Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


különleges növények,orhideák

2011.05.13

 https://illat.eoldal.hu/cikkek/orhideak/orhidea-kepek-4.html

Érdekes növények a világban

Érdekes növények a világbanAz érdekesség fogalma ez esetben olyan növényeket takar, amelyek kinézete annyira elüt a mindennapjainkban megszokottól, hogy egészen biztosan megakadnánk, ha elénk kerülne közülük bármelyik. Az egyik ilyen az afrikai földikürt (Hydnora africana), amely markáns kinézetével kirí a növények tömegéből. Vaskos felépítésű és virágnak alig nevezhető, rothadó szagot árasztó, a dögbogarak egész seregeit vonzó, élősködő növény. Általában a  közeli cserjék gyökereit támadja meg, méghozzá a sivatagban.

Végzetfa

VégzetfaA végzetfa (Clerodendron thomsonae) a vasfűfélék családjába tartozó, 1,5-2 méter magasra kúszó színes cserje. A clerodendron egy görög kifejezés, mely magyarul végzet-, vagy sorsfát jelent. Különlegessége fürtökben növő virágzatában rejlik, hiszen a fehér fellevelei közül piros szirmok és porzók emelkednek ki, melyek gyönyörű kontrasztot alkotnak szív alakú, erektől mintázott zöld leveleivel. Egzotikus hatású virágai júliustól októberig nyílnak.

Aki erre a gyönyörűségre vágyik, érdemes átolvasnia az alapvető gondozási tanácsokat a növény kapcsán. Elhelyezés tekintetében szobanövényként, de terasz- vagy lugasnövényként is megállja a helyét. Fény szempontjából a világos helyet szereti, ahol azért nem éri közvetlen, égető napfény. A 18 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedveli, így nyári hőség esetén inkább a hűvösebb szobában jó tartani, télen pedig érdemes alacsonyabb hőmérsékletű helyre rakni. A növekedési időszakban gyakran kell öntözni, míg télen ritkítottabban, főként mert ezzel lehet elősegíteni a későbbi virágzást.

Metszeni tavasszal kell, ekkor a hajtások felét le kell vágni. Szaporítani hajtásdugványokkal lehet, melyeket leválasztva homok és tőzeg alapú laza földbe kell elültetni. A végzetfa érzékeny az üvegházi molytetűre, azonban sokkal gyakoribb probléma a közvetlen napsütéstől, vagy túlöntözéstől kialakuló sárgás levélfoltok, amelyek idővel a levelek barnulásához, végül elszáradásához vezetnek.

Gondozzuk az orchideákat!

Ne csak vegyük, gondozzuk is az orchideákat!Az orchideagondozás egyik nagyon lényeges eleme a megfelelő elhelyezés. Világos, de tűző naptól mentes helyen érdemes nevelni. Nyáron akár a szabadban is elhelyezhető, de ott is óvni kell a direkt napfénytől. Általánosan elfogadott az ablakban tárolása, itt nyáron a déli tájolású ajánlható. Azonban télen, amikor nagyon alacsonyan jár a nap, a levelek megégését elkerülendő ajánlott áthelyezni a nyugati esetleg keleti tájolásúakba, vagy ha erre nincs mód, megteszi egy ablaktól távolabbi, de még világos hely is.

orhidea.jpg2.jpg

Hőmérsékletének szempontjából a langyos, meleg helyeket kedveli, azaz a minimum 18 – maximum 28 Celsius fokot. A nyári kánikulától árnyékosabb helyválasztással védhetjük. Azonban a téli hőmérséklettől sokkal inkább óvni kell, hiszen a hidegben megáll a növekedése, és lehullanak a bimbói. 60 százalék feletti relatív páratartalomra van szüksége, ezért párologtatóval, spicceléssel, esetleg gyakoribb öntözéssel érdemes fenntartani a számára elfogadható közeget. Edény tekintetében bármilyet választhatunk, aminek alján van lyuk, és nem áll még túllocsolás esetén sem vízben. Vásárláskor szinte minden esetben műanyag átlátszó cserépben vehetjük meg, de ennek csak a tenyészidőszakban van a növény számára jelentősége, utána átültethető.

orhidea.jpg14.jpg

 

A megfelelő virágzás elérése érdekében miután leszáradt az utolsó virág is, le kell metszeni a szárat a második vagy harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkenthető a növényt. A növény virágzása a megfelelő gondozástól függ (mily meglepő!), ha jól bánnak vele, évente akár 2-3 virágzási időszaka is lehet, de általában nyáron inkább levelet növeszt és télen virágzik a növény. Hosszabb virágmentes idő után tápanyaghiányra lehet gyanakodni, érdemes ilyenkor átültetni (persze, ha minden más tényező adott, azaz megfelelően öntözött, jó páratartalmú, megfelelő helyen tartott növényről beszélünk). Tápanyag pótlásához 3-4 hetente kimondott orchidea-tápoldatot érdemes használni. Átültetni 2-3 évente javasolt.

Kiemelten fontos a speciális orchideaközeg használata, ami fenyőkéregből, kókuszrostból, perlitből és tőzegmoha keverékéből áll össze. Átültetését érdemes a nyugalmi időszakra tenni, de annak is inkább a végére. Ültetési tipp: az új cserép mérete ne legyen lényegesen nagyobb az előzőnél, mert akkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény többi része nem. Az orchideát ritkán támadja meg kártevő, ha mégis, akkor általában takácsatka vagy levéltetű. Gyakoribb probléma a levelek barnulása, vagy sárgulása, amit a közvetlen naptól való leégés okoz. Ennek orvoslásául át kell helyezni a növényt egy védettebb helyre, és általában helyrejön.

orhidea7.jpg

Az orchideák hatalmas fajtaválasztékkal rendelkeznek. A leggyakoribb típusa a phalaenopsis, másik nevén pillekosbor vagy lepkeorchidea. Annak, aki nem szeretne rengeteg orchideanevelési praktikát észben tartani, javaslom, hogy az előbbi típust keresse a boltokban, mert ennek nevelése jóval egyszerűbb a többi fajtánál.

Öntözésével kapcsolatban fontos, hogy csak langyos, szobahőmérsékletű vízzel legyen locsolva, mert a gyökerei könnyen megfáznak. Öntözővízként az a legjobb, ha lágy vizet, esővizet használnak, de a csapvíz is megfelelő lehet, ha felhasználása előtt 2-3 napot állt az öntözőpalackban. Gyakoriság tekintetében a heti egy, de maximum két alkalom ajánlott, de az a legjobb, ha ez a növény visszajelzései szerint történik. Azaz, amennyiben a léggyökerei szürkés színűvé válnak megöntözik, viszont amíg ültető közege nedves, és a léggyökerei zöldek, addig nem. Öntözni felülről kell, gyenge vízsugárral, vagy permetezővel spriccelve, és kiemelkedően fontos, hogy a növény sohase álljon a vízben, mert gyökerei elrothadhatnak.

forrás részletek:kertepites.org

orhidea képek 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.