Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


díszkert növényei 4

2011.02.24

 

díszkert növényei 3

Díszcserjék » Rubus spectabilis ’Flore Pleno’
(Teltvirágú dísz-szeder)

Zöld levelű, lombhullató cserje. Lilásrózsaszín, 5 cm-es virága tavasz közepén nyílik. Kb. 2 méter magasra nő meg. Napos helyre ültessük.


Díszcserjék » Sambucus nigra ’Madonna’
(Aranytarka levelű díszbodza)

Díszcserjék » Spiraea japonica ’Goldflame’ (Aranypiros japán gyöngyvessző)
Alacsony, 50 cm-es lombhullató cserje, levelei kihajtáskor narancsvörösek, később élénksárgák, majd halványzöldek lesznek. Virágai rózsáslilák. Talajtakarónak, vagy alacsony sövénynek kiváló, látványnak gyönyörű!


Díszcserjék » Syringa vulgaris ’President Grevy’
(Orgona)


Díszcserjék » Viburnum plicatum ’Lanarth’
(Nagyvirágú redős bangita)

Hatalmas fehér virágzatai május-júniusban az egész bokrot beborítják. 2 m-re nőhet. Legkülönlegesebb sajátsága, hogy levelei ősszel gyönyörű lilásbordóra színeződnek (a levelek kihajtáskor is kissé pirossal futtatottak), és még ilyenkor, későn is nyílnak rajta itt-ott virágok!

Díszcserjék » Weigela ’Nana Variegata’
(Fehér virágú tarka törpe rózsalonc)

Fehértarka lombozatát világosrózsaszín virágok tömege díszíti.

 


Díszcserjék » Weigela ’Purpurea Nana’
(Zömök piroslevelű rózsalonc)

A többi rózsalonchoz képest alacsony, zömök termetű, sötétvöröses lombú, szépen virágzó fajta.


Díszcserjék » Weigela ’Red Prince’
Élénkzöld lombszínű, átlagos növekedési erélyű fajta, legfeljebb 1,5 m magas lesz, virágszíne igen szép sötétpiros! Különös értéke, hogy a nyár végén intenzív másodvirágzása is van! Tavaszi fővirágzása május-júniusra esik.


Díszcserjék » Weigela ’Variegata’
(Tarka levelű rózsalonc)

Ívelt ágú, magas növésű, 2-3 m-es bokor, 6-10 cm-es, elliptikus sárgás-fehér tarka levelei aranysárgával szegélyezettek, tavasz végén tömegesen nyílnak 3 cm-es, harang alakú rózsaszín virágai. Az egyik legszebb lombhullató díszcserje!  A téli fagyokra nem érzékeny. Közepes meszes talajon is jól fejlődik.


Díszfák » Acer campestre ’Lienco Elegans’
(Lienco Elegans mezei juhar)

Keskeny kúpos-oszlopos koronájú, viszonylag kisebb termetű díszfa, lombozata lisztharmat-ellenálló, gyönyörű csillogó-fénylő haragoszöld, egészséges, ősszel aranysárgára színeződik. Kisebb kertek, parkok ideális, mutatós díszfája! Az európai faiskolák kínálatából érthetetlen módon szinte teljesen hiányzik, Magyarországon csak nálunk kapható különlegesség!


Díszfák » Acer campestre ’Magic Spring’
(Magic Spring mezei juhar)

Érdekes megjelenésű, zölddel-fehérrel márványozott levelű ritkaság. Fiatal levelei narancsvörösek, ez a pirosas árnyalat vált át fokozatosan a fehértarka márványozottságba. Különleges színhatású, gyakorlatilag beszerezhetetlen fajta, Magyarországon csak nálunk kapható!


