Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


húsevő növények

2012.02.05

Trópusi harmatfüvek

A trópusokon nagy számban élnek harmatfüvek, jelentős géntömörülési centrumuk a  Dél-Afrikai Flórabirodalomban található. Gazdasági szempontból fontos a Drosera  madagascariensis, ugyanis mint gyógynövény, nagy mennyiségben foglalkoznak a  gyűjtésével. A Dél-Afrikai fajok többsége elég hasonló egymáshoz,  megkülönböztetésük fiatal korban főleg a virág alapján lehetséges. Ezért fontos,  hogy  a gyűjteményekben precízen címkézzünk és ne hagyjuk a cserepeket a másik  drosera által begyomosítani. Többségük nagyon könnyen tartható és jól szaporodik  magról. Népszerű faj a D. capensis, ennek a növénynek számtalan típusát alakították  ki. Talán a legigénytelenebb drosera faj. Érdekes bennszülött fajok élnek a  dél-amerikai tepuikon, ezek sehol másutt nem fordulnak elő. Két mérsékeltövi télálló  fajnak alakult ki a forró égövhöz alkalmazkodott típusa: ezek a Drosera intermedia  Cuba és a Drosera anglica Hawaii. Ausztráliában is sok fajuk van jelen, itt élnek  többek között a különleges megjelenésű Queenslandi nővéreknek nevezett   harmatfüvek is.

Sarjadó harmatfű (Drosera prolifera) 

A Queensland-i Nővéreknek nevezett ausztrál harmatfűtrió egyik tagja. Egyedülálló a droserák között, mivel földieper szerűen szaporodik, ami azt jelenti, hogy sarjakat fejleszt indákon és azokkal borítja be idővel cserepének felszínét. Ha elérte a virágzóképes kort, akkor gyökérről is jól sarjadzik, illetve a  virágszár leborulva további sarjakat hoz. Apró vörös virágaiból magok is fejlődhetnek esetenként. Az áldozatát szendvics-szerűen borítja be a vese formájú levél. Magyarországon csak nálunk kapható, igazi ritkaság! Tartása gyökeresen más, mint a többi harmatfűé! Nedves, jól árnyékolt, párás helyeken fejlődik hazájában, ezt teremtsük meg neki mi is.

Származási hely: Queensland


Madagaszkári harmatfű (Drosera  madagascariensis)

Idővel termetes méretűre fejlődő, szabályos törzsecskét nevelő harmatfű. Már kis korban is jól felismerhető a csupasz szár, ahogy fejlődik, rákapaszkodik a szomszédos vegetációra ezzel megtámasztva magát. 25 cm magasságot is elérheti, a szárak végén hozza a ragadozó leveleit, alsó részein elhalt levélmaradványok vannak. Rózsaszín virágainak átmérője 10-15 mm, a növény gyökere szokatlanul fejletlen, tulajdonképpen csak a vízfelvétel és a növény rögzítése a feladata. Élőhelyén millió szám gyűjti a helyi lakosság, ugyanis gyógynövény. Ezzel komolyan veszélyeztetik a növény populációit, különösen Madagaszkáron fokozottan veszélyeztetett.

Származási hely: Dél-Afrika, Kelet-Madagaszkár


Lándzsa-levelű harmatfű (Drosera adelae)

A három Queenslandi nővérek egyike, talán a legnépszerűbb és legkönnyebben tartható. Igazi szobanövény, párás, meleg, tűző naptól védett helyen érzi jól magát. Akár egy befőttes üvegben is megél hosszú éveken keresztül. Gyökérsarjakkal igen jól szaporodik. Ausztráliában folyók menti mohás erdőkben él. A közvetlen, tűző napsugárzás órák alatt végez vele. Ha mélyebb árnyékban neveljük, akkor nagy és zöld leveleket fejleszt, amennyiben kicsit több fényt, úgy vöröses és kisebb leveleket hoz.

