Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyümölcsritkítás,szilva metszése

2011.05.13

szilva metszése

 

Szilva metszése

Szilva
Prunus domestica 

Márciusi metszés
A szilvafa elhalt ágait már a tél elmúltával (márciusban) levághatja, ilyenkor egészen az élő részig vágja vissza a gallyakat. A metszéssel „felébreszti” a szilva alvó rügyeit.
A fiatal szilvafáknál is a márciusi metszést ajánljuk.

Júniusi metszés
A kifejlett szilvafát júniusban kell metszeni. A gyakran metszés után keletkező vízhajtásokat is júniusban vágja le. A vízhajtásokat könnyű megismerni, mert ezek egyenes, magasra növő ágak.
Tulajdonképpen minden kifejlett szilvafa évente igényel egy fenntartó metszést. A túl erős új hajtásokat jobb, ha nyáron teljesen levágja. A szilvafa gyenge vagy vízszintesen növő ágaiból 1/4 részt levághat.

A gyümölcsritkítás lényege

A gyümölcsritkítás értelme
A gyümölcsritkítás kiemelten fontos a jó minőségű terméshez, főként az alma, körte, őszi- és kajszibarack esetében. A barackok fejlődéséhez a legtöbb erő és tápanyag a magok csonthéjának kialakulásakor szükségeltetik. Ez dióméret körüli állapotukban zajló folyamat, így a gyümölcsritkítást is erre az időszakra kell időzíteni.

A ritkítás azért fontos, hogy annyi termés maradjon a fán, amennyit az még ki is fog tudni nevelni. A ritkítás során addig kell szedni a gyümölcskezdeményeket, amíg a gyümölcsök között marad hely egy harmadik képzeletbelinek is. Abban az esetben, ha időben és ügyesen végzi az ember a ritkítást, nagyobb, ízletesebb, szebb, azaz minőségibb gyümölcsök fognak kifejlődni.

Az almatermésűek esetében ez egy picit másképpen néz ki, hiszen esetükben a bogernyős virágzásnak köszönhetően több gyümölcs alakul ki egymás mellett. Az almafélék önmaguk is védekeznek - természetes terméshullással - a túlterméstől, azonban nem árt ezt mesterségesen is segíteni. Érdemes júniusban a bogernyőket átvizsgálni, és egy ernyőn legfeljebb két gyümölcsöt hagyni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.