Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szobanövények megtisztítása,vágott virág kezelése

2011.04.14

Szobanövények fürdetése

  

A nyárra kirakott cserepes növényeket rendszeresen melegzuhanyként éri az égi áldás.

A szobában raboskodóknak viszont néha ugyan úgy fürödniük kell! Nem olyan gyakran, mint nekünk, de azért néhány havonta jót tesz nekik egy zuhanyozás.
Hogyan cselekedjünk?

Míg a szabadban élő növényeket az eső mossa, a szobanövények tisztán tartása a mi feladatunk.
A poros levelek nemcsak elhanyagolt benyomást tesznek, hanem a napfényt sem képesek olyan jól hasznosítani.
Megéri tehát néha rendbe tenni őket.

 

Frissítő zuhany

A havi egyszeri zuhanyozás a tisztítás mellett fel is frissíti a leveleket, általában jót tesz a növénynek. Ráadásul az esetleges kártevőket is lemoshatja, azaz gyérítheti.

A könnyebben mozgatható cserepeket állítsuk a konyhai mosogatóba vagy a fürdőkádba, és zuhanyozzuk meg őket röviden. Langyos, legfeljebb kézmeleg vizet használjunk. Hogy megakadályozzuk a cserép földjének eláztatását és a föld kimosását, a cserép felszínét borítsuk be alufóliával vagy nejlonnal.

Vágjunk le egy - a cserép átmérőjénél nagyobb - fóliadarabot, majd készítsünk egy bemetszést rajta a középpontjáig.
A bemetszésnél húzzuk a fóliát a növény törzsén át a cserép felszínére.

Öblítsük le a növény törzsét, hajtásait, virágait, leveleinek mindkét oldalát. A fürdetés után hagyjuk néhány percig pihenni a növényt, míg lecsöpög róla a maradék víz.
Ilyenkor akár újságpapírra is állíthatjuk, hogy ne a földre csöpögjön.

 

Finom simogatás

A nagyobb növényeknél - amelyeket nem akarunk vagy tudunk cipelni - csak a dézsás-szivacsos fürdetés lehetősége marad.
Egy darab puha ronggyal vagy szivaccsal töröljük át finoman a levelek felszínét, amíg fényesek nem lesznek.

 

Kivételek mindig vannak

A vastagabb, szőrös levelű növények levelét - például az afrikai ibolyáét - inkább száraz tollseprűvel vagy ecsettel portalanítsuk.

Néha hallani olyan tippeket, hogy a mosóvízbe kevert tej, vagy a rongyra cseppentett olaj, esetleg a boltban kapható levélfényező-spray-k pótolják a fürdetést.

A valóságban ezek a szerek többet ártanak, mint használnak a növényeknek, ugyanis teljesen eltömíthetik a pórusaikat.
A tiszta langyos víz és egy puha rongy az, amire szükségük van.

 

vágott virágok kezelése

2012.02.08

.www.illat.eoldal.hu/cikkek/diszkertek/diszkert-kepek.html

Mit tegyünk azért, hogy a csokrunk minél tovább pompázzon?
.
1. Tartsd a vázát ragyogó tisztán, és ne használj színtelen üvegből valót. Minél sötétebb falú, annál kevésbé szaporodnak el benne az utálatos zöld nyálkát képező moszatok.
.
2. A vízbe helyezés előtt rézsútosan vágd le a szárak végét.
.
3. A vízbe merülő részéről távolítsd el a leveleket, de vigyázz: a rózsa életét megrövidíted azzal, ha megszabadítod szegényt a tüskéitől.

4. A hideg víztől „megfázik” a vágott virág. Legjobb ha meleg, körülbelül 45 Cº-os vízbe teszed. (A nárcisz, a tulipán és más hagymások viszont a hűs vizet kedvelik, őket teheted bátran sima csapvízbe)

5. A kiszáradás megelőzésére tartsd távol a vágott virágot a központi fűtéstől, a közvetlen napsugárzástól és a nagy teljesítményű háztartási gépektől.

6. Ne tedd a virágot gyümölcsös tál, különösen alma, körte vagy szilva közelébe, mert ezek etiléngázt bocsátanak ki, amely a virágoknál hervadást okoz.

7. Használj az üzletekben kapható vágott virág-tápoldatot vagy valami hasonlót. A limonádé is megteszi.

8. Háromnaponként vágd vissza a szárakat, alaposan mosd ki a vázát, cseréld le a vizet és adj hozzá ismét tápoldatot.
 

 

hóvirágvihar

 

Az EU 2005 augusztusában életbe lépett szabályozása értelmében a hóvirág védett növény lett Magyarországon, így leszakítása és gyűjtése tilos. Helyszíni bírságként 10 ezer forintot szabhat ki a hatóság.

Hóvirág

Városainkban talán évszázados hagyomány, hogy a tél vége felé megjelennek az árusok és kínálják a tavasz első hírnökét, a hóvirágot. A hóvirág-szezon csúcspontja március nyolcadika, a nőnap. Legalább is így volt eddig. Azonban érvénybe lépett az Európai Unió szabályozása: tilos a hóvirágot leszedni, annak ellenére, hogy nálunk sok helyen, még a parkokban is nyílik.

Haraszti László, a Környezetvédelmi Minisztérium természetvédelmi helyettes államtitkára megerősítette a hírt: Az európai uniós csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozások valóban előírják a hóvirág védettségét.

Nyolc kiló hóvirággal bukott le négy szlovák nő!

Összesen mintegy nyolc kilogrammnyi, több ezer szál hóvirágot találtak annál a négy szlovák nőnél, akiket vasárnap délelőtt értek tetten a járőrök a védett növény szedése közben Máriakálnok mellett.

Az asszonyok azt állították, keresetkiegészítésként szedték a hóvirágot. A védett növényből készített csokrokért tizenöt centet kaptak volna a kereskedőtől. Vélhetően nőnapra akarták eladni azokat.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egy vasárnap délelőtt érkezett bejelentésre indult el Máriakálnokra. 

A rendőrség  ügyeletére érkezett bejelentés szerint Máriakálnok mellett, az úgynevezett tojóházi híd környékén, tájvédelmi területen egy szlovák rendszámú autó állt meg, majd a kocsiban ülő négy nő gyűjteni kezdte a hóvirágot. A járőrök a helyszínen tetten érték őket. A kezükben lévő reklámtáskák mellett a kocsi csomagtartójában további hat szatyor hóvirágot találtak még. A négy nőt előállították.

A szlovák nők kocsijának csomagtartójában hat szatyor hóvirágot találtak a rendőrök.
A szlovák nők kocsijának csomagtartójában hat szatyor hóvirágot találtak a rendőrök.A Nyitra melletti faluból érkezett idős asszonyok kihallgatásuk során elismerték tettüket, azt állították, nem volt tudomásuk arról, hogy a hóvirág védett. Elmondásuk szerint az alig 200  eurós havi jövedelmüket szerették volna így kiegészíteni. Egy csokor hóvirágért – ami úgy 40 szálból áll – 15 centet kaptak volna a kereskedőtől. Hallomásból értesültek arról, hogy Mosonmagyaróvár környékén rengeteg hóvirág terem, ezért döntöttek úgy, hogy reggel autóba ülnek és átjönnek „szüretelni". Alig egy órája érkeztek meg a Máriakálnok melletti erdőbe, amikor a rendőrök lefülelték őket.

A négy szlovák nő ellen természetkárosítás gyanújával indult eljárás. A hóvirág eszmei értéke 10 ezer forint szálanként. A náluk talált nyolckilónyi „zsákmány" több ezer szálat is tartalmaz.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.