Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kínai mamutfenyő

2011.05.15

 


Kínai mamutfenyő (Metasequoia glyptostroboides)


Nagyra növő (30-35 méter) lombhullató faj, karcsú, kúpos koronával. Gyors növekedésű, üde, tápdús talajt kedvelő növény. Legszembetűnőbb megkülönböztető bélyege, hogy rövid hajtásai, valamint rügyei keresztben átellenes állásúak. Tűlevelei a rövidhajtásokon (rövid szártagú hajtás, amelyen a nóduszok egymáshoz nagyon közel helyezkednek el) kétsorosan, átellenesen állnak. A rövidhajtások a rajtuk levő tűlevelekkel együtt egészben hullanak le. Toboza gömbös, 3-4 cm átmérőjű, pikkelyei pajzs alakúak. A tiszafára emlékeztető, rendkívül gyorsan növő, karcsú lombhullató puha levelei ősszel vörösre színeződnek.
A mamutfenyők naponta több ezer liter vizet vesznek fel, és felhasználják a ködöt is.
A kínai mamutfenyő elnyerte a tudósoktól az "élő kövület" megtisztelő elnevezését. Maga a növény rendkívül tiszteletet parancsoló. Nemcsak magassága, és rendkívüli ritkasága okán, hanem története miatt is. Ma már Magyarországon is megtalálható.

Hazája Dél-Kína, ahol 1941-ben fedezték fel. Korábban csak kövületekből ismerték és rég kihalt fajnak vélték.
A Metasequoia nemzetség egyetlen élő faja. A nemzetség felfedezésének története rendhagyó, ugyanis először kövület formájában talált rá egy Miki nevű botanikus a honshui (Japán) fiatalabb harmadkori rétegben. A lelet levelei a Taxodiumra, a közelben megtalált tobozok pedig a Sequoiara hasonlítottak, ezért Miki a mocsárciprusfélék (Taxodiaceae) új nemzetségeként írta le a leletet 1941-ben, annak ellenére, hogy tobozokat viselő leveles hajtásokat nem talált. Ugyanebben az évben talált rá T. Kan, a nancsingi egyetem munkatársa Közép-Kínában, Whan-hsien városától délre, a Csangcsiang folyó partján arra az új tűlevelű fajra, melyet 1948-ban Metasequoia glyptostroboidesnek neveztek el.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.