Származási hely: Ausztrália


Drosera communis

A Drosera communis egy a Latin Amerikai fajok közül. Dél-Amerika a harmatfüvek egyik nagy géncentuma, számtalan, egymáshoz igen hasonló faj élőhelye.

Származási hely: Dél-Amerika


Drosera x Nagamoto (Drosera anglica x spathulata)

Igazi különlegesség, hiszen a télálló Drosera anglica és a trópusi Drosera spathulata hibridje. Ősszel telelőrügyet fejleszt, ami nem markáns, inkább csak a növekedés megtorpanását jelzi. Szobahőmérsékleten vagy az alatt könnyen teleltethető, télen is fejlődik optimális esetben. Nyáron gazdagon virágzik, de a magtokok sterilek, csak vegetatív úton szaporítható. Gyorsan fejlődik, egyszerű növény, akár befőttesüvegben is nevelhető világos ablakban.

Származási hely: Hibrid


Drosera filiformis 'all red'

A Drosera filiformis faj egyik változatát kínáljuk. Míg az alapfaj az USA területén felhatol egész Kanadáig, addig ez a típus a Floridai-félszigeten honos. Az alapfaj télen telelőrügyet (hibernákulumot) fejleszt, a red változata a szubtrópusi klíma hatására folyamatos vegetációban  él, így szobai, terráriumi tartásra alkalmas. Szereti a bőséges fényt, ilyenkor mint megannyi vércsepp csüngenek alá az emésztőcseppecskék a tentákulumokon. Könnyen tartható, gyors fejlődésű, hálás, nehezen beszerezhető ritkaság. Külföldi webáruházak egyik legdrágább harmatfüve.

Származási hely: Florida, USA


Drosera intermedia x brevifolia

Egy télálló és egy egynyári, rövid életciklusú harmatfűfaj hibridje. Fagymentes helyen teleltessük, annak ellenére, hogy valamekkora  telelőrügy képződés  megfigyelhető rajta. Az egyik legszebb harmatfű a gyűjteményekben, rendkívül szimmetrikus a növekedése és a fejlődése is viszonylag gyors. Magot nem hoz, csak vegetatív módon szaporítható!Drosera hamiltonii

Könnyen tartható kedves kis ausztrál harmatfű. Levelei szőnyegszerűen göngyölődnek le, ahogy fejlődnek. A Cephalotus kísérőnövénye élőhelyén, kis homok a talajában jót tesz a fejlődésének. Ritkán virágzik, magot nem hoz, nehézkes a szaporítása.

Származási hely: DNY-Ausztrália


Fokföldi harmatfű (Drosera capensis 'forma typica)

Az alapfaj szerepel itt a kínálatban, ezzel a rendkívül variábilis fajjal így találkozhatunk  a természetben. Gyors fejlődésű, szapora növény. A tentákulumok vöröslők, így az apróbb rovarokat nagy mennyiségben vonzza és ragasztja meg.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera capensis 'Narrow leaf'

A növény levelein a tentákulumok vörösek.  Levelei keskenyebbek valamivel a többinél és az egész növény megjelenése kompaktabb. Igazából a fajtajellegét 2-3 éves korában éri el.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera capensis 'Alba'

A Dél-Afrikai flórabirodalomban él  ez az érdekes növény, igen sok  fajtáját kialakították a nemesítők, rendkívül alakgazdag  faj. Az alapfaj tentákulumai vörösek, míg ennek a fajtának fehérek, ezek végén választódik ki az emésztőnedv. A kezdők is könnyen megpróbálkozhatnak a tartásával, mivel nem támaszt különösebb igényeket tulajdonosával szemben! Ha jól érzi magát gyönyörű fehér virágokat hoz, magot is érlel, melyek jól csíráznak.

Származási hely: Kertészeti változatDrosera capensis 'all red'

A legszebb capensis változat, a növény levélnyele, levele, tentákulumai, virágszára, egyaránt intenzív vörös színben pompázik. Virága sötét ciklámen színű. A színeződés előfeltétele a sok-sok fény. Télen kicsit visszafakul. Sajnálatos, hogy gazdag virágzása ellenére kevés magot érlel, így nehézkes a szaporítása.

