májusi fagyok
2011.05.06
MÁJUS 12-13-14. : SZERVÁC, PONGRÁC, BONIFÁC - avagy a fagyosszentek napjai ![]() |
|||
s óriási károkat okoznak a mezőgazdaságnak. A májusi fagykár oka, hogy ilyenkorra a növények sejtnedve felhígul, s ezért a 2-3 fokos fagy is végzetessé válhat. A sejtek között levő járatokban ugyanis megfagy a víz, s a képződő jégkristályok valósággal kiszívják a környező sejtek nedvességét. A jég szétroncsolja a sejtek falát és a növény elpusztul. A gyümölcsfák levelei felhólyagosodnak, majd megbarnulva lehullanak. A gabonanövények szára felpuhul, a kalász kifehéredik. A zöldségfélék úgy összezsugorodnak, mintha leforrázták volna őket. A fagyra legérzékenyebbek a bab, a paradicsom, az uborka és a tök – ezeket úgy érdemes vetni, hogy a zsenge hajtás csak a fagyosszentek után bújjon ki a földből. A néphiedelemben a legenda szerint Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Pongrác kánikulában a subában is megfagyott, Bonifácot pedig halálra csipkedték a szúnyogok. Ezért haragszanak az emberekre és térnek vissza évente, hogy bosszantsák őket. |
Legfontosabb a növények fagytűrésének ismerete és így a vetés,ültetés ütemezésének helyes megválasztása.
Gyümölcsösökben füstöléssel lehet védekezni.Ilyenkor a talajból kisugárzódott hő egy részét a füst nem engedi eltávozni s így a -1-2 fok helyett fagyáspont feletti hőmérsékleten tartják a területet.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nincs új bejegyzés.