Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Seychelle-szigetek

2011.04.28

 LIMEÓRA:www.clocklink.com/clocks/0023-ltgreen.swf

Seychelle-szigetek

Kialakulása:
          Millió évekkel ezelőtt, amikor az indiai szubkontinens eltávolodott Afrikától, a Seychelle-szigetek ott maradt az Indiai-óceán végtelenében.
A 115 tagból álló szigetcsoport teljes területe 455 km2. A szigetek két csoportra oszthatók. Van egy 35 tagból álló belső kör, ezek a szigetek egy víz alatti gránithegy csúcsai, keskeny parti sávokkal. A lakosság 90 %-a ezeken a szigeteken lakik. A legmagasabb hegycsúcs 905 méter magas, ami a főszigeten (Mahé) található. A többi sziget ezen a víz alatti platón kívül helyezkedik el, korallállatok hozták létre őket, ennek megfelelően teljes felszínük viszonylag laposak.

Növényzet:
            A központi gránitszigetek hegyoldalain dús trópusi erdő burjánzik. A korallszigetek vegetációja jellegében más, de azok sem mondhatóak szegényesnek. Itt azonban a homokosabb talajt kedvelő növények a honosak. Pint például a kókuszpálma, a kazuárfa és az indiai füge.

Állatvilág:
            Az óriás gyümölcsevő denevér (repülő róka), a gekkó és a szkink a leggyakoribb fajok, de él itt még több mint 3000 fajta ízeltlábú. És természetesen megtalálható itt a címerpajzson is feltűnő óriásteknős Aldabrán élő populációja. Továbbá nagy számú madárpopuláció is megtalálható a szigeteken. Négy szigetet nyilvánítottak madárrezervátummá, köztük van természetesen a Bird (Madár) sziget is, ahol csak fehér csérből több millió szokott költeni, számos más fajhoz tartozó tollas aprójószág társaságában.
Manapság a Seychelle-szigetek biztonságos és festőien szép, virágzik a turizmus és a gazdaság. Azért hogy ez így is maradjon, teljes területének 46%-át természetvédelmi területté nyilvánították.
            A legtöbb látogató első benyomását akkor szerzi, amikor Mahét megpillantva a repülő közelíteni kezd egy zöld hegy fel, amely a mélykék tengerből emelkedik ki. A sziget formáját meghatározza a 905 méter magas Morne Seychellios kúpszerű alakja.
           
153 négyzetkilométernyi területével Mahé a legnagyobb az összes sziget közül. De ez sem túl nagy: 20 km hosszú és 12 km széles. Itt található a főváros (a világ legkisebb fővárosa) Victoria és a nemzetközi repülőtér. A vulkanikus eredetű főszigetet apró korallszigetek övezik, fehér homokos strandjait dús vegetáció határolja. A sziget közútjai jónak mondhatóak, közel 240 km aszfaltos útjával szinte az egész szigetet be lehet járni. Az utak bal oldalán illik közlekedni, ami az európaiak számára elsőre kicsit szokatlan lehet, de gyorsan meg lehet szokni. Nagyobb problémát okozhat inkább a rengeteg szerpentin, a patkák és szalagkorlátok nélküli utak, valamint a járda hiányában az úttesten közlekedő gyalogosok. A fővárosban a reggeli és a délutáni csúcsban rendőrök segítik a közlekedést (még a körforgalomban is). A főváros, Victoria elég kicsi ahhoz hogy gyalog bejárjuk a nevezetességeket. Sok látnivalójával, kulturális programjával, sportolási és túrázási lehetőségével biztos mindenki számára kínál valamit.

A szigetek rövid története:
            Arabok, afrikaiak, indonézek, indiaiak, kínaiak, portugálok, angolok és franciák keveredése hozta létre a szigetek egyedülálló népességét.
            500 éve Vasco da Gama portugál hajós fedezte fel „hivatalosan a vidéket. Az 1544-es portugál térképeken a szigetcsoport már szerepelnek - Hét Nővér néven.
            A britek 1609-ben kötöttek ki itt először, amikor a Kelet-india Társaság hajói erre jártak. Ettől kezdve ők is használták a területet ellátó bázisként flottáiknak, akár csak a az India-óceán kalózai.