Származási hely: Kertészeti változatDrosera spathulata 'Fraser island, QLD' (syn: var lovellae)

Tőlevélrózsás, kis termetű harmatfű apró fehér virágokkal, szintén jó magkötő, jól szaporítható. A Drosera spathulata egyik típusa, a Fraser-szigeteken él. Sok fény hatására ez is igen intenzíven vörösödik.

Származási hely: Fraser-szigetekDrosera spathulata

Tőlevélrózsás harmatfű, kereskedelmi forgalomban  viszonylag gyakran előfordul. Kezdőknek való, hiszen nagyon hálás és különleges megjelenésű droserafaj. Gyorsan fejlődik, sokat virágzik, csíraképes magokat köt és ha sok napfény éri, akkor vöröslik az egész növény. 

Származási hely: Ausztrália, Újzéland, Ázsia, Japán


Drosera flexicaulis (syn: affinis)

Egy fácska formájúra fejlődő harmatfű, Afrika nedves lápjairól. 1871-ben írta le a híres osztrák afrikakutató Friedrich Martin Josef Welwitsch, aki a Welwitschia nevû sivatagi növényt  felfedezője. 25 cm magasságúra is képes megnőni 10  cm hosszú leveleket fejlesztve  ehhez. Mind magról, mind levéldugványozással jól szaporítható. Célszerű a talajába lazításként 20 % kvarchomokot vagy perlitet keverni. A kultúrában élő példányok mind Namíbiából származnak.

Származási hely: Angola, Malawi, Mozambik, Namíbia, Zambia, Zimbabwe, Tanzánia, Zaire


Drosera venusta

Lazább növekedésű tőlevélrózsás rovaremésztő növényke. Apró ciklámenszínű virágait szorgalmasan nyitja. Szintén intenzíven vörösödik nyaranta a sok napfény hatására. Levelei szinte nyújtózkodnak felfelé, erről  jól megismerhető.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera aliciae

Különleges megjelenésű tőlevélrózsás harmatfű. Virágszára  kicsit meghajolva nem  középről emelkedik ki, hanem alulról felnőve. Szép rózsaszínű virágait egész nyáron nyitja, bőségesen terem csíraképes magvakat.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera admirabilis

A Drosera aliciae-hez hasonló faj, de annál feltűnőbb kinézetű. Levelei nagyon világos zöldek és csak a levelei végén vörösek a tentákulumok. Kompakt kis növény, nem sarjadzik, idősebb korában hozza feltűnően nagy virágait.  


Drosera burkeana

Apró termetű afrikai harmatfűfaj, szintén könnyen tartható. 1848-ban került leírásra. A Drosera madagascariensis-szel alkotott hibridje a természetben is előforduló ún. Collins-harmatfüve.

Származási hely: Angola, Zaire, Zambia, Uganda, Tanzánia, Zimbabwe, Malawi, Mozambik, Dél-Afrika, MadagaszkárDrosera montana

Igen szép tőlevélrózsás harmatfű, ha napos helyen tartjuk, akkor intenzíven vörösödik. Apró rózsaszín virágait egész nyáron egymás után hozza, nagy mennyiségben köt csíraképes magokat. Ezekről jól szaporítható. Könnyen tartható harmatfűfaj.


Drosera capillaris

Ez a faj is jól sarjadzik, igen jól szaporodik mind magról mind vegetatívan sarjakról. Hosszú, törékeny virágszárakat nevel és bõven terem magot. Sok típusa van, maga a növény egyébként kísértetiesen emlékeztet a hazánkban is honos Kereklevelû harmatfûre.Drosera intermedia 'typ Cuba'

Ritka faj, az északi féltekén elterjedt mérsékelt égövi alapfajnak trópusi élõhelyhez alkalmazkodott változata. Sok fény hatására ez is intenzíven vörösödik. Rendkívül hálás növényke!

