Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hawaii és kanári-szigetek

2011.04.28

Gyümölcsóra:www.clocklink.com/clocks/0023-orange.swf 

Hawaii...ahol mindig süt a nap, ahol buja a növényzet, ahol a tengerpart hófehér és ahol az emberek egész nap mosolyognak, ez Hawaii. Nem véletlen, hogy a gyanútlan utazó egy hatalmas virágkoszorút kap a nyakába: itt minden a vidámságról, a szépségről és a boldogságról szól.

A 132 szigetből álló (12 lakott, 120 lakatlan, 8 fő sziget) 1.2 millió lakosú Csendes-óceáni szigetcsoport ma az Egyesült Államok ötvenedik tagállama. Trópusi természeti kincseit korszerű amerikai közlekedés, távközlés, higiénia és közbiztonság egészíti ki. Afféle "összkomfortos paradicsom", melynek ezer arca Waikiki vidám, nemzetközi üvegpalotáitól az elhagyatott, kilométer hosszúságú fövenyes partszakaszokig terjed.

Történelem

A főszigetet James Cook fedezte fel 1773-ban és megbízójának, Lord Sandwich-nek a tiszteletére nevezte el Sandwich-szigeteknek. A bennszülöttek először Lono isten reinkarnációjaként tisztelték a felfedezőt, de később, egy lopott dereglye miatti félreértést következtében megölték és feldarabolták a brit kapitányt.
Pearl Harbor város neve pedig arról híresült el, hogy ez volt az 1941. december 7-i japán támadás helyszíne, ahol megsemmisült az amerikai flotta kétharmada.

Éghajlat

A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai.

Éghajlata kellemes trópusi. A Csendes-óceán kiegyenlítő hatással van a szigetek évi átlaghőmérsékletére. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A szigetek nyugati és déli oldalai szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500-1000 mm. Az északi és keleti oldalakra szabadon juthat be csapadék, itt az évi csapadékmennyiség 3000-4000 mm.

A Hawaii-szigeteken nincs hőmérsékleti eltérés, így a természetes növényzet a csapadékmennyiségtől függően alakult ki. A szigetek nyugati és déli oldalain szavannák terülnek el, az északi és keleti oldalak növényzetét a kedvező csapadékmennyiségnek köszönhetően trópusi esőerdők alkotják.

Természet

A Hawaii-szigeteken rengetegféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs, és virág található. Megtalálható a kókuszdió, a bambusz, valamint számos más trópusi égövi fa. A sokféle gyümölcs között gyakori a banán, az ananász, a mangó, ezenkívül is több száz fajta gyümölcs, és zöldségféle. A szigeteken több mint 2000 különböző virágfajta található meg természetes környezetben. Például: hibiszkusz vagy az orchideafélék.

Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat.

photo

            Humuhumunukunukuapua'a

Adatok

Fővárosa: Honolulu (Oahu szigetén)
Nyelve: angol és hawai
Területe: 29 311 km²
Népesség: 1 211 537 fő
Legmagasabb pontja: Mauna Kea
Távolsága Budapesttől: 14,293 km
Időeltolódás: 11-12 óra

Waikiki városa

Egy utazás során érdemes meglátogatni Waikikit is, hiszen, ha nem is idilli környezetének, de különleges hangulatának köszönhetően rendkívül közkedvelt. Valaha, Hawaii ezen városa sokáig csak a leggazdagabb, legtehetősebb emberek számára volt elérhető, melyre egy hatalmas, mára kicsit leromlott állapotú luxusszálloda is emlékeztet. A vidéken több szórakozóhely és strand is várja az ide utazókat, valamint a híres Diamond Head, egy gőzrobbanás nyomán jött létrejött hatalmas kráter, ami a vulkánturizmus egyik kedvenc célpontja. A Waikiki közelében lévő partok bővelkednek a változatos élővilágú korallzátonyokban, melynek köszönhetően évről-évre rengeteg búvár megfordul itt.

Maui

Maui is egyre többen választják utazásuk célpontjául, mert bővelkedik a szebbnél szebb, homokos, kristálytiszta vizű strandokban. Maui igazi üdülőparadicsom, megfordul itt a pihenni vágyó utazótól, a szörf, és a hasonló sportok szerelmeseiig mindenki. A terület egyik legszembetűnőbb területe a 3000 méteres magasságot is elérő, trópusi dzsungellel övezett Haleakala, melynek jelentése, "a nap háza". A Haleakala, a világ egyik legnagyobb kihűlt vulkánkráterének ad otthont.

