Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hortenzia metszése

2011.04.07

Először is, tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk. Nálunk két fajtája van elterjedve, az egyiket minden tavasszal tövig visszavágjuk, és ők minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg a másikat metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni.

A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz. Az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk.

A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel  új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

Amit visszavágunk:
Ezeket a bokrokat tél végén vissza kell vágnunk. Ezáltal az összes előző évi hajtást eltávolítjuk. A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.


Sima hortenziák ( h. arborescens )

Amit metszünk:    

 

Először is eltávolítjuk a nagyon öreg ágakat,  és a nagyon nagyra nőtteket. Keressük a legnagyobb, legkövérebb rügypárokat, és fölöttük vágjuk le a többi ágat. Ne sajnáljuk megmetszeni, mert a virágok itt is az ez-évi hajtásokból nőnek.

Amikor egy hortenzia bokor elöregszik, és nagyon besűrűsödik, kisebb virágokat fog hozni. Ezért érdemes az idős ágakat rendszeresen eltávolítani, hogy életerős hajtásokat neveljen, melyek nagy és bőséges virágokat nevelnek ki.

 Hydrangea macrophylla

H. serrata 

H. quercifoila

 
Virágzás után, az elnyílt virágfejeket levághatjuk, de nem szükséges.
Ha zavaró a látványuk, akkor minden további nélkül vágjuk le a virágok alatt.
Egy időben, az elöregedett ágakat is kivághatjuk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.