Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


akvárium,tengeri halak


 Építés és berendezés

- Ha a megfelelõ mûszaki megoldásokat választjuk, halaink jól érzik majd magukat. A telepített növényzet és egyéb dekoráció pedig természetesebbé teszi a képet. Mielõtt felállítanánk az akváriumot, kívül-belül alaposan töröljük át ecettel, öblítsük le, majd töröljük szárazra. Mielõtt végleges helyére állítjuk a tartályt, vízmérték segítségével ellenõrizzük, vajon tökéletesen vízszintes-e az alap, amire helyezzük. A biztonság, valamint a hõszigetelés miatt 0,5-1 cm vastagságú szigetelõ lapot helyezzünk az akvárium alá. Ha a tartály hûvös helyiségben áll, akkor a külsõ lapjait is szigetelni kell.

A hátfal

- A mutatós hátfal egyrészt mélységet, másfelől a természetességet kölcsönöz akváriumunk világának. A kisebb méretű tartályba megfelelő lehet a nyugodt, természetes hatást keltő fénykép is, amelyet a hátlap külső oldalára ragasztunk fel. Ha pedig az akvárium belső tere nagyobb teret biztosít számunkra, a mélységérzet növelő patinázott hátfalat, annak hólyagmentesen kell az üvegre tapadnia. Választhatjuk azonban azt a megoldást is, hogy egyszerűen bekeretezve a hátsó üveg mögé függesztjük.

További kiépítés

- A nagyobb méretű kövek, esetleg sziklás felépítmények alapját biztonságos sztiporlapra ("hungarocell") helyezzük. A következő lépcsőben, pontosan követve a használati utasításokban foglaltakat, szereljük fel a műszaki felszereléseket, vagyis a szűrőket, a fűtőtest és a szén-dioxid szintjét ellenőrző berendezést. Az üzembe helyezésre azonban még várni kell.

A megfelelõ aljzat kiválasztása

- A telepítésre váró növények kielégítő növekedése érdekében olyan mészben sovány akváriumkavicsra lesz szükség, amelynek szemcsemérete 3-5 mm. Bármi mással próbálkoznánk, csak kárt okozna. A halakra gondolva kizárólag kerekded, életlen kavicsot használjunk, továbbá ne legyen harsány színű és a behelyezését megelőzően gondosan, mossuk meg. Amennyiben páncélos, vagy vértesharcsa telepítését határoztuk el, úgy az aljzat mintegy harmad részét elülső, vagy középső részén kerekded, nagyon apró (1-2 mm-es) kaviccsal töltsük fel úgy 3 cm réteg vastagságban.

Egyéb fajok esetében megteszi az 1-2 cm vastagságú kavicságy is. Erre a rétegre terítsünk szét vastartalmú, hosszú hatású tápanyagot, melyet azután megint 3-5 cm vastagon kaviccsal fedjünk be. A látvány, másrészt a keletkező korhadék összeszedése miatt előnyös, ha a fenék talaja kissé emelkedik az akvárium hátlapja irányában. Számos halfaj, így a tapadószájú harcsa "legelő" gyanánt gyökerekre tart igényt, valamint rejtőzködésre, alkalmas kövekre. Megfelel erre a gránit, a bazalt a mészben szegény pala és a megkövesedett fa. A kereskedésben beszerzett, lehetőleg súlyos gyökereket homokkal dörzsöljük meg. A dörzsölés során szükség szerint addig nedvesítsük, amíg nem képződik rajta málladék. Fontos megjegyezni, hogy az erdőből, a természetből hazahozott friss gyökér teljességgel alkalmatlan az akváriumba, hiszen rothad is, mállik is. Az agyagból és barna bükklevélből készített rejtekanyagot is áztassuk meg a behelyezést megelőzően, majd mindkettőt növényektől mentes aljzaton helyezzük el. Azon halak számára, amelyek a fenéken ívnak, vagy azt használják élőhelyül, mint például az ikrázó fogaspontyok, az akvárium talajára finom szemcsés homokot és tőzegrostokat tegyünk be. A malawi és a Tanganyikató fenekének utánzásához a leginkább a lyukacsos mészkő felel meg.

