Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


muskátli teleltetése

2011.10.24

Az első hidegebb éjszakák hozzák a virágzás végét a teraszokon is. A télre való felkészítés a balkonnövényeink esetében is elkerülhetetlen. Meg kell kezdeni a telelésre szánt növények előkészítését és behordását. Emellett a kinn maradó érzékenyebb példányok téli védelméről is gondoskodnunk kell. Ezek közül is a leggyakoribb és leghálásabb a Muskátli (Pelargonium). Lássuk, mi a teendőnk vele...

22-006.jpg
A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helység, ahol a hőmérséklet nem megy 4 -10 C fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így kiküszöbölhetjük a laza szövetű téli hajtások kialakulását. De mielőtt a töveket elhelyeznénk a teleltető helyen:

1. Le kell vágnunk a nyíló virágokat, és az összes bimbót is, valamint meg kell szabadítanunk a növényt a száraz, beteg, sárguló leveleitől.

 

muskátli balkonládában
A balkonládás növényeket is ideje téli pihenőre küldeni

2. A növényeket csak február közepe után kell visszavágni. Ekkor a legerősebb 3-4 hajtást kell csak meghagyniés ezeket is 3-4 szemre vágjuk vissza.

3. Ezután ültessük friss földbe a töveket, és helyezzük őket kicsit melegebb helyre.
4. Fokozatosan megkezdhetjük az öntözést is. Akinek nincs elegendő helye a nyár folyamán nagyra nőtt muskátlik teleltetésére.az már augusztusban gondoskodjon dugványokról. A fiatal növények sokkal kevesebb helyet igényelnek, ugyanakkor maradéktalanul továbbhordozzák az anyanövények jellemző tulajdonságait. Ha a nyár óta megerősödött dugványokkal teli szaporítóládák számára sincs elegendő helyünk, akkor is van megoldás!

 

fiatal muskátli
Fiatal növények

 

5. Úgy hívják, hogy száraz teleltetés.

 

Muskátli dugvány
Muskátli dugvány

 

A kis növényeket egyenként emeljük ki a földből, és tekerjük őket óvatosan újságpapírba. Az így előkészített csomagocskákat lazán egymásra fektetve helyezzük el egy ládában, amelyet a tél folyamán hűvös, sötét helyiségben tárolhatunk. A dugványok előkészítésénél különösen fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen. Ha a föld nedvességét átveszi a papír, és nem szárad ki megfelelően, akkor könnyen rothadni kezdenek a kincset érő dugványaink. Ezzel a módszerrel kis helyen is sok növényt tárolhatunk, amelyek azután tavasszal, friss földbe kerülve szinte azonnal új életre kelnek.

  • Hagymások,gumósok,rizomás és hagymagumós növények.
    Mihelyt elbarnultak a levelek, kivehetjük a hagymákat, gumókat a talajból, és ládában tárolhatjuk őket őszig.Az ősz folyamán felszedett növényeket pl.kánákat,kardvirágok hagymagumóit tavaszig kell fagymentes helyen tárolni.

 

hagymak

 

Megfelelő fagyvédelem


Az üstökliliom (Eucomis), az inkaliliom (Alstroemeria), ill. egyes érzékeny kockásliliom- és nőszirom-fajok alapvetően télállóak ugyan, de a különösen rideg klímájú helyeken, ill. a télen nedves fekvésben ne maradjanak kint, inkább ezeket is ássuk ki ősszel, és a házban teleltessük át. Enyhe éghajlatú tájakon elég, ha lombbal takarjuk az állományukat.

 

inkaliliom-alstroemeria
Inkaliliom (Alstroemeria)

 

Tisztítsuk, szárítsuk

 

hagymak-ultetese
Virághagymák ültetése

A hagymák, gumók felszedési időpontja egyrészt a virágzási időtől, másrészt az éghajlati adottságoktól függ. Általában a legjobb, ha egy meleg, csapadékmentes őszi napon fogunk hozzá a munkához, kiássuk a földből a hagymákat és a gumókat, letisztítjuk róluk a földet, és rostára vagy szitára terítjük őket száradni. Esetleg a lombmaradványoknál fogva felakasztva is száríthatjuk a hagymákat. Ekkor célszerű alaposan átvizsgálni a hagymákat, gumókat. Amelyiken penészesedés, rothadás jelét észleljük, vagy amelyiken folyós, ragadós, puha foltokat látunk, azt feltétlenül válogassuk ki, és dobjuk a szemetesbe. Ezzel megelőzhetjük a szürkepenészt (Botrytis) kifejlődését, ill. a hagymákon és a gumókon a tárolóban elterjedő rothadást.

Hagyjuk a hagymákat, gumókat néhány napig meleg, szellős helyen száradni, majd ezután vágjuk le róluk a lombot, egyben távolítsuk el az elhalt burokleveleiket és a rájuk tapadt földet. Vegyük még egyszer alaposan szemügyre az állományt a betegségek tekintetében, majd készüljünk elő a téli tárolásukra. A fából készült rekeszek a legalkalmasabbak a célra - töltsünk 1 ezekbe vékony réteg homokot, 1 fűrészport vagy tőzeget. Erre helyezzük rá egyesével a hagymákat és a gumókat, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással. A telelőhelynek sötétnek, száraznak és hűvösnek kell lennie: ideális a célra a 10 °C hőmérsékletű pince. A garázs többnyire azért nem felel meg, mert az túlságosan is lehűlhet, és nagy rá az esély, hogy megfáznak a hagymák, gumók.

Érdemes a tél folyamán rendszeres időközönként átvizsgálni a betárolt virághagymákat, hogy ha esetleg penészesedés üti fel a fejét, akkor azonnal eltávolíthassuk az érintett hagymát, és ne terjedjen tovább a betegség.

forrás részletek:édenkert

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.