Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tűzelhalás,tűzhalál

2011.05.15

Olykor tévesen tűzhalál kifelyezést használnak a tűzelhalás helyett.

A betegség eredete és védekezés ellene.

A tűzelhalást (Erwinia amylovora) baktérium okozza. A károsított szövetek először vizenyősek lesznek, majd gyorsan elszáradnak végül pedig megfeketednek (ezért nevezik tűzelhalásnak - na meg azért, mert a fertőzés úgy terjed, mint a futótűz). A fertőzési ponttól kezdve a betegség az ágban egyre mélyebbre hatol. Ha egyszer megfertőződik a fa, azonnal le kell vágni a beteg ágakat és el kell égetni. 20 cm-rel a beteg hajtásrész alatt kell visszavágni a hajtásokat. Permetező szerekkel nem tudjuk megakadályozni a betegség tovább terjedését az ágakban. Vegyi védekezésre a rügypattanás előtti, réztartalmú szerekkel történő permetezés javasolható.

Az almafákon kívül a díszfákon, díszcserjéken is fellépő, gyorsan terjedő kór által egy nyár folyamán egészséges, kifejlett fák vagy annak egyes ágai száradnak el úgy, mintha erdőtűz áldozatai lennének. Gyakran pásztorbotszerűen meggörbült, hervadó, barna hajtásvégek jelzik a betegséget. A kár nemcsak az elpusztult fák, hanem a lezárt gyümölcsös miatt eladhatatlan termés értékéből tevődik össze.

Az első tünetek tavasszal a vizenyős, zöldesbarna színű, majd összeráncosodó és zöldesfeketévé váló, később lehulló csészelevelek formájában jelennek meg. Most a barnulás a levelek levélnyelein és főerein keresztül terjed tovább. A megbarnult, sodródott, ráncosodott levelek a vesszőkön lefelé lógva a fán maradnak. A vesszőnek a vastagabb gallyhoz való csatlakozási felületén rákos sebek keletkeznek. Az itt lévő háncsszövet vizenyős lesz, majd sötétebbé válik, bemélyed és idővel kiszárad. A vastagabb ágakon keresztül a törzsig terjedő kórokozó a többi ágat megfertőzve az egész fa kihalását okozza. A kocsányon keresztül megbetegedett gyümölcs először vizenyős lesz, majd barnává zsugorodik, végül feketévé mumifikálódva a fán marad. Tavasszal az előző évi alvó, rákos sebek szélén áttelelő kórokozó nedves, meleg idő hatására, általában virágzás idején szaporodásnak indul, és baktériumsejtek milliárdjait tartalmazó nyálka formájában a repedéseken keresztül a növény szövetének felszínére tör. Ezt az édes nyálkát felkereső különböző rovarok tovább fertőzik az egészséges növények virágait. De a szélnek, esőnek is szerepe van a terjesztésben.

A fertőzött ágak, vízhajtások levágásával vagy a vastagabb fás részek csonkolásával, elégetésével elejét vehetjük a fertőzésnek. A vágóeszközt minden használat után hipós oldattal fertőtlenítsük le. A kórokozó ellen a rügyfakadás után réz- tartalmú, majd később kasugamicin, illetve fosetil-Al hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk. A gyanús tüneteket jelentsük az illetékes hatóságnak.
 Egy másik baktériumos betegség a dió  levél- és gyümölcsfoltossága. Elsősorban a levelek, barkák, gyümölcsök és a fiatal hajtások betegsége, az idősebb részeket csak ritkán támadja meg, ezért fapusztulást sohasem okoz. A tünetek a leveleken apró, szögletes foltok formájában kezdődnek, melyek megbarnuló, később elhaló felületekben folynak össze. A levélereken, levélnyélen, hajtásokon hosszanti barna csíkok láthatók. A fertőzött virágbarkák fakadáskor torzulnak, feketednek. A dióterméseken kezdetben kicsi, kör alakú, elbarnuló, később megnagyobbodó, megfeketedő foltok alakulnak ki. A fiatal gyümölcsök lehullnak, a nagyobb diót megtámadó kórokozó kártétele következtében viszont a besüppedő, szivacsos állományú foltos termésburok alatt a magbél összetöpped. A tavasszal terjedő károsító a fák kéregrepedéseiben és a rügypikkelyek alatt telel át. Kezdetben a fiatal leveleket megtámadó és a barkák pollenjeivel, esővel, széllel, rovarokkal nagyon könnyen tovább- terjedő baktérium a fertőzött szövetek széléből előtörő, fehéres, gumiszerű nyálka alakjában ismerhető fel. A fiatal csemeték és az idősebb termő fák a legfogékonyabbak a betegségre.
A kórokozó ellen a rézkészítmények virágzás előtti alkalmazásával érhető el a legjobb eredmény. 
 

Györffyné dr. Molnár Júlia,
 a mezőgazdaság-tudomány doktora

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

samariay@gmail.com

(Bori, 2012.04.23 14:35)

lehetséges-e tűzelhalás tuján?
Egy öreg tuján tegnap nagyobb elbarnult foltokat láttam meg. Kertszomszédom szerint tűz(el)halál okozta.
Nem szeretném a fát kivágni, mielőtt biztos lennék abban, hogy ez a betegség és ez a megoldás.
Hogyan bizonyosodhatok erről meg?

üdvözlettel