Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


burgonyabogár

2011.05.02

 

BURGONYABOGÁR

BURGONYABOGÁR

BURGONYABOGÁR LÁRVA

BURGONYABOGÁR VAGY COLORADO BOGÁR

 

ÉLŐHELYE:

Őshazája az észak-amerikai Colorado állam volt, ahol a vadon növő Solanum rostratumon élt, majd amikor a burgonyát arrafelé is termeszteni kezdték, átpártolt erre a gazdanövényre. 15 év alatt az egész Egyesült Államokban elterjedt és nemsokára Európában is.

TULAJDONSÁGAI:

Teste tojásforma, íves, szennyes vörössárga, szárnyfödői bőrsárgák, csápjainak csúcsa, nyakpajzsának mellső és hátsó szegélye fekete, nemkülönben szívforma fekete folt van homlokán is, míg nyakpajzsán tizenegy apró fekete foltocska látható, melyek közül a középső legnagyobb Fekete foltocskák vannak továbbá mellének alsó oldalán és potrohjának hasán, lábain, míg szárnyfedőin 5 fekete sáv van, melyek közül a 2-ik és 3-ik hátul összefoly. Hossza 9-11 mm.

SZAPORODÁSA:

A bogár a földben áttelel s onnan csak május elején bújik elő. A nőstény a levelek aljára 700-1200 petét rak, 12-20-as csoportokban. A lárvák 5-8 nap múlva kelnek ki, mintegy 20 nap alatt teljesen kifejlődnek, azután földbe fúrják magukat s itt bebábozódnak. Mintegy 12 nap múlva már megjelenik a második nemzedék, a mely még ugyanazon nyáron egy harmadik nemzedéket is hoz létre. Lárvái narancssárgák, de fej, haránt nyakörve, lábai és testének két oldalán egy-egy pontsor fekete.

PETÉI A LEVÉL FONÁKÁN

TÁPLÁLKOZÁSA:

Burgonyán kívül paradicsomot és beléndeket is fogyaszt, ha nagy tömegben jelennek meg, tönkreteszik a növényt. A lárva és a bogár egyaránt a levelekkel táplálkozik. Természetes ellenségei a futóbogár lárvák és a madarak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.