A berendezés

- Készítsünk dekorációs és növény-beültetési vázlatot, mert megkönnyíti dolgunkat abban a tekintetben, hová kerüljenek a növények, illetve a gyökerek és a kövek. Mindig a tartott halak életfeltételeiből célszerű kiindulnunk, így a dekoráció megtervezésekor is. Az alacsony termetű, rövid hajtásokat hozó növények az előtérbe kívánkoznak. A félmagas termetűek inkább oldalra kerüljenek, de az edény középső részének foltszerű díszítésére is használhatók. Az egyedül álló szoliter növények nagyobb teret igényelnek, hogy megfelelően érvényesüljenek. A magas termetű vízinövények egyértelműen a háttérbe kívánkoznak; mintegy a természet zöld színpadát hivatottak felvillantani

TIPP

- A szoliter növényeken kívül a többit is ajánlatos kisebb csoportokba rendezni, míg a nyelesszárasokat termetüknek megfelelően lépcsőzetesen célszerű ültetni.

A víz feltöltése

- Már a növények beültetése során az edényt mintegy harmadáig feltöltjük langyos, körülbelül 23 fokos hőmérsékletű vízzel. Ezt a legcélszerűbb egy öntözőkanna segítségével elvégezni, melyre finom lyukú rózsát helyezünk fel. Annak érdekében, hogy az elterített aljzat ne keveredjen fel, célszerű az előkészített vízzel mély, tányér segítségével alácsurgatni. Ha valamennyi vízinövény végleges helyére került, folytassuk lassan tovább a feltöltést, egészen addig, míg a vízszint, úgy 2 cm-rel az edény pereme alá ér. Amit a betöltéskor mégiscsak sikerül fölkavarnunk, azt hálóval halásszuk ki a vízből.

A víz elõkészítése

- A frissen eresztett vezetékes vízben számos, az akváriumban élő növényekre és halakra veszélyes anyag (klór, réz, egyebek) van jelen, különösen reggelente. Ezért szükséges a víz előkészítésére szolgáló anyagot vásárolni a szakkereskedésben, amely hozzáadása révén abban segít, hogy ezeket az agresszív károsításokat semlegesítsük.

Az akváriumba szánt vizet úgy vegyük a vezetékről, hogy közvetlenül e műveletet megelőzően jelentős mennyiségű vezetékes vizet engedünk ki, amit egyéb célokra használunk fel. Amennyiben vezetékes ivóvizünk túl kemény, lágyítani szükséges. A felkészült szakkereskedésben azonban akár lágyított vizet is vásárolhatunk. Ahhoz, hogy a feltöltött akvárium vize "beinduljon", úgynevezett starter baktériumokat kell hozzákeverni, lévén nélkülük semmiféle természetes károsanyaglebontás nem lehetséges a vízben, még a szűrőknél sem.

Az üzembe helyezés

- Amikor feltöltöttük a tartályt, sor kerül a műszerek, szűrők, fűtés, egyebek behelyezésére. Három-négy óra múlva ellenőrizzük, hogy valamennyi kifogástalanul működik-e. A világítást időkapcsoló órával úgy szabályozzuk, hogy reggel 9-10 óra között kapcsoljon be és ettől számítva 10-12 órán át, működjék.

 akvárium tengeri halai

Bemutatunk néhány akváriumban tartható tengeri halat.

 
 • Barna doktorhal (Zebrasoma scopas) Származási hely: Fidzsi, Srilanka. Ez a doktorhal sárga rokonánál valamivel nagyobbra nő, de viselkedése és testalakja nagyon hasonlít rá, csak színezetük eltérő. Mindegyik doktorhalnál figyelni kell a faroktövön elhelyezkedő csontpengékre mivel kifogáskor könnyen beleakadhat a halhálóba, de szerencsétlen esetben kezünket is megsértheti.

