Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sarki fény

2011.05.08
Forrás: NASA

Sarki fényt hazánkból sajnos ritkán láthatunk, bár alkalmanként el lehet csípni. A jelenség azonban ekkor is csak az égbolt kisebb részén mutatkozik. A látvány teljes pompájában az úgynevezett sarkifény-gyűrű területéről figyelhető meg, ahol akár az egész égbolt lángba borul, és a jelenség olyan fényes, hogy még árnyékot is vethet a sötétben. A naptevékenység erősödésével párhuzamosan javulnak az esélyek arra, hogy a következő évben ilyen égi színjátékban részesüljünk. A megfigyelés lehetőségeiről adunk rövid áttekintést az alábbiakban.

Sarki fények észleléséhez egyrészt szükséges, hogy a kérdéses időpontban legyen aktív jelenség a légkörben felettünk, másrészt legyen derült az éjszakai égbolt.

A sarki fény (latinul aurora polaris) az északi és a déli féltekén egyaránt előfordul. Északon északi fény, korábbi nevén erdei fény (latinul aurora borealis), délen dél-sarki fény (latinul aurora australis) a neve.

A Föld légkörébe a sarkok körüli behatoló elektromos töltésű részecskék ionizálják a légkör atomjait, s sugárzásra kényszerítik azokat. A sarki fény igen változatos formában mutatkozik: diffúz, vöröses függönyként; hosszú, mozgékony, zöldes, kékes és vöröses sávok és sugarak (drapériák) formájában; a távolban perspektivikusan összefutó sugárnyalábok formájában (sarkifény-korona). Műholdas felvételek tanúsága szerint a sarki fény egyszerre jelentkezik egy - a mágneses pólust övező - ún. sarki fény gyűrű mentén.

 

Északi fény
Északi fény

A körülmények szerencsés egybeesése esetén a sarki fény Közép-Európából is látható, ez főleg erős naptevékenység idején fordul elő. Ilyenkor többnyire gyengébb jelenségekről van szó, pl. vöröses drapéria az északi égbolton. A sarki fénnyel összefüggően a földmágneses tér erős zavarai is felléphetnek, ezek az úgynevezett földmágneses viharok. Magyarországon az elmúlt két évszázadban összesen tizenhat esetet írtak le. A legutolsó, az 1938. január 25-i mind erősségében, mind szépségében túltett az előzőkön.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.