Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rózsa metszése,gondozása

2011.02.25

Rózsa
Rosa Citrom habcsók ™

 

Rosa Carefree Wonder™

tea_rose_white_heart.jpg

fekete-rozsa--2-.jpg

A rózsa a maga nemességében, változatosságában és sokféleségében mindig a legnépszerűbb virág marad. A rózsák érzelmeket fejeznek ki, a rózsák gyönyörködtetik a szemet, a rózsák a virágok királynői. Különlegességükkel a rózsák meghódították a világot. A rózsa az a virág, mely a Kisherceget is hazautazásra „kényszerítette”. A rózsa nemcsak dísznövény, hanem a rózsaolaj fő alkotóelme. De a mondás, hogy ’nincsen rózsa tövis nélkül’ nagyon jól kifejezi e növény mondanivalóját.

      Rózsafajták

Bokorrózsák: Méretük szerint lehetnek 50-70, 80-100, és 120-150 cm magasságúak. Virágaik állhatnak egyesével, többesével (3-5) vagy csoportosan (8-14) a száron, a virágok mérete és vázatartóssága a számok növekedésével egyre csökken. Ültethetjük egyesével vagy 3-5-ös csoportokban a virágágy központi helyére, gyepes területbe szoliternek. Alacsonyabb, többvirágú fajták sövény telepítésére is alkalmasak, folyamatosan virágozva utak szegélyét képezhetik. Ültessük őket dupla sorba „fűrészfogas” elrendezésbe (sortáv: 20 cm, tőtáv: 40 cm). A bokorrózsák szinte minden színben megtalálhatók – még fekete is van –, illatuk változó intenzitású.

Futórózsák: Alakjukra jellemző a hosszú, ostorszerű hajtások képzése, majd az oldalhajtások bőséges virágzása. Szinte minden esetben támasztékot igényelnek, amely lehet fal, pergola, oszlop, rács, drótháló, stb. Egyesével ültessük, ha nagyobb felületet kívánunk befuttatni 50-70 cm-re telepítsük egymástól. Színben és illatban rendkívül változatosak, lehetnek egyszer vagy többször virágzóak.

Talajtakaró rózsák: Hasonlítanak a futókhoz, azonban rövidebbek a hajtásaik, laza bokrot képesek nevelni, méretük 0,5 m magastól akár 2-3 m magas is lehet. Támrendszert nem igényelnek, annál több helyet viszont a talajon. Metszéssel jól kordában tarthatók, 10-15 fajta tartozik a csoportba, némelyik illatos.

Törpe rózsák: Bokorrózsák, de méretük mindössze 20-50 cm-t ér el. Apró virágaik tömegesen nyílnak. Szegélynek alkalmasak sorban ültetve (25 cm tőtáv), vagy hagymás virágok közé kis csoportokba, sziklakertbe.

Tájrózsák, vadrózsák: Nagy méretű 3-5 m-es cserjék, dús lombozattal, sok, csak néhány sziromból álló virággal. Általában a fehér és a rózsaszín valamely árnyalatában virágoznak, szinte mind illatos. Kissé elfeledett növények, nagyobb területek beültetésére is alkalmasak, kertek hátsó részében jól takarnak, igénytelenek.


Magastörzsű rózsák „Rózsafák”: Vad fajtából nevelt törzsön 90, 120, 140 cm-en szemzett nemes fajták. A nemes lehet bokor, talajtakaró vagy törpe rózsa. Egyesével ültessük gyepfelületbe, virágágyak központi helyére, örökzöldek elé. Télire a nemes részt csomagolni kell a fagyok miatt.

    Rózsametszés

Rózsametszés alapjai

A legfontosabb feladat, hogy a növény közepét hagyjuk nyitottan, ne legyenek benne ( ún. konkurens ) keresztbemenő ágak. A levegő így szabadon járhat, növényünk nem fülled be, ami egyébként kiváló táptalajt nyújtana a különféle gombás fertőzéseknek ( pl. fekete foltosodás, lisztharmat ). A lehulló leveleket és lemetszett ágakat égessük el vagy aprítsuk fel, nehogy a kártevők vagy a kórokozók kiterjedjenek rajtuk, nyáron visszatérve újból támadásba lendüljenek. A metszéshez mindig éles metszőollót és kést használjunk, mivel a rojtos vágások sérült, a kártevők támadásainak kitett szöveteket hagynak maguk után. Ferdén vágjunk, kb. 5 mm-rel egy-egy kifelé néző rügy felett úgy, hogy a rügy a vágás felső részéhez essen közelebb. Ezzel erősítjük a gyors gyógyulást, és a nyitott középrész kialakulását; vágjunk le néhány ágat a befelé mutató rügyekig, ha azt szeretnénk, hogy a növény még inkább kiegyenesedjen. Mindig győződjünk meg róla, hogy az egészséges faanyagig nyestük vissza az ágat. Amennyiben a szár közepe barna, vagy elszíneződött, még nem értük el az egészséges részt, és még többet kell visszavágnunk a hajtásból. Távolítsunk el minden elhalt, sérült és beteg szárat, illetve gyenge vagy nyurga hajtást. Ez néha azzal jár, hogy a talaj szintjéig kell visszanyesni a szárakat, az oldalágak esetében pedig az egészséges szárhoz való csatlakozásig.