 • Bohóchal (amphiprion ocellaris) Származási hely: indiai óceán, Ausztrália, Thaiföld. Ez a korallsügerek családjába tartozó hal könnyen tartható akváriumban akár tengeri rózsa nélkül is, de érdekes együttélése ezekkel a rózsákkal így nem figyelhető meg. Könnyen etethető fagyasztott eleségekkel, vagy jobb híján a lemezes tápokat is el szokta fogadni. Fogságban is szaporodik, de az ivadékok felnevelése nagy szakértelmet és odafigyelést kíván. A nőstények 8-9 cm-es nagyságot érnek el, a hímek jelentősen kisebbek maradnak, de ha egy csapatban elpusztul a nőstény akkor a domináns hím minden szempontból átveszi a szerepét.

          

 • Kardinálishal (Pterapogon kauderni) Származás: Indonézia, Észak-Sulawesi. Ez a 8-10 cm-re megnövő hal békés az akvárium többi lakójával szemben. kisebb akváriumban 1 példányt vagy egy párt tartsunk legfeljebb nagy akváriumban tarthatunk több egyedből álló csapatot. Némelyik példány napközben inkább rejtőzködik de éjszaka mindegyikük aktív. Érdekessége, hogy szájköltő hal így ha sikerül egy párt betelepíteni medencénkbe könnyen előfordulhat, hogy jó körülmények esetén leívnak és néhány példány fel is nőhet ha van megfelelő élelem és búvóhely számukra. Szívesen fogyasztanak mindenféle apró élő és fagyasztott rákot.

 • Király gramma (Gramma loretto) Ez a körülbelül 9 cm-re megnövő rendkívül mutatós hal többnyire békés és rejtőzködő természetű. Könnyen tartható általában szívesen fogyaszt bármilyen húsos jellegű táplálékot. Akváriumát úgy rendezzük be, hogy sok búvóhelyet találhasson magának.

  .

 • LSD Mandarinhal (Pterosynchiropus pictoratus) Származási hely: indiai óceán. A mandarinhaltól csak színezetében és élőhelyében tér el, valamint kicsit kisebb termetű. Egyébként mindenben hasonlít közeli rokonára. 

 • Mandarinhal (Pterosynchiropus splendidus) Származási hely: Ausztrália, csendes óceán nyugati része. Ez a csodálatosan színes hal akár 10 cm-re is megnőhet, betegségekre nem különösen érzékeny, tartásának legnagyobb nehézsége az etetése. Leggyakrabban csak élő eleséget hajlandó elfogadni, ami egy nagyobb kb 300 liter feletti élőkövekkel berendezett jól beállt akváriumban többnyire nem okoz gondot, mivel egy ekkora akváriumban elegendő apró rák és féreg termelődik étvágya kielégítéséhez. Akváriumi szaporítása nehéz, de nem lehetetlen. A hímek sokkal színesebbek és legelső hátúszósugaruk erősen megnyúlt. Két hímet egy akváriumban semmiképp nem ajánlott tartani mivel állandó harcaik miatt a gyengébb idővel elpusztul. A nőstények is harcolnak egymással.

           

 • Palettás doktorhal (Paracanthurus hepatus) Sármazás: Indopacifikus térség. A természetben akár 30 centire is megnőhet, de akváriumban többnyire kisebb marad. A legtöbb hallal szemben békésen viselkedik, de doktorhalakkal esetenként harcba keveredhet. Lehetőleg nagy akváriumba telepítsük, mivel igen mozgékony. Az akvárium köveiről egész nap csipegeti az algákat evvel segít karbantartani az akváriumot, de ha nincs elegendő alga az akváriumban adhatunk neki saláta levelet vagy spenótlevelet (csak ha biztosak vagyunk benne, hogy semmi kemikáliát nem tartalmaz) banán szeletet, nori algát és szívesen csipeget a többi halnak adott fagyasztott rákokból is. 

