy felmérés szerint sokan próbálják házilag előállítani a juharszirupot, és ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.

 

Juharszirup

 

Mi kell a juharszirup elkészítéséhez? Mire jó a cukorjuhar és a vörösjuhar?


Még mielőtt elkezdenénk komolyan foglalkozni a szirupkészítés gondolatával, figyelembe kell vennünk a rendelkezésünkre álló fafajtákat. A juharszirupot a cukorjuhar és a vörösjuhar fák nedveiből készítik. A cukorjuharból készül a népszerű, hagyományos szirup, de a vörösjuhar nedve is elég édes szirupkészítéshez.

Az, hogy mennyi nedvet nyerhetünk egy juharfából több tényezőtől függ, úgy mint a fa vastagsága, az, hogy hogyan csapoljuk, valamint az évszaktól is. Az átlagos nedv, amit egy fából lecsapolhatunk, 20-60 liter között van. Ennek ellenére volt már olyan eset is, hogy egy fából 320 liter nedvet csapoltak le egy év alatt.

Annak, aki elegendő juharszirupot szeretne készíteni, tudnia kell, hogy 40 liter nedvből, az előállítási folyamat végére, mindössze egy liter szirup készül.

Azok számára, akik egész évre elegendő szirupot szeretnének, legalább két juharfával kell rendelkezniük, amiből elegendő nedvet kel lecsapolni ahhoz, hogy egy üvegnél több szirupot nyerjenek.

Emellett szükségünk lesz egy fúrógépre, egy cm átmérőjű fúrófejjel, ami elég hosszú ahhoz, hogy legalább 10 cm-nyire (a fatörzs vastagágától függően) bele tudjunk fúrni a fa oldalába.

Hogy a nedvet lecsapoljuk, szükségünk lesz még egy tölcsérre is (lehet fém vagy műanyag). A tölcsért akár szakboltban is megvásárolhatjuk.

Több fa esetében, több tölcsérre lesz szükség, ugyanakkor vödrök is kellenek, amikbe a nedv majd kifolyik. A legjobb, ha a vödrökre fedelet is teszünk, mivel így nem hullik bele semmilyen idegen anyag. A fémvödrök a legalkalmasabbak erre a célra, mivel hidegen és tisztán tartják a szirupot.

 

Juharfa-nedv-vödrök

 

Szükség lesz továbbá nagyobb vödrökre és tárolóedényre, hogy a lecsapolt nedvet begyűjtsük. Szükség lesz pár nagyobb lepárló edényre is. Hogy a szirupfőzés folyamatát ellenőrizni tudjuk, szükségünk lesz egy cukorhőmérőre is.

Szükség van még szűrőre, vagy valamilyen szűrőedényre, hogy a palackozásra kész szirupot megtisztítsuk. Végül pedig szükségünk van üvegekre a szirup tárolásához.

 

Hogyan készül a juharszirup? - 2. rész
Ebben a részben bemutatjuk a juharszirup készítését lépésről lépésre. Bemutatjuk a folyamatot a fa lecsapolásától kezdve, egészen a főzéséig és tárolásáig.

 

A juharszirup készítésének fortélyai

 

Cikkünkben folytatjuk a juharszirup készítésének megismertetését. Olvasónkat minden egyes szirupkészítési lépéssel megismertetjük.

 