Tetejezés:A vad téli szelek szétzilálhatják rózsáinkat, legyengíthetik vagy megrongálhatják a gyökereket, ami egyúttal érzékennyé teszi az egyedeket a fagyok roncsoló hatására, sőt ekkor a sérült gyökerekből gyakran fejlődnek gyökérsarjak. Ezért ősszel vágjuk vissza a növényt feléig, mellyel csökkenthetjük a szélnek való ellenállást, továbbá annak a valószínűségét, hogy a szél megtépázza a növényt.

Modern rózsabokrok metszése

A rózsák ezen csoportjához tartoznak a hibrid tearózsák a dús virágú rózsák, valamint a törpe- és miniatűr rózsák. Az ilyen fajták képesek ismételten virágozni az adott évszakban nőt hajtásaikon, és ősz végi metszést kedvelik. Alaposan metsszük meg a rózsabokrot máskülönben a következő szezonban nem hoznak erős szárakat és szép virágokat.

Annak eldöntése, hogy mit kell levágni egy rózsabokorról, művészet. Kövesse az alábbi lépéseket a leírt sorrendben:

1) Vágja le az összes olyan ágat, amelyek teljesen elhaltak; ezek fekete színűek. Amikor belevág, meglátja majd, hogy az elhalt középrész (amelyet szárbélnek hívnak) szintén fekete vagy sápadtszürke. Az ág még él, ha krémzöld színű, még akkor is, ha a külseje fekete k—a szárbélnek viszont mindenképp fehérnek és tömörnek kell lennie.

2) Vágjon le minden olyan ágat, amelyek egymáshoz dörzsölődnek, egymást keresztezik, illetve amelyek károsodtak vagy betegség jeleit mutatják.

3) Válasszon ki 3-6 vesszőt, amelyek a “megmaradók.” lesznek. Ezek a vesszők ne legyenek se túl vékonyak —minimum ceruzavastagságúak legyenek —se túl vastagok se öregek. Ezeknek mindenképp egy nyitott középrésztől kifelé kell terjeszkedniük. Azután távolítson el minden egyéb vékony, erőtlen hajtást a bokorról.

4) Vágja vissza ezeket a “maradandó” vesszőket 30-90 cm hosszúságra, attól függően, hogy milyen magasra szeretné, hogy a rózsák abban az évben nőjenek. Ez nem hajszálpontosan behatárolt tudomány; de a szabály az, hogy a rózsavesszőket a kifejlett rózsaszárak kívánt magasságának körülbelül egyötöd részére vágja vissza, melegebb éghajlat esetén hosszabbra. Ne féljen attól, hogy esetleg elpusztítja a rózsát. Ha legalább néhány centiméteres vesszőt hagy rajta, a növény rendben lesz.

Megjegyzés: A metszést a vessző felső részén hajtsa végre úgy, hogy a vágás 45 fokos szögben legyen, 1/2 centiméterrel egy kifelé néző rügy felett (lásd az illusztrációt). Ezzel biztosítja, hogy az új hajtások kifelé és felfelé indulnak majd, egészséges, csinos alakzatot adva a növénynek.

Rózsacserjék metszése

Ide tartoznak a modern cserjék, az időskerti rózsák, és a fajrózsák. Ezek idősebb faanyagon virágoznak, és csak akkor kell metszeni őket, amikor rendezetlenül mutatnak, vagy az elhalt, beteg, sérült ágakat kívánjuk eltávolítani. Legjobb ha virágzás után metsszük őket. A fő feladat az idősebb szárak eltávolítása a közvetlenül azután,hogy a levelek hullani kezdenek, az az általában ősz elején. Ez az időszak alkalmat kínál arra is, hogy belássunk a növény közepéig, és így könnyen megszabaduljunk, a beteg, vagy sérült hajtásoktól. A metszés hátránya, hogy eredményeként a díszes bogyói miatt tartott rózsacserjék sokat veszítenek szépségükből.