           

 • Salarias fasciatus: Származás: Vöröstenger, Indo pacifikus térség, Ausztrália. 14 centire is megnőhet. Ez a mókás külsejű hal saját fajtája béli halakkal nagyon agresszív, de az akvárium többi halával szemben teljesen békés. A legszorgalmasabb algafogyasztó, emiatt nagyon ajánlott egy példányt tartani belőle az akváriumban. Általában szívesen fogyaszt apró rákokat is, de ha egyáltalán nincs kedvére való alga az akváriumban étrendje növényi kiegészítésre szorul. • Sárga doktorhal ( Zebrasoma flavescens) Származási hely: Hawaii, japán. Ez a citromsárga mozgékony hal élénk színfoltja akváriumunknak! Akár 16-18cm-esre is megnő. Más halfajtákkal általában békésen viselkedik, a többi doktorhallal szemben gyakran támadólag lép fel. Segít az akváriumban az algák fékentartásában ezenkívűl adhatunk neki salátát, banánt, nori algát és fagyasztott artemiát, mysist.

           

 • Sárgafarkú doktorhal (Zebrasoma xanthurum) Származási hely: Vöröstenger, Maldív szigetek. Hasonló méretűre nő mint a sárga doktorhal, de annál némileg agresszívabb fajta (természetesen főlleg a hozzá hasonló doktorhalakkal szemben.) Tartása és igényei is hasonlóak. 

              

 • Sárgafarkú korallsügér (Chrysiptera parasema) Ez az élénk 6-7cm-re megnövő kis korallsügérféle akváriumban könnyen tartható szívesen fogyaszt fagyasztott apró krillt, sórákot, vörösplanktont, halikrát. Érdemes nagyobb akváriumban kis csapatban tartani szépsége így érvényesül igazán. Egymásközt általában folyamatosan csipkelődnek ahogy ezt a sügérek általában teszik emiatt kisebb akváriumba inkább csak egyet tartsunk 2-3 db-ot nem szerencsés együtt tartani, mert így mindig a leggyengébbet fogják zavarni.

            

 •  Tűzhal, pulykahal (Pterois volitans) Származás: Ausztrália, Malajzia, Mikronézia, Vörös tenger. Ez a szép ragadozóhal akár 35-40 cm-re is megnőhet. Kőkorallos akváriumba kevésbé ajánlott agyrészt mert kisebb halakkal nem lehet együtt tartani, és mivel sokat eszik erősen piszkolja a vizet ami kökoralloknak nem kedvez, igénytelenebb lágykorallokkal esetleg lehet tartani egy akváriumban. Élelemként az apróbb élő halakat szívesen elfogadja, de idővel a fagyasztott halra is rászoktatható. Hasonló méretű halakkal békésen viselkedik. nagy akváriumba való! 

            
 

 • Zöld korallsügér(chromis viridis) Származási hely:Új kaledonia, Vörös tenger. Ezt a 8 cm-re megnövő korallsügér félét legjobb kis csapatban tartani. Többnyire szívesen fogad mindenféle fagyasztott eleséget és a lemezestápokat is megeszi, de etetésnél oda kell figyelni, hogy a csapat leggyengébb tagja is elegendő élelemhez jusson.

       

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

e5862t v5006s r1847y

(rltapdyosshn, 2019.05.12 15:23)

Dart Me Lile

e14918y e6630z h4388c

(womqcziremvl, 2019.05.12 12:24)

Dart Me Lile

x12631g n5611c i2829m

(hxybxfubfwpg, 2019.05.12 12:04)

Dart Me Lile

c11341x j13711s g2186t

(ghefhripeomh, 2019.05.12 11:25)

Dart Me Lile

o148e i4495h z3250t

(nciismsntpou, 2019.05.12 10:59)

Dart Me Lile

k6866r p4947j h10876l

(euayzquhagpg, 2019.05.12 10:23)