Származási hely: KubaDrosera intermedia 'Mount Roraima' 

Ismét egy szép példája a Drosera intermédia adaptív radiációjának. A szigethegyen kialakult típusnak kissé fácskára emlékeztet az alakja és szokatlanul halovány. Kisebb fagyokat is jól elviseli károsodás nélkül. Télen kissé leáll  a növekedése és csúcsrügyet fejleszt. Számtalan magjából jól szaporítható.

Származási hely: Venezuela, Roraima fennsíkVillás harmatfű (Drosera binata)

A növény levelei a szár után közvetlenül elágaznak. Könnyen tartható és gyors fejlődésű harmatfű. Kaspóba ültetve is nagyon mutatós. téli időszakban visszahúzódik, aztán márciusban teljesen új lombozatot hajt.

Származási hely: Ausztrália, ÚjzélandDupla villás harmatfű (Drosera binata 'Dichotoma')

Míg az alapfaj levelei egyszerűen kettéágaznak, ennek a levelei még egyszer tovább szétválnak.   A fiatal levelek egyébként egyszerűen villásak. Megfigyelhető  egy téli nyugalmi időszaka, olyankor levéltelen. A képen láthatók a hófehér virágokat fejlesztő virágszárak.

Származási hely: Kertészeti változatDiels harmatfüve (Drosera dielsiana) 

Szép formájú, kiszélesedő levelű faj, mely szép smaragdzöld telepeket fejleszt. Szintén többedmagával mutat szépen. Apró halványrózsaszín virágokat fejleszt igen vékony, törékeny virágszárakon.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera anglica 'Hawaii'

A szigetek egyetlen húsevő növénye, bennszülött faj, itt alakult ki. Csak Kauain él, ami a szigetcsoport északnyugati tagja. Az elszigetelt populáció néhány tízezer évvel ezelőtt alakult ki, mégpedig úgy, hogy Alaszkal és Hawaii közt vonuló lilék hurcolták be a magjait. Az alapfaj, amik amúgy telelőrügyet képeznek, a trópusi klíma hatására hosszú kiválogatódással folyamatos vegetációban élnek, fagyérzékenyek. Kauain egyébként  agyagos, de humuszban gazdag talajon élnek a  hegyi mocsarakban. Bennszülött  neve: Mikinalo, légyragasztót jelent. A húsevő növény kínálat egyik legdrágábbika világszerte, exkluzív, ritka faj.

Származási hely: Hawaii, Kauai


Drosera burmannii

Sok tekintetben kuriózum faj a harmatfüvek közt. Egynyáriként viselkedik, az esős, forró időszakban a magról kelő növények hihetetlen gyorsan kifejlődnek, magot érlelnek, aztán  elpusztulnak. Ilyenkor, tél közeledtével le kell szedni a magját, hogy gondoskodjunk a következő évi generációjáról. A tentákulumainak a mozgása is egyedülállóak, a ráragadó rovarra egy percen belül megkezdődik az üvegkapilláris szerű tapogatók ráhajlása.

Származási hely: Délkelet-Ázsia, Észak-Ausztrália


Drosera burmannii 'Evans Head'

A külső tentákulumok vörösek, a levelek ahogy idősödnek, halvány vörös színárnyalatot vehetnek fel. Bőven fejleszt magot, melyet ha elszór, akkor a következő évben "ragyogó drágakő" gyomként megjelenik. Egynyári, 15 fok alatt  huzamosabb ideig tartva elpusztul. Ősszel ez elkerülhetetlen.

Ragyogó helyet és forró környezetet kedvel.

