Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyereknap

2011.05.08

Illik tudni a gyereknapról

A Karácsony és a Mikulás után valószínűleg ez az az ünnep, amit a leginkább várnak a gyerekek. Mindenki hallott már gyereknapról, de a történetét talán nem mindenki ismeri, pedig több mint 100 éves múltra tekint vissza.

 

Nyári Tábor a Balatonon

 

Az első gyereknapot 1950-ben tartották. Korábban, a Monarchia idején léteztek ugyan hasonló irányú – akkor még több napos – rendezvények, de aztán a második világháborút követően nem szerveztek ilyen ünnepségeket. 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi gyermeknap megünneplését. A határozat alapján ez a nap május utolsó vasárnapja. Célja akkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyerekeinek megsegítése volt. A világ számos országában ünnepelt nap további célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek jogaira és sajátos világukra.
Ezen alkalomból izgalmas programokkal várják a csemetéket országszerte: kézműves foglalkozásokkal, zenés rendezvényekkel, ügyességi játékokkal, koncertekkel, előadásokkal és persze vetélkedőkkel, de sokan inkább a nyugodtabb, családias kirándulásokat kedvelik. Az a lényeg, hogy a lurkó jól érezze magát.

Érdekesség, hogy Japánban nemzeti ünnep – és ezáltal munkaszüneti nap is – a gyereknap. 1948 óta minden év május 5-én reptetik a papírsárkányokat a családok.

Egy másik gyermeknap, az UNICEF és az ENSZ által szervezett Gyermekek Világnapja hazánkban kevésbé ismert. Ezt szeptember 20-án tartják, és a fejlődő országok gyermekeinek támogatására hívja fel a figyelmet.

További gyereknapok:

Gyermekek Jogainak Világnapja – november 20.
Bennszülött Gyermekek Napja – augusztus 4.
Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja – május 25.

Forrás: Antalóczy Adél - Modern ünnepek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.