Dart Me Lile

c6469x d12276p w5492u

(zwmibdiyrvsg, 2019.05.08 10:09)

http://bitly.com/mstiteli-hd

h11453t l5092m k11856n

(bharyyxavuga, 2019.05.08 10:04)

http://bitly.com/mstiteli-hd

t6344j l12127j d8885c

(mqpjetxbzrto, 2019.05.08 08:57)

http://bitly.com/mstiteli-hd

x12567u k7980y w2712e

(oziziutnzcoq, 2019.05.08 08:36)

http://bitly.com/mstiteli-hd

y4155y m10336o d7223s

(wwszlmiwrmzn, 2019.05.08 05:03)

http://bitly.com/mstiteli-hd

g7535b p10525w n1750d

(ekvlxshrefdw, 2019.05.08 02:18)

https://www.tangballclub.com/index.php?topic=30114.0 http://thanosakademi.com/index.php?topic=55837.0 https://www.pitbullpuppiesonline.com/author/floraheaton/ http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/434783 https://npi.org.es/smf/index.php?topic=105039.0 http://www.almacenesrickie.com.ec/index.php/component/k2/itemlist/user/40214 http://tusevski.eu.mk/index.php/component/k2/itemlist/user/3970 http://mahdi.ehosseini.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16078 http://sabanet.us/index.php/component/k2/itemlist/user/154990 http://bc-samp.com/index.php?topic=204.0 https://alquilervideobeam.com.co/index.php/component/k2/itemlist/user/53833 http://tekagrafica.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1530448 https://cafreeclassifieds.com/author/jzccarlton/ http://gdb2astana.kz/index.php/en/component/k2/itemlist/user/1289 https://webinarbase.com/author/kinashillit/ http://forum.muorigem.com.br/index.php?/topic/4-%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC-2019-%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-4-2019-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8C-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/ https://www.claveformacion.com/component/k2/itemlist/user/10518.html https://danceplanet.se/commodore/index.php?topic=4280.0 http://expedia-tourism.com/index.php/component/k2/itemlist/user/1049428 https://locknloadguild.com/%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb-2019-%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-4-2019-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5/ http://hiyou.com.vn/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1310929 http://forum.digamahost.com/index.php?topic=100575.0

a5722h k1921j s5695o

(kphhqmexueqy, 2019.05.08 00:40)

http://c3isecurity.com.br/index.php/component/k2/itemlist/user/481743 http://c3isecurity.com.br/index.php/component/k2/itemlist/user/481819 http://dessa.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=314860 http://dessa.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=314905 http://dessa.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=316523 http://dessa.com.br/component/k2/itemlist/user/314888 http://dessa.com.br/component/k2/itemlist/user/314964 http://dessa.com.br/component/k2/itemlist/user/316276 http://dev.aabn.org.gh/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=530336 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530265 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530286 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530312 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530314 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530321 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530326 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530330 http://dev.aabn.org.gh/component/k2/itemlist/user/530428

m2811i f1660v p13711z

(vzxhzmpiqktk, 2019.05.08 00:35)

http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397322/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397342/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397363/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397373/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397424/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397613/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397626/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397688/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8397754/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8398778/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8398980/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8399662/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8400880/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8401163/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8401474/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8401855/Default.aspx http://www.tunes-interiors.com/UserProfile/tabid/81/userId/8402400/Default.aspx http://www.vanvlietmuziek.com/Activity-Feed/My-Profile/UserId/35692 http://www.vanvlietmuziek.com/Activity-Feed/My-Profile/UserId/35693 http://www.vanvlietmuziek.com/Activity-Feed/My-Profile/UserId/35694 http://www.vanvlietmuziek.com/Activity-Feed/My-Profile/UserId/35696 http://www.vanvlietmuziek.com/Activity-Feed/My-Profile/UserId/35697

a14468z d4742d m6775t

(movonxxxsoxu, 2019.05.07 23:21)

