Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


barack metszése

2011.02.23

 

Az őszibarack metszése nagyon fontos minden éveben. Ha nem végezzük el, fánk hamar elöregszik, felkopaszodik és minimális termésre számíthatunk. A gyümölcsfák metszése szakértelmet és némi gyakorlatot is igénylő komoly feladat. Az őszibarack metszésének is többféle módja van melyről rengeteg szakkönyvben találunk részletes leírást. Ezzel a cikkel azoknak szeretnék segíteni akik a szakkönyvek áttanulmányozása után tanácstalanul állnak barackfájuk előtt metszőollóval kezükben.

  1.  Első lépésben távolítsunk el minden vesszőt, ágat ami a korona belseje felé nő, hogy kellő mennyiségű napfény érje majd a gyümölcsöket.
  2. Távolítsuk el a beteg , megsérült, elfagyott vesszőket és az erősen felfelé törekvő vízhajtásokat.
  3. Nézzük meg fánkat és keressünk rajta teljes termővesszőket. A teljes termővesszők ceruzavastagságú, hármas rügyekkel szépen berakódott hosszú vesszők.

    hármas rügy

  • Ha ilyenből sok van nem lesz nehéz dolgunk. Arányosan elosztva egymástól kb. 20-25 cm-es távolságban hagyjunk meg belőlük vázáganként (általában 4 fő vázág van)10-15-öt és metsszük vissza 6-8-10 rügyre (a fajta növekedési intenzitásától függően). A többi fejletlen vesszőt el is távolíthatjuk. A korona alsó harmadában a gyengébben fejlett vesszőket metsszük vissza 3 rügyre. Az így kapott rövid vesszőket ugarvesszőnek hívjuk. Ezekből jövőre kapunk teljes termővesszőket és így megelőzzük a korona felkopaszodását.

 

  • Ha nincs kellő számú teljes termővesszőnk válogassunk a kettős rügyekkel berakódott úgynevezett hiányos termővesszőkből és az erősebbeket metsszük vissza 5-6 rügyre a gyengébbeket pedig 3 rügyre ugarvesszőnek. Ezekből szintén várhatjuk jövőre a szép termővesszőket. Adjunk a fának tápanyagot és locsoljuk többet, mert feltehetően valamiben hiányt szenvedett, vagy előző évben nem metszettük meg elég alaposan.

 

  • Ha túl sok erős, de hármas rügyekkel nem berakódott, túl vastag vesszőnk van az annak a jele, hogy előző évben túl erőteljes volt a metszés. Ezek a vastag vesszők, alul általában nem tartalmaznak virágrügyeket, csak a végeiken vannak hármas rügyek. Ebben az esetben távolítsuk el a túl vastag vesszőket, vagy hagyjuk meg olyan hosszúra, hogy legyen rajta legalább 8 vegyes rügycsoport. Semmiképp ne metsszük ezeket a vastag vesszőket rövidre. Ez lehet fajtára jellemző tulajdonság is.

 

  • Az idősebb, 10-12 éves fákra jellemző a termőnyársak kialakulása. Ezek 10 cm-nél rövidebb, virágrügyekkel gazdagon berakódott vesszők. Az ilyen korú fákon ezeket hagyhatjuk érintetlenül, esetleg ritkítsuk.

Mikor metsszünk?

Az őszibarack metszésének legideálisabb időpontja közvetlenül rügypattanás előtt van , de úgy időzítsünk, hogy még legyen időnk elvégezni a lemosópermetezést is rügypattanás előtt. Metszés után ne felejtsük el a 2 cm átmérőnél nagyobb sebek kezelését sebkezelővel.

Az őszibarack virágritkításával szebb termést kapunk! A gyümölcsfákon jóval több virág nyílik, mint amennyi a faj fenntartásához szükséges lenne. Hogyan ritkítsuk?

 

Szaktanárom, dr. Gentischer Gábor, egy érdekes gondolattal keltette fel érdeklődésemet az őszibarack termesztése iránt. Elmondása szerint könnyebben, kevesebb időráfordítással lehet szép és jó minőségű, nagyobb termésű, értékesebb őszibarackot termelni, ha virágzáskor ritkítunk. Így csak nagyméretű gyümölcsöket kapunk, és a fa energiájával is spórolunk. A hagyományos kézi gyümölcsritkítás helyett, a felesleges virágokat kefével távolítottuk el. Lényege, hogy időt, és energiát takarítsunk meg a hagyományos kézi ritkításhoz képest.

Gyümölcsritkítás a jobb minőségű gyümölcs érdekében

A nagyüzemekben és a házikertekben is egyre fontosabbá válik, hogy a termelt gyümölcs minőségileg kifogástalan, tetszetős, egészséges, betegségektől és kártevőktől mentes legyen. Az őszibarack termesztésében a legfontosabb műveletek a metszés, a hajtásválogatás és a termésritkítás. Ezek közül is az egyik legfontosabb a nem eléggé gyakorolt fogás, a gyümölcsválogatás. Nemcsak a gyümölcs mennyiségét, hanem nagyságát is figyelembe kell venni, hiszen a gyümölcsnagyság az őszibarack termesztéskor minden más gyümölcsnél fontosabb. A gyümölcsfákon jóval több virág nyílik, mint amennyi a faj fenntartásához szükséges lenne. Ezért a fa a felesleges, túl sok kötődött gyümölcsöt ledobja. Ez a természetes gyümölcsritkulás. A folyamatot befolyásolja a tápanyag és vízellátottság, és az időjárás. A fa csak annyi gyümölcskezdeményt tart meg amennyit fel is tud nevelni. Ez is néha túl sok, hiszen a fát elborítja a gyümölcsök tömege, amelyek azonban aprók, fejletlenek maradnak. Termésritkítással nagyon sokat javíthatunk a gyümölcs minőségén és méretén.