A juharfák lecsapolása


 • Ha több juharfánk van, bizonyosodjunk meg róla, hogy melyikük alkalmas a lecsapolásra. Ideális esetben a fatörzsek legalább 25 cm vastagnak kell lennie, és a törzset 135 cm magasságban kell meglékelni a földtől. Így a gravitáció is besegít a nedv begyűjtésében, ugyanakkor a lehető legtöbb nedvet tudjuk így begyűjteni.
 • Az 50 cm-nél kisebb átmérőjű törzset csak egyszer szabad meglékelni, az 50 és 60 cm közötti fatörzseken lehet két csap, míg a 60 cm-nél vastagabbakon akár három léket is fúrhatunk egyszerre.
 • Ahhoz, hogy a fatörzset meglékeljük, körülbelül öt cm mélyre be kell fúrnunk a fa törzsébe, attól függően, hogy mekkorák a tölcséreink. Próbáljunk olyan helyen fúrni, ahol semmilyen sérülés nincs a fa kérgén, az előző csapolások hegeitől próbáljunk meg a lehető legtávolabbra fúrni.
 • Minél újabb a fúrófej, annál jobb, mivel így kevesebb forgács gyűlik fel és zárja el a lyukat.
 • Miután megvan a lyuk, rögtön illesszük be a csapot. A tölcsérnek szorosan kell illeszkednie a lyukba.
 • Előnyösebb lehet melegebb napokon végezni a csapolást, nehogy elgörbüljön vagy megrepedjen a fatörzs a lék körül.

 

A juharfa nedvének begyűjtése


Juharfa-nedv-gyűjtése

 • A begyűjtéshez egyszerűen csak akasszunk egy vödröt a tölcsérre és figyeljük, amint az első pár csepp kifolyik a fa törzséből. Ez legtöbbször gyorsan megtörténik, bár először csak pár csepp gyűlik össze. Ezután fedjük le a vödröt és hagyjuk, hogy a nedv tovább csöpögjön bele.
 • A legalkalmasabb időszak a csapolásra az év első hónapjaiban van: január és kora március között. Ilyenkor a juharfa nedvei gyorsabban keringenek a fában, így ilyenkor gyűjthetjük be a legtöbb nedvet.
 • Egy-két nap múlva megnézhetjük, hogy mennyi nedvet sikerült már begyűjtenünk. Ha elégedettek vagyunk a begyűjtött mennyiséggel, összegyűjthetjük a nedvet egy nagyobb gyűjtőedénybe, és elkezdhetjük a juharszirup készítését. A nedvet ne tároljuk, mivel hamar elromlik.

 

A nedvtől a szirupig


Ha nagy mennyiségű nedv áll rendelkezésünkre, ideje szirupot főzni belőle. Ezt úgy érjük el, hogy a nedvet egy edényben felfőzzük. Ezt végezhetjük otthoni kályhán is, ha van szellőző és nedvességelszívó berendezésünk. Mikor a nedv felforr, rengeteg pára képződik. Használhatunk kisméretű párologtató gépet is. Azt a módszert válasszuk, amelyik az otthonunknak és az igényeinknek legjobban megfelel.

 

Juharszirup-készítése

 

 • Főzés során, ahogy a víz elpárolog, a szirup egyre sűrűbb lesz. Töltsünk egyre több nedvet a lepárló edénybe, ne hagyjuk, hogy a folyadék szintje 3 cm alá essen (az edény aljától mérve). A hideg nedvet beletölthetjük a melegbe, de főzhetünk egyszerre két edényben is szirupot, és ezeket tölthetjük egymásba, nehogy az alja odaégjen.
 • Miközben a juharszirup fő, távolítsuk el az esetleges felgyülemlő habot a tetejéről, akárcsak minden mást, ami a szirup felszínén felgyűlhet.
 • Cukorhőmérő segítségével melegítsük a juharszirupot hét fokkal a forráspont fölé (ez legtöbbször 100 Celsius fok, de akár változhat is).
 • Amikor elértük a kívánt hőmérsékletet, szűrjük meg a szirupot, hogy minden lehetséges szennyeződéstől megtisztítsuk.
 • Egy másik módszer az, hogy hagyjuk lehűlni a szirupot, így a cukor, a homokszemek és más szennyeződés leülepszik, a „jó” szirupot így áttölthetjük egy másik tárolóba.
 • A letisztult szirupot töltsük egy tiszta üvegbe. Hagyjuk lehűlni, és a friss, házi juharszirup már kész is.
 • Ha konzervdobozban szeretnénk a szirupot tárolni, ezt legalább 82 Celsius fokos hőmérsékleten tegyük, hogy ne romoljon meg, és a baktériumok ne kerülhessenek bele.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.