Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


yellowstone és kruger nemzeti park

2011.05.16

 

A világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot 1872-ben Ulysess Grant elnök hozta létre. A Yellowstone név a park legnagyobb folyójának indián elnevezéséből ered. A 8980 négyzetkilométeres park Wyoming, Montana és Idaho államok területén fekszik egy átlagosan 2400 magasságú fennsíkon. A park több mint 10000 geotermális jelenségnek ad otthont, köztük 300 gejzírnek, ami a világ összes gejzírének mintegy 2/3 részét teszi ki. Közülük a legnépszerűbb az Old Faithful (Öreg Hűséges) mely nevéhez hűen, 74 percenként tör ki a szabadba, akár 60 méter magasba is. Itt található a Föld legnagyobb gejzírje is a Steamboat (Gőzhajó) gejzír, mely kétszer magasabbra tör ki, mint az Old Faithful, de kitörései kiszámíthatatlanok, 4nap és 4év között váltakoznak. Érdekessége, hogy egy ősi vulkán kráterén fekszik, a földkéreg néhány helyen csak néhány km vastagságú ennek következtében a föld beleséből jövő hő szinte felforralja a földalatti csatornarendszer vízét, mely gőz formájában a magasra tör. Hihetetlen színjátékával a világon egyedülálló Grand Prismatic Spring (Nagy Prizmaszerű forrás) a park legnagyobb hévforrása, melynek 71 fokos kénes vízében élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá.  A terület a földtörténeti őskorban hatalmas vulkánkitörések helyszíne volt (3 nagy kitörés). Ennek nyomait őrzi a világ legnagyobb megkövesedett erdeje a Specimen-hegy körül.

A Mamut Melegforrások (Mammoth Hot Spring) látványos mésztufa teraszokat hoztak létre a szénsavban gazdag víz felszínformáló képességének köszönhetően. A Yellowstone-folyó egy csodálatos kanyonon keresztül folyik és vízesések formájában a Yellowstone -tóba ömlik, a világ egyik legnagyobb alpesi tava, a maga 176 km -es átmérőjével. A park természeti képződményei mellett állatvilága is lenyűgöző a Grizzly medvétől a néhány évtizede visszatelepített szürke farkasig, akik nélkülözhetetlenek voltak az ökoszisztéma dinamikájának fenntartásában. 1978-ban az UNESCO a Yellowstone Nemzeti Parkot a Világörökség részévé nyilvánította.

kruger nemzeti park

 

Kruger Nemzeti Park


A Kruger Nemzeti Park a legnagyobb dél-afrikai természetvédelmi terület. 18.989 km2 területen fekszik, 350 km hosszú és átlagosan 60 km széles. Nyugaton és délen az ország két tartománya határolja (Limpopo és Mpumalanga), északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik. Része a határokon átnyúló Nagy Limpopo természetvédelmi területnek, melynek részei a Gonarezhou Nemzeti Park Zimbabwéban valamint a Limpopo Nemzeti Park Mozambikban. A parknak nyolc bejárata van: Paul Kruger, Numbi, Malelane, Crocodile Bridge, Punda Maria, Orpen, Phabeni, Phalaborwa és Pafuri.Kruger Nemzeti Park

 

Története

A területet nomád, vadászatból élő törzsek lakták. Az első európaiak a 18. század elején érkeztek a vidékre. 1898-ban Paul Kruger a Transvaal Köztársaság elnöke létrehozta a Sabie védett területet annak érdekében, hogy ellenőrizze a vadászatot valamint megóvja a számbelileg erősen csökkent vadállományt.

Az első parkőr James Stevenson Hamilton lett 1902-ben. Az egykori védett terület a mai nemzeti park déli harmadát foglalta el. A Shingwedzi védett területet 1903-ban alapították, a mai nemzeti park északi részében.. A két parkot 1926-ban egyesítették és 1927-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. 2002-ben jött létre a határokon átnyúló Nagy Limpopo Park, a Kruger, valamint a Limpopo (Mozambik) és Gonarezhou (Zimbabwe) parkok egyesülésével.

Élővilág


Növényvilág: majomkenyérfa, Mopane-bozót, akáciák, folyóparti erdők, stb. A parkban több mint 1900 növényfaj él. Madárvilág: a parkban 517 faj fordul elő, ezekből 253 őshonos.Kruger Nemzeti Park
Emlősök: kafferbivaly, afrikai vadkutya, fekete orrsz*rvú, zebra, gepárd, zsiráf, bozóti antilop, antilop, víziló, nagy kudu.

Turizmus

Kruger Nemzeti Park

A nemzeti parkban számos tábor várja a látogatókat. Ezeket magántársaságok üzemeltetik koncessziós szerződésben. A látogatók számára kilenc útvonal van kialakítva egynapostól többnaposig.

 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.