Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tavaszi munkák a kertben

2011.04.17

A kilombosodott málnavesszőket kössük a vízszintesen kifeszített dróthuzalhoz, és a tőből előtörő sarjakat ritkítsuk meg. Az új facsemeték rügyeinek duzzadása a tavalyi sikeres oltás eredményét mutatja.

Ha nem látjuk a megeredés jeleit, öntözéssel elindíthatjuk az élettani folyamatokat. Szintén öntözzük meg legalább 5-10 liter vízzel a tavaly ültetett, fakadás jeleit még kevésbé mutató fácskákat. Elősegítjük az eredést, ha törzsüket lazán becsavarjuk újságpapírral, vagy nedvszívó szövetdarabokkal, melyeket időnként vízzel megnevesítünk.

Az április elején végzett trágyázás a nedvességvesztés csökkentését szolgálja. Ennek érdekében a fa köré, a talaj felszínére mintegy fél méteres sugarú körbe szórjunk szerves-trágyát, tőzeget vagy komposztot, de teríthetünk a földre egy darab fóliát is. Ez az eljárás a nedvesség megőrzése mellett megakadályozza a gyomosodást is.

A fenyőfélék, örökzöld cserjék áprilisban még ültethetők. Ezután már csak az augusztusi időszak alkalmas erre. Most átültethetjük a gyökerekkel sűrűn átszőtt földlabdás, edényeiket kinőtt szobanövényeinket mankoceb hatóanyagot tartalmazó oldattal beöntözött földbe. Az előző cserépnél csak egy-két centiméterrel nagyobbat válasszunk, mert a jóval nagyobb edényben a gyökerek által felvehetetlen pangó-víz miatt rothadás áll elő.

A kerti gyepfelületnek a téli fagy miatt előálló, kisebb-nagyobb foltokban való kipusztulását magvetéssel pótolhatjuk. A fű nélküli, fellazított talajba bedolgozott műtrágya, majd a négyzetméterenként elszórt 30-50 gramm fűmag garantáltan jó minőségű pázsitot eredményez. Kelés után a gyomokat addig távolítsuk el, amíg könnyen kihúzhatók a földből.

Az almatermésű fákat még a virágzás előtt, piros-bimbós állapotban permetezzük meg veszélyes kórokozóik ellen mankoceb hatóanyagú szerrel. Amikor még zártak a bimbók, rovarölő szereket is alkalmazhatunk, de már ne kezeljünk perzselést okozó réztartamú készítményekkel. Az almásokban megbarnult virágok és terméskezdemények képében mutatkozó tűzelhalás nevű betegségre baktérium elleni készítmény használható fel.

A permetezést megelőzően a beteg részeket legalább 20-30 centiméteres egészséges résszel együtt csonkoljuk le és égessük el. A szamócát és a málnát védjük le a szürkepenészes rothadás elkerülése végett fenhexamid tartalmú gombaölő szerrel. A szőlő metszése után csak az egészségesnek látszó venyigét hordjuk a komposztra. A tőkék tövéből előtörő nyakhajtásokat és vadhajtásokat is távolítsuk el.

A metszés után visszamaradt nyesedéket ne hagyjuk a sorokban, mert a rajtuk lévő fertőző anyagok spórái a szél és eső segítségével rákerülhetnek a fakadó levelekre. A telelőhelyüket április végén elhagyó gubacsatkák ellen azokban a szőlőkben szükséges az atkaölő szeres kezelés elvégzése, ahol tavaly sok volt a gubacsos levél.

A veteményeskertben betrágyázhatjuk és előkészíthetjük a talajt az érzékeny zöldségpalánták szabadföldi kiültetésére. Rövidesen termőhelyükre kerülhetnek az előnevelt paprika,- paradicsomtövek. A görögdinnye palánták számára előkészített, 2-2,5 méteres sor- és tőtávolságra tervezett fészkek alját lazítsuk fel és helyezzünk el benne 1-2 kilogramm érett, földdel elkevert szerves-trágyát.

A tápkockás uborkát a kiültetés előtt egy héttel, vízelvonással tanácsos megedzeni. Ne feledjük, hogy az uborka a klórtartalmú műtrágyákra nagyon érzékeny. A fészkekbe vetett dinnyét, tököt, uborkát, fagyveszély esetén szalmával takarhatjuk.

Györffyné dr. Molnár Júlia, a mezőgazdaság-tudomány doktora

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.