Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szerszámok karbantartása

2011.04.14

Eszközök ápolása

 

Ásó, kapa és a metszőolló, a kertész mindennapi szerszámai. Jól dolgozni csak megfelelően karbantartott szerszámmal lehet.

A jó szerszám dicséri a gazdát. Az őszi komolyabb talajmunkák és metszések előtt, illik alaposan megélezni, rendbe tenni a kerti szerszámokat: ásót, kapát, metszőollót.

Az ásót, kapát nemcsak megélezni kell, de ellenőrizni illendő azt is, hogy nem lötyög, nem laza-e. Ha így lenne, ékeléssel segíthetünk a dolgon. Ékeléssel és semmiképpen nem szögeléssel. Az éket megvásárolhatjuk a barkácsboltban, gazdaboltban (kalapács illetve balta ékek, hármasával kapható), vagy elkészíthetjük magunk is tízperces munkával, húszas, harmincas laposvasból, vagy akáckaróból lehasított lapból.

Fontos, hogy ékeléskor mindig jól ki legyen száradva a kapanyél, mert ha nedves lesz, akkor duzzadni fog, tehát még jobban szorul majd, míg ha szárad, akkor a nedves fába vert ék kilazulhat. Az akácfából készített éket érdemes a beverés előtt lenolajjal bekenni. Könnyebben is beüthető, a fát is védi.

Ásót, kapát élezni többféleképpen lehet. Az igazi, a kalapálással történő élezés. Ehhez kell egy úgynevezett kaszaüllő, ennek híján egy 40x40 mm-es, vagy ennek a méretnek megfelelő vasrúd (esetleg egy nagyobbfajta kalapács), amit satuba foghatunk. Nem baj, ha egy kicsit domború. Az ásó, kapa élét határozott, de nem eget rengető ütésekkel kalapáljuk végig.

Az ütések egymást fedjék át és legfeljebb három millimétert csípjenek meg a szerszám éléből. Ezzel a hidegalakítással a vas keménységét növeljük meg.

Ha túl mélyen ütjük az élet (fél centinél is beljebb) az alakítási nyúlás következtében az él könnyen berepedhet.
(A repedés továbbterjedését egy átmérő 2-3 mm-es furattal megállíthatjuk, de akkor is egy repedt ásónk lesz, ami nem szép.) Ám egy szépen kikalapált ásó-, kapaél nagyon sokáig szolgál.

A reszelővel történő élezés hamarabb megy. A satuba fogott szerszámot élezőreszelővel tudjuk igen finomra élezni.
45-foknál ne alakítsunk ki kisebb élszöget, mert a túl éles ásó, kapa hamarabb kicsorbul. És ebben az esetben nincs is igazán szükség a késélességű pengére. Persze az így kialakított él - hacsak nem egy kalapált élet reszelünk finomra - messze nem olyan tartós, mint a kalapált, de azért egy szezont ez is kitart.

Az igazán lusta kertész, a kisflexre fogott rotasmirrel (smirglikorong) élezi ásóját, kapáját. Két húzásból hamar megvan. Ám, ahogy azt a mondás is tartja, a jóval határidő előtt elkészült termékekkel kapcsolatban gyakran merülnek fel garanciális igények.

Valóban, az így kialakított élet - hacsak nem áll már rá az ember csuklója rutinból - könnyű rossz profilra csiszolni.
A korrigálás csak egy új élszalag csiszolásával lehetséges és előbb-utóbb elfogy a kapa ;) Legfeljebb 80-as, de inkább
100-as korongot javasolok ehhez az élezési módszerhez.
Az él is finomabb lesz, meg nem is kap le annyit a szerszám anyagából.

Ásó, kapa élezéséhez teljesen felesleges köszörűt használni!

A metszőolló élezése majdnem tudományszámba megy. Alaptétel, hogy mindig a domború oldaláról élezzük, és csak arról az oldaláról (Azaz azt az oldalát, amely a vágáskor nem találkozik a másikkal.) A szétszedés általában egy csavarral történik.

A metszőolló nyitórugóját érdemes egy petróleummal töltött edénybe (üres májkrémes doboz) dobni addig, amíg az ollóval törődünk. Összeszerelés előtt meglötyköljük és ámélkoduk mennyi kosz jött ki belőle.

A csorba metszőollót finoman megköszörülhetjük, de nagyon ügyelni kell arra, hogy megőrizzük az eredeti élprofilt.
Finom fenőkővel illik élezni a metszőollót, s a követ végig olajozni kell. Az úgynevezett varrógépolaj tökéletesen megfelel a célnak.

Ha ilyen fenőkövünk nincs, szükség esetén egy 20x20 mm-es lécdarabra szorosan rátekert 160-as, vagy finomabb csiszolópapír is megteszi, melyet szintén olajozzunk.

Az él minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy egy irógéplapot elvágunk az ollónkkal. Ha a vágás szép, egyenes, akkor az ollónk éles. Ha gyűri, szakítja, akkor húzzunk a csavaron addig, amíg a rugó képes kinyitni az ollót. Ha így is csúnya a vágás, akkor bizony még van vele munka. Nem kell kétségbeesni, ha elsőre nem tökéletes.

Noha elég időrabló ténykedés egy rendes élezés, mégis érdemes rászánni egy délutánt a szerszámokra.
A munka is másként megy vele és a fák is meg fogják hálálni a szép, tiszta metszlapot.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.