Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pipacs

2011.05.02

PIPACS

PIPACS

A növény egyéves. Gyökere hengeres, vékony, fehéres, kevéssé elágazó, rendszerint egy, ritkán több szárat fejleszt.Szára 40-60(80) cm magas, sokszor már tövénél elágazó, felálló, hengeres, végig hosszú, merev, elálló serteszőrökkel borított. Ilyen szőröket a levélen, kocsányokon, és a csészéken is látunk.SZÁRA

Levelei csavaros állásúak, élénkzöldek, pálhátlanok. Tőlevelei nyelesek, hosszúkásak, szárnyasan hasogatottak, az egyes hasábok hegyesek, fogas szélűek. a szárlevelek ülők, háromhasábúak, a középső hasáb nagyobb. Minden hasáb hosszas tojásdad, szárnyasan hasogatott, hegyes és fűrészes élű. A főszár és az ágak csúcsán egy-egy virág látható, melynek kocsánya 10-25 cm hosszú, csúcsán eleinte bókoló. BIMBÓJA

Bimbója tojásdad, 1.5-2 cm hosszú, lecsüngő, de a kinyílt virág és a termés felálló. Csészéje kétlevelű, bimbófakadákor lehullik. Virágja kinyílt állapotban 8-10 cm átmérőjű, 4 sziromlevele kettesével szembenálló, a két belső valamivel kisebb. Szirma lángvörös (szárítva lilás), zsírfényű, kerek, teknőszerű, tövénél redszerint visszás-tojásdad, néha fehéres szegélyű fekete folttal, a sok porzóval együtt lehulló. Porzói több körben állanak, számosak, száluk sötétibolya, tokjuk kerekded, ibolyás-fekete. Termője igen rövidnyelű, visszás-tojásdad, kopasz. Bibéje 9-10 karéjú, ülő, pajzsszerű. A bibekaréjok lebenyei egymást szélükkel fedik. A karéjoknak megfelelően a felületen 9-10 hosszirányú barázda fut. Termése sokrekeszű, sok apró magvú, kopasz, visszás-tojásdad tok, mely a bibekaréjok alatti kis likacsokkal nyílik. Magvai vesealakúak, 1 mm hosszúak, 0.5 mm szélesek, fekete-ibolyásak, felületükön kiemelkedő, hossz- és keresztirányban futó lécekkel.

 

Egy piros-fehér pipacs a vörös mellett

 

A növény termőhelye szerint  virágszínben változik.

Papaver - Pipacs

Ha a magyar nyelvben kiejtjük a pipacs szót, akkor szinte mindenkinek csak a piros virágú, többnyire szántóföldeken előforduló növény jut eszébe. Pedig nem kellene, hogy ez így legyen! A nyugati kertkultúrákban nagyon széles választékát találhatjuk a pipacsoknak: a fehér virágútól a narancssárgán át a mélyvörös színig.

Papaver - Pipacs

A pipacsok a könnyen termeszthető, nevelhető növények közé tartoznak. Talajokban nem válogat, szinte minden, jó vízelvezetésű talajon megél, a jó vízellátást meghálálja, de tolerálja a szárazabb körülményeket is. Ültetéskor részesítsük előnyben a napsütéses helyeket, de a növény félárnyékban is kielégítően fejlődik.

Felhasználásuk az évelő és egynyári növények felhasználásával egyezik meg. Elsősorban növénycsoportokba, angolkertekbe ültethető növény, mely egyértelműen vonzza a látogatók tekintetét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.