Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


növényvédelem

2011.04.17

Léteznek biológiai permetezőszerek, amelyek helyes felhasználás mellett sem nekünk, sem a rovaroknak, madaraknak nem ártanak. Ezek a szerek nem szívódnak fel, tehát csak akkor hatnak, ha a kórokozóval érintkeznek. Csak rövid ideig hatásosak, többnyire egy napig. Majd mindegyik növényi eredetű. Szélcsendes időben minden évszakban alkalmazhatók, szabadföldön és üvegházban.

A zsúrló-permetléhez  1 kg friss vagy 15dkg szárított mezei zsúrlót 10 liter vízben 24 órán át, hagyjunk ázni, majd lassú tűzön fél óráig főzzük. Szűrés és egy az öthöz arányú hígítás után száraz időben permetezzünk vele. Magas a kovasavtartalma, fokozza a növény ellenálló képességét, segít a gombás betegségek megelőzésében és visszaszorításában.  A csalán - permetléhez  10 kg friss vagy 15 dkg szárított csalánt 10 liter vízben 24 órán át áztatunk. Leszűrve, hígítás nélkül permetezhetünk vele levéltetvek ellen. A csalán-trágyalével ellentétben a permetlének nem szabad megerjednie, mert lebomlik hatóanyaga, ezáltal hatástalanná válik.  A piretrin és rotenon aA legtöbb rovar ellen hatásosak, de a hasznosakat is elpusztítják. Gyorsan hatnak, rövid ideig. Ha körültekintőek vagyunk, csak a kártevőket irtjuk. Ezek a szerek a piretrum nevű ) növény származékai, a melegvérű állatokra ártalmatlanok.

A nikotin  rövid ideig ható rovarölő szer, ám veszélyes. Tömény formában halálos kimenetelű mérgezést okozhat.

A réztartalmú gombaölő szereket lisztharmat és peronoszpóra ellen alkalmazhatjuk. Mindegyik idesorolt lé rézszulfát alapú. Legismertebb a bordóilé ( rézgálic és mésztej keveréke ), a burgundilé ( rézszulfát és mosószóda ) . Az oldott hatóanyagok bevonják a levél felületét és több héten át hatékonyak.  Bár az újonnan növő hajtások védtelenek.

Az elemi kén lisztharmat és rozsdagomba ellen hatékony, ott is, ahol a réztartalmú szerek nem mindig adnak megnyugtató eredményt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.