Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


malária,kullancs eltávolítása,orrpolip

2011.05.06

 

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. Évente kb. 350-500 millió megbetegedés történik, ezek közül a halálos kimenetelűek száma egymillió feletti, és csupán Afrikában 25% az éves mortalitás az 5 éves kor alatti gyermekpopulációban. A nagy halálozási arány fő okai: az egyre nagyobb fokú gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló-képességének növekedése az inszekticidekkel szemben.

A Föld leghalálosabb állatai-a maláriaszúnyog A történelem leggyilkosabb állatai kétség kívül a halálos fertőző betegségeket terjesztő gazdaszervezetek. A múltban a pestis kórokozója, a Yersinia pestis baktérium követelte a legtöbb áldozatot, amelyet leginkább egy patkányokon élősködő bolha terjesztett. Hasonló szerep jutott a cecelégynek, amely az álomkórt okozó Trypanosoma egysejtűeket viszi át egyik fertőzött állatról (és emberről) a másikra.

Napjaink legveszélyesebb, állatok által terjesztett betegsége a malária. A malária avagy váltóláz kórokozóját, a Plasmodium nevű egysejtűt terjesztő szúnyogok (Anopheles-fajok), bár maguk ártalmatlanok, mégis a leggyilkosabb állatfajok közé tartoznak. A Föld mintegy száz országa fertőzött a maláriával, és évente több mint egymillió, egyes feltételezések szerint akár kétmillió ember hal meg a fertőzéstől, főként Afrikában és Ázsiában. A legvédtelenebbek a kisgyermekek, illetve azok, akiknek gyenge az immunrendszere. A betegséget csak a nőstény szúnyogok terjesztik, és az általuk szívott vér közvetítésével jut egyik emberről (állatról) a másikra.

Foltosszárnyú maláriaszúnyog

(Anopheles maculipennis)

Hazánkban is megtalálható ez faj.

Részben ez a faj lehetett felelős a malária hazai előfordulásáért a Dél-Dunántúlon és a Felső-Tisza mentén, mielőtt felszámolták ezeket az endemikus (=bennszülött) fertőzéseket az 1950-es években.

Imágó alakban telel át. A rejtekhelyre vonuló, zsírtartalékot gyűjtő, megtermékenyített nőstények 6-8 hónapig is életben maradhatnak.

Egy-egy alkalommal átlag 200 petét rak. A petéken úszókészülék van, amely lesüllyedésüket megakadályozza. A lárvák a petékből nyáron 2-3 nap alatt kelnek ki (hidegben azonban ez 3 hétig is elhúzódhat), amelyek tiszta, napsütötte, növényzetben gazdag, sekély álló, vagy alig mozgó vízben fejlődnek. A legcsekélyebb légmozgás is a petéket a part felé hajtja, ahol azok a növényzet levelei között fennakadnak, kiszáradnak és elpusztulnak.

Repülési távolsága a tenyészőhelytől 1,5-2 km. Nyári melegben 3-4 naponként vérszívásra van szüksége, amely nélkül petét sem képes rakni. Elsősorban emlősállatok (szarvasmarha, sertés) vérével táplálkozik (zoofil), az ember vérét kevésbé kedveli.

Kedvenc tartózkodási helye a párás levegőjű istálló és sertésól. A lakás számára többnyire túl világos és száraz, ezért napkeltekor az éjszaka berepült szúnyogok is sötétebb helyre menekülnek. Kisebb részük a falon, többségük a mennyezeten, főleg annak pókhálós, sötét sarkaiban keres nappali rejtekhelyet.

Éjszaka teljes besötétedéskor kel szárnyra, akkor táplálkozik. Többnyire éjféltájban támad és mivel csípése fájdalmatlan, alig észrevehető, így erre áldozata nem is ébred fel.

Anopheles maculipennisAnopheles maculipennis
Anopheles maculipennis

 

Ronald Ross orvosi Nobel-díjat kapott 1902-ben, mert felfedezte, hogy a maláriát nem a rossz levegő, hanem a szúnyogok terjesztik

kullancs eltávolítása,orpolip

2011.12.12

Íme a kullancs kiszedése 10 pontban. A kullancs kiszedése gyorsan és szakszerűen kell, hogy megtörténjen! A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs kiszedése minél hamarabb, az első 24 óra letelte előtt megtörténjen.

Kullancsok miatt késett a repülő Kullancs

Kullancs kiszedése 10 pontban

Íme a kullancs szakszerű, biztonságos és gyors eltávolításának technikája:

  1. Az kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.
  2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
  3. Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
  4. Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert baleset veszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
  5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
  6. Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erő kifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.
  7. Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
  8. A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni. Ha elpusztítjuk, égessük el!
  9. A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le és sebtapasszal vagy steril gézzel védjük!
  10. A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

orpolip

2011.05.14
Gátolt orrlégzést, orrfolyást, de akár horkolást vagy fejfájást is eredményezhet az orrpolip, amely a gyakori tévedéssel szemben nem daganat.
 