http://roleplay-samp.com/index.php?topic=4.0 https://mcsetup.tk/bbs/index.php?topic=232151.0 http://mir3sea.com/forum/index.php?topic=7.0 http://smugle.com/author/kristinewat/ http://guiadetudo.com/index.php/component/k2/itemlist/user/9804 https://advancedcarpfishing.com/groups/%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%8c%d0%bc-2019-%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bc/ http://mvisage.sk/index.php/component/k2/itemlist/user/115165 https://sto54.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3204484 http://crecemosleyendo.com.mx/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=236100 https://tg.vl-mp.com/index.php?topic=1218903.0 http://c3isecurity.com.br/index.php/component/k2/itemlist/user/400550 http://www.m1avio.com/index.php/component/k2/itemlist/user/3506406 http://foro.simpleatraccion.com/index.php?topic=2.0 https://fasttrack.education/groups/%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d1%8c%d0%bc-2019-%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82/ http://sdsn.develop.cinfores.com/index.php/component/k2/itemlist/user/154534

g2972u f7414u b14204q

(btmanqiphjmc, 2019.05.07 08:15)

http://bitly.com/2H3fLTF

Etumo57

(Apoxa81, 2019.02.11 16:36)

http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metotrexato-2-5-mg-de
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/irbesartan-300-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-aprobada-guatemala
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-aerogra-sildenafil-citrate-25mg-aerogra-120
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/isoptin-sr-verapamil-comprar-envio-urgente-na-internet-no-brasil
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-isosorbida-r-pido-se
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/108123
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/metoclopramide-10-mg-bon-marche-et-site-fiable-metoclopramide-10
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cyclodol-trihexyphenidyl-en-internet-chile
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vigorama-120-mg-sin-receta-barato
http://showmeanswer.com/index.php?qa=44327&qa_1=buy-vigadol-100-mg-online-how-can-i-buy-vigadol-online
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-cefadroxilo-r-pido-ecuador
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/order-linezolid-600mg-no-rx-where-to-buy-zyvox-in-approved
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-galotam-sildenafil-citrate-gen-rico-pre
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=27562&qa_1=discount-xorimax-250-buy-online-people-order-xorimax-online
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/buy-bimatoprost-can-i-buy-bimatoprost-cheap
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=25754&qa_1=cleocin-donde-comprar-internet-comprar-clindamycin-farmacias
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/avanafil-en-ligne-moins-cher-securise-super-avana-generique-teva
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/loxapina-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-estados-unidos
http://soruanaliz.com/index.php/21199/farmacia-generico-indapamide-andorra-indapamide-farmacias
http://bricolocal.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-gen-rico-hidroclorotiazida-esidrix-menor-pre-o
http://bricolocal.com/profiles/blogs/raloxifenum-bas-prix-raloxifene-prix-vente
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/ziprasidona-40-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-seguridad
http://property.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-aciclovir-400-mg-sin

Macud72

(Idewu30, 2019.02.11 01:05)

http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/low-price-levaquin-250-mg-buy-online-buy-levaquin-500-mg http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/buy-fulfeel-buy-real-fulfeel-online-no-prescription-needed http://recampus.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-en-ligne-melizid-10-mg-bon-prix-securise-glipizide http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/indapamide-onde-comprar-gen-rico-brasil http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/61/13302/farmacia-en-linea-donde-comprar http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/cheap-ventolin-inhaler-0-1-mg-order-online-can-i-buy-salbutamol http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/cycrin-10-mg-en-ligne-bas-prix-commander-rapide-site-de-vente-de http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-gester-progesterone-100-mg-y-pagar http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-sinemet-cr-buy-sinemet-cr-online-store http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/advair-diskus-0-25-0-05mg-buy-online-how-can-i-order-salmeterol http://foodtube.net/profiles/blogs/meilleur-site-acheter-cordarone-vente-cordarone-100mg http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/110239