           

A franciák kicsit később érkeztek a területre, ám akkor elég határozott kézzel nyúltak
a dolgokhoz.1756-tól francia gyarmat lett. Ám a napóleoni háborúk idején a stratégiai
fontossága miatt a britek is szemet vetettek a szigetekre és kiűzték a franciákat.
Mivel azonban nem állomásozhattak itt állandóan, e foglalást kénytelenek
voltak még többször megismételni, mert a távozásuk után a franciák mindig visszajöttek.
Míg végül az 1814-es párizsi békeszerződés jóváhagyta a brit fennhatóságot.
            Ez időben jó minőségű vásznat állítottak elő itt, de jelentős volt a bálnavadászat is.
De a gazdaság alapjait mégis a hatalmas kókuszültetvények képezték.
Ezeken először rabszolgák dolgoztak, akiket 1835-ben aztán felszabadítottak.
            A Seychelle-szigetek 1903-ban független koronagyarmati státust kapott.
De igazi függetlenségét 1976-ban a független köztársaság kikiáltásával kapta meg.
Jelenleg, többpártrendszeren alapuló demokratikus köztársaság működik.

 

Nagyobb szigetek:

Mahé

Mahé a fősziget, itt található az ország legmagasabb pontja (905 m ). A partokon csodálatos épületek vannak, amelyek régi koloniál stílusban maradtak meg. Mahé a legnagyobb sziget, a népesség 90%-a itt lakik. Itt található a főváros Viktória, a legnagyobb kikötő és a nemzetközi repülőtér is. Ezt a látványos szigetet magas hegyek, és buja növényzet uralja. Számtalan finomhomokos strandja van. Északon Beau Vallon a legnagyobb, és egyben legnépszerűbb partszakasz. Mivel a korallgát a partok előtt itt megszakad, a víz főleg októbertől áprilisig nagy hullámokkal éri el a partot, így kedvez a vizisportok kedvelőinek.

Praslin

Praslin a másik legnagyobb sziget, amit a pálmák és a romantika szigetének neveznek. Ez az egyetlen hely a földön, ahol megtalálható az érdekes alakú a Coco de Mer (tengeri kókusz) pálma, mely több mint 200 évig is élhet. A szigeten óriási sziklák váltakoznak gyönyörű tengerpartokkal. Praslin szigetén összesen két település található, melyek paradicsomi hangulatot árasztanak jellegzetes kis utcáikkal, fehér homokos, nyugodt strandjaikkal és gyönyörű környezetükkel.

La Digue

Népesség szempontjából a harmadik legnagyobb sziget. Finom, fehérhomokos tengerpartjaival ideális a nyugalmas pihenést kedvelőknek. La Digue szigetén alig van motoros jármű, mindenki (motor) biciklivel közlekedik. Itt lakik a korábban kihaltnak hitt fekete papagáj is.

 

Állat és növényvilág

A Seychelle-szigeteken 25-féle pompázatos orchidea él. Az állatvilág szintén egyedülálló a világon. Itt élnek a világ legnagyobb teknősei, amelyek lehetnek akár 150 kilósak, 1 méter hosszúak, és közel 200 évesek is. Ilyen óriás teknősök csak a Galapagos- és a Seychelle-szigeteken találhatók. Az erdők állatvilágát a gekkók, a fekete kígyók, a több millió madár teszik színessé és varázslatossá.

Fontos infók

Nincs vízumkötelezettség. Egy utas 4 hétig tartózkodhat itt az érkezés napjától számítva. A turista nincs veszélyeztetve a maláriától vagy más egyéb trópusi betegségektől, ezáltal nem szükséges védőoltás beadása. Könnyű öltözetet lehet itt egész évben hordani. A férfiak számára este a legtöbb étteremben és szállodában kötelező a hosszú nadrág viselete. Pénznem: Rúpia, 100 centet ér. Idő: GMT +4 óra

 fel az oldal elejéhez

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.