Származási hely: Észak-, és Dél-Ausztrália


Drosera burmannii 'red form'

A normál zöld típusnál sokkalta kisebb, a kifejlett növény alig éri el a centis átmérőt. Bőven fejleszt magot, melyet ha elszór, akkor a következő évben "ragyogó drágakő" gyomként megjelenik. Egynyári, 15 fok alatt huzamosabb ideig tartva elpusztul. Ősszel ez elkerülhetetlen. Ragyogó helyet és forró környezetet kedvel.

Származási hely: Észak-, és Dél-Ausztrália


Drosera spec. Pretty rosette

Igen ritka növény, sajnos pontos eredetét eddig nem sikerült kideríteni. A növény kis termetű, kifejlett mérete alig éri el a 2 cm-t. Tentákulumai szépen vörösödnek a napfény hatására. Lassan fejlődik, kevés csíraképes magot köt.Óriás villás harmatfű (Drosera binata 'Giant')

Megdöbbentő méretű a harmatfüvek között. Gyorsan eléri  a fél méteres magasságot és  dús levélzetével csodálatos látvány. Kövér emésztőcseppek ezrei ragyognak hosszú levelein. A  közéjük bekeveredő rovaroknak  esélyük sincs menekülésre. A növény a téli időszakban kissé visszapusztul, ilyenkor elég neki a 10 C fok. Bár gazdagon virágzik, magot sajnos mégsem hoz, így kizárólag vegetatív úton szaporítható.

Származási hely: KultúrváltozatDrosera spec. Auyan Tepui

Valójában a Drosera spathulata vörös formája, az Auyan Tepui szigethegy bennszülöttje. Szép vörös színe intenzív megvilágítás hatására alakul ki. Rendkívül jól csírázó magokat köt és az ebből fejlődő palántákat elég egyszerű felnevelni. Kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele. Igazi ritkaság!

Származási hely: VenezuelaDrosera nidiformis (Drosera sp. magaliesburg)

Debbert írta le 1991-ben, korábbi  neve: Drosera maglisburg. Ovális-hosszúkás levelei 1-2 cm hosszúságúra nőnek, felállóak. A levélnyelek hosszúsága 1,5-5 cm hosszúságig terjednek. Megfelelő fényviszonyok között a növény enyhén tintavörös árnyalatú. A zsákmány hatására szokatlanul sok tentákulum mozdul annak irányába. Évelő harmatfű, szobahőmérsékleten egész évben tartható.

Származási hely: Dél-AfrikaDrosera esmeraldae

 1957-ben felfedezett kevésbé ismert harmatfűfaj, mely az Esmeralda szavanna és a Cerro Duida dél-keleti részén (Amazonasz) fordul elő. Viszonylag  apró, könnyen gondozható faj, magról nevelhető.

Származási hely: Guayana, VenezuelaDrosera curviscapa (D. aliciae ssp. curviscapa)

 Tulajdonképpen a Drosera aliciae  nevű harmatfű egyik földrajzi alfajáról van szó. Levelei intenzív fény hatására is inkább zöldesebbek, a levélrozetta alakulása is kissé különbözik az alapfajétól. Eredeti élőhelyén szárazabb, homokosabb talajokon  nő, mint a D. aliciae.

Származási hely: Dél-Afrika, Hermanus (Bettys Bay)Slack harmatfűve (Drosera slackii)

Ezt a nagyszerű harmatfűfajt a 80-as évek elején fedezte fel Frank Woodvine Dél-Afrika parti régiójában, nevét pedig Adrian Slackról kapta, aki bevezette kertészeti kultúrába. 5-10 cm széles levélrozetát alkot idővel, mely alatt kis szár emelkedik, amit az elhalt levelek borítanak be. A növény kárminvörös színeződésű és a levelei vége körívszerű formában végződnek, széles levélalappal kapcsolódva a szárhoz. A nagy levelek drámaian ható módon hajolnaknak rá áldozatukra. Virágai szokatlanul nagyok, elérhetik a 3 cm-t, magot  viszont alig hoz. Inkább vegetatívan szaporítják.

Származási hely: Dél-Afrika


 


  Forrás:www.vizi-husevonoveny.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.