gyümölcsritkítás,szilva metszése
szilva metszése
|
A gyümölcsritkítás lényege
A gyümölcsritkítás kiemelten fontos a jó minőségű terméshez, főként az alma, körte, őszi- és kajszibarack esetében. A barackok fejlődéséhez a legtöbb erő és tápanyag a magok csonthéjának kialakulásakor szükségeltetik. Ez dióméret körüli állapotukban zajló folyamat, így a gyümölcsritkítást is erre az időszakra kell időzíteni.
A ritkítás azért fontos, hogy annyi termés maradjon a fán, amennyit az még ki is fog tudni nevelni. A ritkítás során addig kell szedni a gyümölcskezdeményeket, amíg a gyümölcsök között marad hely egy harmadik képzeletbelinek is. Abban az esetben, ha időben és ügyesen végzi az ember a ritkítást, nagyobb, ízletesebb, szebb, azaz minőségibb gyümölcsök fognak kifejlődni.
Az almatermésűek esetében ez egy picit másképpen néz ki, hiszen esetükben a bogernyős virágzásnak köszönhetően több gyümölcs alakul ki egymás mellett. Az almafélék önmaguk is védekeznek - természetes terméshullással - a túlterméstől, azonban nem árt ezt mesterségesen is segíteni. Érdemes júniusban a bogernyőket átvizsgálni, és egy ernyőn legfeljebb két gyümölcsöt hagyni.