Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


orgona metszése

2011.04.07

  Szinte nincs, aki ne ismerné az orgonát. A legtöbb kertben megtalálható, akár a nemesített akár a közönséges orgonának valamelyik példánya. Májusban, mikor virágba borulnak az illatukkal, pompájukkal kápráztatnak el bennünket. Aztán elvirágzanak, és érdeklődésünk más növények felé irányul. Pedig az orgona is megérdemel némi figyelmet, hogy következő évben ismét elbűvöljön bennünket.  Metszeni, alakítani, ritkítani kell őket is, különben elburjánzanak, elvadulnak, elsatnyulnak, kiöregszenek. 

 

Ahogy a törzs öregszik, egyre kevesebb és kisebb virágokat fog hozni. De megfelelő metszéssel az orgona évtizedeken keresztül megbízhatóan fog virágozni. A metszés technikája függ a a bokor korától. Az elöregedett töveket meg kell ifjítani, a sarjakat el kell távolítani, a beteg, sérült ágakat tőből vissza kell vágni. Az idős tő további alakítása a következő évben fog történni, mikor új hajtásokat hozott.

Az életerős törzsek metszése abból áll, hogy a beteg, torz, sérült ágakat levágjuk, és eltávolítunk egy - két konkurens hajtást is, hogy a bokor szellős maradjon. A földből előtörő sarjakat szintén el kell távolítani, mert csak besűrűsödik a bokor.
Megtartjuk a ceruza vastagságú ágakat, mert ők a legtermékenyebb, viszont a kicsi, sok ágú hajtásokat visszavágjuk.

Amikor a metszés kész, fontos, hogy a tápanyag utánpótlásról is gondoskodjunk, valamint a tövét mulccsal takarjuk. Használhatunk szerves vagy szervetlen trágyát.

 

Ha oltott az orgona:

 

Ha az oltott orgona besűrűsödött, a sarjakat ki kell vágni, hogy láthassuk, hol van az eredeti törzs, amin az oltás van. Miután a sarjakat eltávolítottuk, az oltott résznek is szüksége van egy ifjításra, ami azt jelenti, hogy az oltás fölött 10-15 cm-re visszavágjuk a növényt. Ne sajnáljuk, mert csak így tud megújulni a növény, és kinevelni az új és friss hajtásokat. Miután eltávolítottunk minden tősarjat, és alaposan visszavágtuk, feltétlen szükséges a tápanyag utánpótlás. A nyár folyamán tapasztalni fogjuk, hogy intenzíven hajt a bokor, és következő évben már alakíthatjuk igényünknek megfelelően. A rendszeres metszéshez feltétlen tartozik a sarjak eltávolítása is.

Az éves metszés az orgonán:

Az elnyílt virágokat feltétlenül távolítsuk el, a magérlelés fölösleges energiát von el a növénytől. Távolítsuk el a túl magasra nőtt egyenes hajtásokat is. Az ábrán látható, hogyan kell alakítani a bokrot a következő évi virágzáshoz.

 

 Távolítsuk el a beteg, torz és nem virágzó ágakat, hogy új, egészséges vesszők nőhessenek. Az öreg hajtások kisebb és kevesebb virágot hoznak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.