Díszfák » Acer campestre
(Mezei juhar)

10-15 méteres magasságot is elérő fa. Tűrőképessége rendkívül jó, a száraz, sovány talajokat és a szennyezett levegőt is jól viseli. Kedveli a meleget és a napfényt. 5-10 cm-es levelei a juharok között kicsinek számítanak, erősek, bőrszerűen vaskosak, kihajtáskor igen szép, pirosas színűek. Szépen fejlődik, hajtásrendszere sűrű, magas nyírott sövénynek ideális. Nyugaton előszeretettel ültetik sövénynek! Lombja ősszel aranysárgára, vagy vörösre színeződik.


Díszfák » Acer capillipes
(Kígyókérgű juhar, Parókás juhar)

Japán középső és déli részének hegyvidékein honos lomhullató fa, melynek magassága ritkán haladja meg a 10 métert. Jellemzően szétterülő, karcsú ágaival nagyon légies hatást kelt. Japán kerteknek egyik tipikus növénye.

Legfőbb vonzerejét az olivazöld színű, függőlegesen fehér csíkozott, papír sima kérge jelenti. 


Díszfák » Acer freemanii ’Celebration’
A faj hibridje a vörös és ezüst juharoknak és mindkét ágról szinte csak jó tulajdonságokat örökölt. Nagyon elegáns habitusú, erőteljes növekedésű fa. Bőrszerűen vastag, vörös levelei, ősszel aranysárga színben pompáznak.

 


Díszfák » Acer palmatum ’Orange Dream’
(Narancsszín levelű japán juhar

Ez a viszonylag új fajta a színével tűnik ki a japán juharok közül. Tavasszal még csak a levelek szegélyén látható az élénk narancs szín, de ősszel szinte sugárzik a narancssárga színével. A másik tulajdonsága, ami feltűnővé teszi, a világoszöld kérge, mintha soha nem akarnának beérni a hajtásai. Nagyon ellenálló növény, származása ellenére jól tűri a forróságot is, de a legszebben félárnyékban fejlődik. A szakma nagy jövőt jósol ennek a fajtának!


Díszfák » Acer platanoides ’Emerald Queen’
(Smaragdzöld lombú korai juhar)

Kerekded koronájú, 15 (idős korában akár 20-30!) m magasra megnövő, magasan elágazó törzsű fa. Tenyeresen karéjokra tagolt levelei átellenesen állnak. Levelei a tavaszi kihajtáskor pirosas árnyalatúak. Ősszel gyönyörű sárgára színeződik a lombja. Kiváló szoliternek és sorfának!


Díszfák » Acer pseudoplatanus ’Spaethii’
(Bíborlevelű hegyi juhar)

Nagyon ellenálló, a szélsőségeket jól tűrő fajta. Erős szeleknek is ellenáll, a szennyezett városi levegőt is igen jól viseli, talajban nem válogat, a legkülönbözőbb termőhelyeken is látványosan, lendületesen fejlődik. A magassága elérheti a 30 m-t is, ezért elsősorban nagyobb kertekbe, parkokba javasolt az ültetése. Lombozata különösen látványos: a levelek színe sötétzöld, míg a fonákja bíborvörös színű, őszi lombszíne kifejezetten látványos, bronzos narancsvörös.


Díszfák » Aesculus glabra ’October Red’
(Ohioi vadgesztenye ’Vörös október’)

Az alapfaj természetes elterjedési területe az Egyesült Államok középső területein (Texastól a Nagy-Tavakig), a Mississippi-völgyében található. A fajta neve (October Red) is utal a feltűnő vörös őszi lombszínére, mely közvetlenül a lombhullást megelőző időszakban narancsos árnyalatot vesz föl. A tavasz végén nyíló virágai krémes sárga színben pompáznak.


Díszfák » Aesculus hippocastanum ’Baumannii’
(Telt virágú vadgesztenye)

Az alapfajtól virágjában tér el, mivel dupla fehér virágai kifejezetten nagy bugákat alkotnak, sziromleveleit pedig rózsaszín foltok díszítik. Mérete miatt nagyobb kertekbe, közterületekre, parkokba javasolt az ültetése.