Ageqe58

(Oruhu52, 2019.02.10 07:49)

http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-tadalafil-y-dapoxetine-20-60mg-sin-receta-de-calidad-m http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/buy-ledipasvir-sofosbuvir-90-400mg-without-prescription-how-to http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/comprar-medovigor-sildenafil-citrate-gen-rico-envio-urgente-pela http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/order-nizagara-buy-nizagara-blog http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/mesalamina-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio-comprar https://bemysoul.com/blogs/post/20389 http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/achat-express-indinavir-sulfate-400mg-achat-indinavir-en-france http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/acetazolamide-o-achat-buy-diamox-online-france http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-optruma-de-confianza-no-brasil-quanto http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/orlistat-donde-comprar-de-forma-segura-reino-de-espa-a http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-luvox-cr-fluvoxamine-100mg-env-o http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/discount-flibanserin-100mg-buy-online-how-to-purchase-flibanserin http://www.connect2fight.com/blogs/449/9928/achat-en-ligne-moxal-amoxicillin-pas-cher-site-fiable-commande http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-advair-diskus-0-5-0-05-mg-sin-receta-en http://recampus.ning.com/profiles/blogs/ramelteon-8-mg-comprar-gen-rico-de-confianza-internet http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/sinafil-20-mg-puedo-comprar-entrega-r-pida-tadalafil-barato http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/o-commander-l-thyroxine-0-025mg-l-thyroxine-vente-libre http://ggwadvice.com//index.php?qa=63151&qa_1=order-kwiklis-10mg-kwiklis-tablet-purchase http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-amitriptylina-de-confianza-paraguay-foro-comprar http://foodtube.net/profiles/blogs/duodart-puedo-comprar-de-confianza-ecuador-comprar-dutasteride http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-clomifeno-urgente-estados-unidos http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-progesterone-200mg-on-line-brasil http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/etodolaco-comprar-en-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida-honduras http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-drospirenona-ethinylestradiol-3-0-1 http://brooklynne.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-desogestrel-etinilestradiol-desogen-gen https://whanswerz.com/1308/order-itraconazole-safely-where-can-sporanox-free-shipping http://jaktlumaczyc.pl/79210/buy-ivermectin-online-where-to-buy-stromectol-safely http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/chloramphenicol-chloromycetin-comprar-de-confianza-internet-no http://brooklynne.net/profiles/blogs/puedo-comprar-generico-wellbutrin-sr-150mg-buen-precio-paraguay http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=23506&qa_1=furosemida-donde-comprar-receta-espa%C3%B1a

Yoqeb64

(Fuqux23, 2019.02.08 04:39)

http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-cream-acyclovir-donde-comprar-sin-receta-en-internet http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-luvagra-130-mg-sin-receta http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-furosemida-sin-receta-al-mejor-precio-guatemala http://bobford.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-stromectol-ivermectin-con-garantia http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/furosemida-40-mg-comprar-sin-receta-buen-precio-espa-a-comprar http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-yasmin-0-03mg-gen-rico-de-forma-segura-pela-internet http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-pour-acheter-prochlorperazine-prix-de-la-boite-de-compazine http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-edgon-tadalafil-40-mg-con-seguridad http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/order-propranolol-can-i-purchase-inderal-in-approved-medstore http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-prostide-finasteride-pela-internet http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/longis-tadalafil-como-posso-comprar-gen-rico-sem-receita-medica http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-10mg-comprar-gen-rico-envio-48-horas-via http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-sotalol-sin-receta-al-mejor-precio-rep-blica-de http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/order-cefida-no-prescription-cefida-price-canada-pharmacy http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tinidazol-sin-receta-por-internet-paraguay http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-bicalutamida-barato-na-internet-brasil http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/trimox-order-safely-where-can-i-buy-amoxicillin-guaranteed http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/carbamazepina-tegretol-onde-comprar-gen-rico-pela-net-no-brasil http://wu-world.com/profiles/blogs/order-tamsulosin-0-2mg-without-rx-safest-online-pharmacy-for http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-do-fenitoina-envio-rapido-on-line-pre-o-do