Kauai

Kaui fantasztikus természeti szépségének köszönheti az utazók bizalmát, találhatunk itt gyönyörű dzsungeleket, kihűlt vulkáni krátereket, mint pl. az Mt. Waialeale, mely mi másról lehetne ismerős számunkra, mint a filmvászonról, hiszen itt forgatták többek között a Jurassic Park c. filmet is. Hawai utazásunk során érdemes meglátogatni a Waimea kanyont, ahol megszemlélhetjük a sziget élővilágát és állatait.

 

kanári-szigetek

2011.07.09

Rövid áttekintés

A Kanári- sziget csoport neve egy latin kifejezésből ered (Insula Canaria az-az kutyák szigete), ezt a nevet már csak Gran Canaria őrizte meg. A „kutyafaj” amelyről a nevét kapta a szigetcsoport, igazából fókafaj volt (latinul a fóka azt jelenti vízi kutya) sajnos ezek az állatok mára már kihaltak. Római kori feljegyzések arról árulkodnak, hogy a szigeteket akkortájt sűrűn lakták a fókák.
Augustus császár által támogatott Juba király indított hadjáratot a Kanári szigetek felfedezésére. A katonák különböző bennszülött népekre bukkantak, akik neolit, vagyis újkori eszközöket használtak. A szigetek történelme máig is homályos, bár gyarmatokká váltak. Nyelvészek és tudósok egy csoportja arra a megalapításra jutott, hogy a szigetek őslakói nagyon nagy hasonlóságot mutatnak a berber népekkel, akik Észak-Afrikában élnek. A gyarmatosítás ideében Guanche-nak (guancs) vagyis tenerifei őslakósnak nevezték őket. Egy-két feljegyzés a Portugálok, míg más adatok a Spanyol hódítók javára írja a szigetek felfedezését. 1402-ben III. Henrik Castiliai király hűbéresei kisérték Jean de Béthencourt és Gadifer de la Salle-t Lanzarote szigetére, ezután El Hierro-t és Fuerteventura szigetét is bekebelezték a Spanyol hódítók. Tenerife, Gran Canaria,

http://repulojegy.sk/wp-content/uploads/2010/03/Gran-Canaria1.jpg

La Palma és La Gomera, őslakosai ellenálltak a hódítóknak, majdnem egy évszázadig. A következő Béthencourt leszármazott túladott Lanzarotte szigetén, egy Portugál herceg Tengerész Henrick vásárolta meg. Ezután hatalmas lázadás tört ki a szigeteken és kiűzték a Portugálokat, akik elismerték a Spanyolok uradalmát a szigetek felett. Az utolsó hódítás 1495-ben Alonso Fernández de Lugo irányításával történt, mikor is az utolsó ellenálló szigeteket is leigázták. A két sziget neve La Palma és Tenerife.
A Spanyol gyarmatosítok termelése a borra és a nádcukorra épült. Ez idő tájt alapították meg a megállóhelyeket,( Las Palmas , Santa Cruz de Tenerife, és Gran Canaria) városokat, az Új Világ felé. Elégé gyorsan fejlődésnek indult a szigetvilág a hatalmas áruforgalom miatt, így a kalózok kedvelt célpontjává nőtte ki magát. Sajnos erről sem maradt fent túl sok adat, viszont a mondák szerint egy-két kalózfalu még rejt általuk eldugott kincseket.
Két nagyobb támadás érte a szigeteket, az egyik 1599-ben történt a Hollandok által, ők Las Palmas Szigetét támadták. A következő véres ütközetben pedig Tenerife volt a célpont, és az Angolok kísérelték meg leigázni Lord Nelson vezetésével, akinek a jobb karjába került ez az összecsapás. A 19. század környékén rengeteg kanári állampolgár emigrált Amerikába, a kialakult krízis miatt. Ezt követően a 20. században a britek meghonosították a szigeteken a banánt. Manapság a szigetek gazdasága főleg a turizmusra épül, e mellet még mindig rengeteg banánt és dohányt exportálnak Amerikába és Európába.

 

 fel az oldal elejéhez

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.