Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


füvesítés

2011.03.02

 

Füvesítés

Ezt a munkát lehetőleg ősszel vagy tavasszal végezzük.

 

A füvesítésnek két módja van.Egyik a magvetés mely költség kímélőbb.Másik a gyepszőnyeg lerakása.Utóbbi fő előnye a gyors eredmény elérése.Alkalmazása főleg sportpályák gyors gyepesítése,kiállítások,rendezvények stb.

A füvesítés nagy odafigyelést igényel. Fontos, hogy mikor van elszórva a mag, milyen mag van használva, milyen a talaj szerkezete, tápanyagtartalma. Sok-sok tényezőnek kell megfelelni.

A legalkalmasabb időpont tavasz eleje, vagy kora ősz, fagy előtt.
Mielőtt bármihez is hozzákezdünk először a talajt elő kell készíteni , gyomtalanítani kell. A gyomirtás után kb. 10-14 nap múlva lehet kiszedni az elhalt gyomokat, kavicsokat, rögöket. Ezek után jöhet a felásás , mely után a talajt 2-3 hétig pihentetni kell, hogy a talaj összeálljon, kialakuljon majdnem végeleges formája. A felásást követi a trágyázás . Ezt lehet mesterséges vagy otthoni (komposzt) segítségével megoldani. Aztán jöhet a fűmag . Manapság annyi fajta fűmag közül lehet választani, hogy alig lehet eldönteni melyik a legjobb. A lényeg, hogy minőségi fűmag legyen. Nem szabad sűrűn szórni.Egy 10x10 m-es területre kb 3 kg magra lesz szükségünk.  Ha elszórtuk a fűmagot, akkor utána érdemes  hengerelni a földet szögeshengerrel, hogy kb. fél cm mélyre kerüljenek a magok. Nem szabad elfeledkezni a locsolásról sem. Míg ki nem nő, addig mindenféleképpen sűrűbb időközönként kell öntözni.

A füves terület gyomtalanítása sok munkát igényel.Sajnos megjelennek a nem kívánatos növények melyek makacsul szeretnék elfoglalni fűféléinktől a tápdús,öntözött életteret. Megszabadulásukhoz az egy évnél igősebb gyepfelületeken,gyomírtó szereket alkalmazhatunk vagy kézzel ill erre a célra kifejlesztett szerszémokkal ritkíthatjuk. A rendszeres fűnyírás is segít a gyomok féken tartásában.

 

Fűszellőztetés:

A gyepben megjelent mohásodás ellen, illetve, az idős és elszáradt fűmaradékot eltávolítására, ezáltal a fűnek jobb levegőellátást, szellőzést biztosít, segíti a fű sűrűsödését és így a pázsit zöldebb, üdébb látványt nyújt.A fűszellőztetést a fűnyíró géphez hasonló géppel végezzük, ami tulajdonképpen függőlegesen vág. A fűszellőztetést évente minimum 1-2 alkalommal célszerű elvégezni, de ügyeljünk arra, hogy nedves füvön ne végezzük . Kisebb területeken erős fogazatú gereblyével végezhetjük ezt a munkát.Főleg a tél elmúltával van szükség a gyepfelület szellőztetéses felfrissítésére.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.