 

őszibarack virág
A gyümölcsritkítás okai
Kíméljük a fát, ha a túl sűrűn álló gyümölcsöket megritkítjuk, mert a kevesebb, de darabosabb gyümölcs kifejlesztéséhez viszonylag kevesebb tápanyag szükséges, mint apróbb társaihoz. A túlzott mennyiségű gyümölcs épp olyan hátrányos, mint az időnként előforduló hiányos virágzás. A fölös számban fejlődött gyümölcskezdemények nem fejlődnek ki, mert ahhoz nincs elegendő hely, víz és tápanyag. A másik ok, hogy a túlterhelés megakadályozza, hogy a fa felkészülhessen a következő évi termésre. Így az egyik évi túl bő termés a következő évben terméskiesést okoz. A gyümölcsritkítás a növényvédelem szempontjából sem elhanyagolható. Pl: a molyok és a gombás betegségek ott támadják meg a gyümölcsöket, ahol azok összeérnek, mert a permetszer oda nem jut el.

Sokan sajnálnak leszedni a töménytelen mennyiségű pici barackokból, hiszen a tévhit szerint, ha termésritkítást végzünk kevesebb lesz a termés. De arra senki nem gondol, hogy az így termelt barack sokkal jobb minőségű és értékesebb lesz, és a fát nem terheli meg annyira, mint apróbb társai. Az ipari barack ára csak fele a frissfogyasztásra alkalmasénak. A leszedésért mindenképpen fizetnünk kell, vagy a ritkításkor, vagy a betakarításkor. Ráadásul ritkításkor kisebb a költség.

 

A gyümölcsritkítás alkalmával, melyik gyümölcsöket távolítsuk el?

Gyakori jelenség, hogy a fa koronájának egyes részein túl sok, másik vesszőin alig van termés. Ilyen esetben is ritkítani kell a bőven termő részeket, mert az egyik részen a terméshiány nem ellensúlyozza a másik részen a terméstöbbletet. A ritkítást minél előbb kezdjük, annál eredményesebb lesz. Tehát a megtermékenyülés és az első gyümölcshullás után már kezdhetjük is. A gyümölcskezdemények nem egyenletesen fejlődnek. Legelőször a beteg és fejletlen gyümölcskezdeményeket szedjük le, majd utána ritkítsuk csak a megmaradt egészséges gyümölcskezdeményeket.

Ritkíthatjuk a szilvákat, ringlókat (egyes bőtermő években), kajszibarackot, almát és körtét, de feltétlenül szükséges ritkítani az őszibarackot.

 

őszibarackfa virága

 

 

 

A ritkítás gazdaságossága

A gyümölcsritkítás a leggazdaságosabb kézi munka. A helyesen végrehajtott munkát a fa sokszorosan meghálálja. A gyümölcsök száma ugyan csökken, de a megmaradt és kifejlődött gyümölcsök súlya nem kevesebb (rendszerint több), mint a ritkítatlan gyümölcsöké. Az így termelt gyümölcs akár kétszer-háromszor több pénzért adható el, mint az apróbb, kényszerérett, rosszul színeződött, pici gyümölcsök.

A kajszibarack metszése

A fiatal kajszibarack az ültetés utáni évben általában gyengén növekszik, ezért erős metszésre van szüksége a későbbi erős vázágakhoz.

Koronás oltvány esetén a katlan koronaforma kialakítása a következő lépésekből áll:

1.) Válasszunk ki három-négy – lehetőleg egyforma fejlettségű, ceruzavastag – hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!

2.) Erős hajtások esetén felsőrügyes metszéssel fele hosszúságra vágjuk vissza őket, gyenge hajtások esetén 3-4 rügyre!

3.) A megmaradt vesszőket (a törzsön előtörőket is) tőből távolítsuk el!

4.) Metsszük ki a központi sudarat!

Az idősebb kajszi metszése során érdemes minden évben fiatalítanunk a fát. A melegigényes kajszi számára a sudárág nélküli, nyitott, katlan vagy váza korona az optimális koronaforma, ami biztosítja a kellő menynyiségű napfény bejutását a lombkorona belsejébe. A katlan korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 30-45°. A váza korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 60-70°.

A vázágakat érdemes visszametszés, illetve elágaztatás nélkül kinevelni, hogy erőteljes hajtásnövekedés helyett inkább termőrészeket fejleszszen. A visszametszetlen részek gyengén növekednek, dárda és termőnyárs fejlődik rajtuk, amelyek a kajszibarack fő termőrészei.

A kajszi metszésekor vegyük figyelembe:

• A termő kajszi minden évben metszést igényel.

• A kajszibarack metszésével érdemes megvárnunk a pirosbimbós állapotot, így csökkenthetjük a betegségek terjedését.

• A fő terméshozó zónában vannak a két-hároméves termőrészek (dárda és termőnyárs).

• Gyengén ritkítsuk: távolítsunk el minden olyan gallyat, ágat, amely a korona közepe felé nő, beteg vagy törött.

• A nagyobb sebek kezeléséről se feledkezzünk meg a különösen érzékeny kajszifáknál.

• A koronának ritkának és szellősnek kell lennie, mert a sűrű koronában gyümölcs nem terem, viszont elszaporodhatnak benne gombabetegségek és különféle kártékony rovarok.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.