Mindenképpen érdemes utánajárni a jelenségnek, hiszen jelenléte krónikus fertőzéshez, gyakori orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy szaglászavarhoz is vezethet. A témáról dr. Koppány Judit, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész szakorvosa beszélt.


Férfias jelenség
A felnőtt népesség 1–4 százalékánál fordul elő orrpolip, háromszor annyi férfinál, mint nőnél. Gyerekeknél is megfigyelhető a jelenség, különösen az orrmelléküregek krónikus fertőzése, asztma, allergiás orrfolyás vagy cisztás fibrózis esetén – ráadásul a családi halmozódás sem ritka. Bár a betegség oka legtöbbször nem egyértelmű, egyes kutatások szerint szerepet játszik benne a levegő fokozott szennyezettsége, az allergiát okozó allergének, az örökletes és helyi faktorok, a tüdőasztma és egyes allergiáért felelős gombafajok. Az orrpolipok légúti allergiákban szenvedőkben gyakoribbak. Az allergiás orrgyulladás (rinitisz) során a levegő pollenjei vagy bizonyos vegyszerek ingerlik az orrnyálkahártyát, ezért az váladékot választ ki. Az ismétlődő ingerek hatására a nyálkahártya néhol polippá alakul.

Előfordul, hogy az érintettek nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük van. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható orrtükri kép alapján.


Kitüremkedés az orrban
Az orrpolipok az orrnyálkahártya kitüremkedései az orrmelléküregek szájadéka körül. Lehetnek kerekek, csepp alakúak, és szabálytalanok, bár leggyakrabban könnycsepp alakúak, majd a növekedés befejeztével szürkés, szőlőszemszerű masszára hasonlítanak. Vizsgálat során az orr elülső részében fekvő polipok könnyebben észrevehetőek, mint amelyek a hátsó régióban helyezkednek el. Előfordulhat azonban, hogy szinte az egész orrüreget kitöltik a „szőlőszemek”, ilyenkor orrpolipózisról beszélünk.

Mivel a polipok elzárják a levegő útját az orrban, könnyen kiszárad a torok és a garat nyálkahártyája, ez pedig gyakori torokgyulladáshoz vezethet. Ugyanígy elzáródhatnak a melléküregek, az arcüreg és a homloküreg kivezető nyílásai is, aminek gyakori következménye lehet a krónikus arcüreg-gyulladás.


Kezelési lehetőségek
Szájon át vagy orrspray-ben adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Amennyiben a gyulladás felülfertőződött, szükség lehet antibiotikus kezelésre is.

Mivel a polipok legkellemetlenebb következményei a légutak elzáródása és a gyakori orrmelléküreg-gyulladás, megoldásként gyakran alkalmazzák az endoszkópos műtétet, amelynek célja az orrüreg és az orrjáratok szabaddá tétele. Így helyreáll az orrlégzés és az orr melléküregeinek a szellőzése. Az endoszkóp alkalmazásához erősen kapcsolódik az ún. FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) vagyis a funkcionális szemléletű orr és orrmelléküreg sebészettel. Ez a beavatkozás az orr és az orrban elhelyezkedő képletek normál biológiai funkciójának megőrzését és visszaállítását célozza, a környezet lehető legcsekélyebb károsításával. A műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is.

Amennyiben azonban a polipektómia (polipok eltávolítása után) is fennáll az allergiás irritáció, és főleg az asztma, a polipok ismét kifejlődhetnek. Ez indokolhatja a műtétek ismétlését. Jóindulatú, többszörös polipok esetében is nagy az orrpolip kiújulásának az esélye.

Szakszerű tanácsok
Az orrpolipos betegek gyakran allergiásak lehetnek aszpirinre és más nem-szteroid gyulladásgátlókra. Éppen ezért aszpirin okozta orrpolipózis esetén minden aszpirintartalmú gyógyszert kerülni kell. Mivel bizonyos szempontból az orrpolip az allergiás rinitisz következménye, az allergiás rinitisz kezelése - amely az új terápiás lehetőségek mellett egyszerűen megtehető - megakadályozhatja az orrpolipok kialakulását.

Szakember tanácsát kell kérni az orrnyálkahártyát lohasztó szerek használatáról is, ugyanis tartós alkalmazásuk az allergiához hasonló állapotot idéz elő, hozzászokás alakulhat ki. A bizonyos orrsprayk használata által okozott pedig rinitisz medikamentóza nevű betegséget jóval nehezebb kezelni, mint az allergiás rinitiszt.


Forrás:orvostkeresek.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.