Díszfák » Aesculus hippocastanum
(Vadgesztenye)

A nemzetség 13 fajból áll, ebből 6 Észak-Amerikában, 6 Eurázsiában és 1 Mexikóban őshonos. A nálunk ismert, közönséges vadgesztenye hazája Kis-Ázsia és a Balkán-félsziget. Virágai április végén, május elején nyílnak, amiket a népi gyógyászat gyógyszerként használ reumatikus fájdalmak ellen, ilyenkor a gesztenye virágjából készült teát kell fogyasztani. Az ősszel érő termésének magjaiból előállított készítmények főként érfal erősítő, véralvadást lassító hatásúak. A magvak elfogyasztva azonban mérgezőek!!!


Díszfák » Alnus glutinosa ’Imperialis’
(Szeldeltlevelű éger)

Az alapfajnak egy nagyon ritka fajtája, melynek levelei mélyen szeldeltek és az alapfajnál lényegesen karcsúbb alakot eredményez magasba törő ágrendszere.


Díszfák » Alnus glutinosa
(Enyves éger)

Szinte egész Európát lefedi a természetes élőhelye, csak Skandinávia északi része jelent kivételt. Vizes élőhelyek egyik legtipikusabb fásszárú faja. Gyors növekedésű és akár a 20 m-es magasságot is elérheti. Kiválóan bírja a szennyezett levegőt, ezért előszeretettel ültetik városokban, forgalmas utak mentén.


Díszfák » Betula albosinensis ’Septentrionalis’
(Kínai vöröstörzsű nyír, kínai papírnyír, kínai vöröskérgű nyír)

Ez a fajta egy nyugat-kínai szelekció eredménye. Kifejezetten látványossá teszi vöröses színű, platánszerűen hámló kérge, amely alól kibukkan a krémes-ezüstös-pirosas színű törzse. Idősebb példányai mára elérték a 20-25 méteres magasságot. Gyorsan növő, gyönyörű szoliter fa, őszi lombszíne aranysárga.


Díszfák » Betula nigra
(Amerikai fekete nyír)

Az USA keleti partvidékétől a Mississippi-folyóig terjed a természetes élőhelye, ahol a vizes élőhelyeket kedveli. Szürkés törzséről papírlapszerűen válik le a kérge, ami nagyban hozzájárult népszerűségéhez.


Díszfák » Betula pendula ’Fastigiata’
(Oszlopos nyírfa)

8-10 méter magas, zárt, oszlopos koronájú fa. Igen szép szoliter, sötétzöld lombja ősszel aranysárgára színeződik. Lapokban leváló ezüstfehér kérge és télen különösen érdekes hatású, csavarodva felfelé törő hajtásrendszere révén a kert látványos színfoltja. Szűkebb terek, kertek ideális, "helytakarékos" díszfája. Nyílt, napos fekvésben, jó vízellátottságú, mélyrétegű talajokban fejlődik a legszebben, de gyengébb termőhelyen sem "esik kétségbe"! Esetleges metszése inkább nyár végén javasolt, mert tél végi, vagy kora tavaszi visszavágás esetén erősen könnyezik.


Díszfák » Betula pendula ’Golden Beauty’
(Aranylombú nyírfa)

Kertünk egyik hivalkodó növénye lehet a szinte világítóan sárga lombjával és kecses alakjával. Ritkán nő meg 10 méternél magasabbra és 3 méternél szélesebbre. A lombján kívül még fontos esztétikai eleme a papírszerűen hámló kérge.


Díszfák » Betula pendula ’Purpurea’ (Vörös levelű nyírfa)

Legfeljebb 10 méteresre növő, viszonylag lazább koronájú fa. Lombozata kihajtástól nyár közepéig nagyon szép sötétvörös, később inkább bronzos árnyalatú. Sárga, vagy tarka lombú fák között mutat a legszebben.