Futórózsák metszése

A futó rózsák az adott évszak nyomán keletkezett hajtásokon virágoznak, mégpedig nem is egyszer. Az ültetés utáni leső vagy második évben ne metsszük őket, csak az elhalt sérült, vagy gyenge hajtásokat vágjuk le. Később is csak szükség szerint metsszük. A rózsabokrok kúszó egyedeit soha ne metsszük, mert bokorrá fejlődnek vissza. A formára nevelést azonnal kezdjük el mihelyt az új hajtások elég hosszúak ahhoz, hogy elérjék a támasztókat. Serkenti a virágzást ha vízszintes támaszték mentén oldal irányban neveljük őket. Az erős fő szárakat nem fontos metszeni, hacsak nem túl hosszúak. Mely esetben rövidítsük őket megfelelő méretűre máskülönben egyszerűen az oldalhajtásokat vágjuk rövidre.

    Gondozás

A rózsák ültetése, igényei

A rózsák víz, tápanyag és fényigényes növények. Ültetés előtt gyökerüket 20 cm-re, ágaikat 15 cm-re vágjuk vissza, vízben szívassuk fel 1-2 órát. Az ültető gödör 40 cm mély legyen, 3-5 kg szerves trágyát és jó minőségű földet keverjünk az alsó felébe. A tövet tőzeges földkeverékbe ültessük, hogy víztartó legyen. Iszapoljuk, majd mulccsal takarjuk körbe, és óvatosan tapossuk meg. Ekkor legyenek a rózsatő ágai egy szintben a talajfelszínnel. Képezzünk „tányért” köré és rendszeresen öntözzük. Nyáron, kánikulában naponta kell öntözni. Mivel fényigényes növény, fák alatt, nyirkos, sötét falak mellett felkopaszodik, ilyen helyre ne ültessük. Ősszel szórjunk szerves trágyát a tövek köré tápanyagpótlásként.

Metszés

Fiatal rózsatöveink első évében a megfelelő vázágak kifejlődése a legfontosabb. Bokorrózsáknál 3-4, futóknál legalább 2 ágat hagyjunk erőteljesen növekedni. Ezt úgy érjük el, hogy a többi hajtást letörjük. Elvirágzás után alulról számolva 5-6 rügyre (levélre) metsszük vissza az ágat, augusztus végétől már nem metszünk. Ősszel csak a száraz részeket távolítjuk el. Következő tavasszal a fagykárokat kell kimetszeni. A futó rózsákat ne metsszük, hanem kötözzük a vezérágakat megfelelő irányba. Második évtől kell válogatni az oldalhajtások között, hogy egyenletesen a növény teljes magasságában elosztva legyenek virágzó ágak. Sövénynek nevelt rózsáinkat második évtől akár nagyollóval vagy sövényvágóval is alakíthatjuk, a fagyott részeken kívül általában az ágak 1/3-át metsszük le.

Károsítók és védekezés ellenük

Rózsáinkat általában akkor támadják eredményesen a kártevők vagy betegségek, ha a növények állapota nem megfelelő. A kiváló kondíciójú növény jól ellenáll a betegségeknek. Tehát rózsát szellős, napfényes, meleg helyre ültessünk, rendszeresen trágyázzuk, lazítsuk a talaj felszínét, vagy takarjuk mulccsal a tömörödés ellen, és rendszeresen öntözzük. Nyári meleg, csapadékos időben felléphet a lisztharmat és a rozsda, váltott szerekkel 4 naponként 2-3 alkalommal permetezzünk, ha szükséges. A fiatal bimbókat tripszek és tetvek károsíthatják, tartsuk kordában őket, kisebb létszámukkal a katicabogarak is elbánnak. A lemetszett ágakat, lehullott leveleket mindig szedjük össze, és száradás után égessük el.

Néhány jó tanács

Rózsatelepítés előtt tervezzük meg, milyen fajtát, színeket szeretnénk használni. Alkalmazzunk 4-5 színfoltot (kis csoportba ültetve egy-egy fajtát). A tíz tő – tíz szín elrendezés túl vegyes, nem mutatós. Illatos fajtát mindig bejárathoz, kerti padhoz, teraszhoz közel ültessünk. A nagy méretű fajták kiváló hátteret adnak, azonban a legtöbb rózsa zöld háttér előtt vagy szabad állásban érvényesül megfelelően.

fel az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rite Aid Price Amoxicillin 500 Mg EllPins

(EllWhog, 2019.03.20 09:29)

Mail Order Predsion Birth Control With Out A Perscription [url=http://sildenaf100.com]buy viagra[/url] Buy Generic Aciclovir Tablets In Uk

Acquisto Pillole Viagra KelMirm

(KelMirm, 2018.12.26 04:56)

Propecia England Priligy Straits Times [url=http://cialcheap.com]generic cialis[/url] Vente De Cialis Sur Le Net Propecia Aumento Massa Propecia For 10 Years

kisanna0610@freemail.hu

(anna, 2014.02.28 12:46)

az én rózsáim szeretnek engemet,és én is szeretem őket!és mindig meghálálják a gondoskodó simogatást.még beszélek is hozzájuk.figyelek rájuk.meghálálják a gondoskodást.