Díszfák » Carpinus betulus (Gyertyán)

Hazánkban is honos, nagy termetű, sima szürke törzsű fa. Talajban nem válogat, a szárazságot is viszonylag jól tűri. Szoliternek is szép, de legelterjedtebben sövénynek ültetik, mert nagyon jól tűri a metszést, alakítást.


Díszfák » Carpinus betulus  (Gyertyán)

Hazánkban is honos, nagy termetű, sima szürke törzsű fa. Talajban nem válogat, a szárazságot is viszonylag jól tűri. Szoliternek is szép, de legelterjedtebben sövénynek ültetik, mert nagyon jól tűri a metszést, alakítást.


Díszfák » Catalpa bignonioides
(Szivarfa)

10-15 m-re növő, gömbölyded koronájú fa, levelei nagyok, igen mutatósak. Nyár elején nyíló csodálatos virágzataiból őszre hosszúkás, szivar alakú termések fejlődnek.

Díszfák » Crataegus laevigata ’Paul’s Scarlet’
(Piros virágú galagonya)

3-5 m-es kisebb koronájú fa, vagy nagy bokor. Májusban az egész fát beborító kárminpiros virágai teltek, nyíláskor vörösre változó koronájával rendkívül látványos, szemet gyönyörködtető jelenség! Kis termetének köszönhetően szűkebb kertekben is telepíthető, de utcasorfának is kiváló!

Díszfák » Elaeagnus angustifolia
(Keskenylevelű ezüstfa)

5-8 méteres kisebb fává nő, levelei fehéresen ezüstösek, molyhosak, nyár elején nyíló apró sárga virágai rendkívül intenzív illatúak. A tartós aszályt is igen jól viselő, napfényigényes, hihetetlenül tűrőképes, igénytelen, edzett növény, szikes talajon és homokon is megél. Gyökerein nitrogénkötő sugárgombák élnek így nitrogénben dúsítja a talajt. Mivel részben az akác után nyílik, értékes mézelő növény is, méze világossárga, zamatos. Kissé tövises hajtásai és jó metszhetősége miatt nyírott sövénynek is kiváló! 


Díszfák » Eucalyptus pauciflora ssp. niphophila

Hihetetlen szépségű fává cseperedik: hófehér törzsét acélkék lombozat koronázza. Télállósága "sajnos csak" mínusz 20 fok körüli!!! (Ezzel azért az ország területének nagy részén egész jól elboldogul!!!) Fejlettebb korában hófehér "pamacsvirágzatai" is díszítik.


Díszfák » Fagus sylvatica ’Dawyck Gold’
(’Dawyck Gold’ bükk)

A bükk oszlopos növésű, sűrű ágrendszerű, aranyló lombú változata. Bár tekintélyes méretet ér el, keskeny alakja miatt szűkebb terekbe is beilleszthető, látványos szoliter növény és kiváló utcasorfa.


Díszfák » Fagus sylvatica ’Dawyck Purple’
(’Dawyck Purple’ bükk)

Oszlopos növekedésű, az egész vegetációs időszakban bordó lombozatú változat. Az egymáshoz hasonló termetű, oszlopos 'Dawyck' fajták közül ez igen dekoratív, sötétbíbor lombszínű változat.


Díszfák » Fagus sylvatica ’Dawyck’
(Oszlopos bükk)

Az egymáshoz hasonló termetű, oszlopos 'Dawyck' fajták közül ez fénylő sötétzöld lombszínű változat.


Díszfák » Fagus sylvatica
(Bükk)

20-22 m-es, terebélyes, szürke törzsű fa, fénylő sötétzöld, hullámos élű levelekkel. Igen szép, nemes habitusú növény, tágas terek gyönyörű szoliter növénye. Magja ehető, kellemes ízű!


Díszfák » Fraxinus angustifolia
(Keskenylevelű kőris)

Délkelet-Európában honos fa, mellyel igen gyakran találkozhatunk hazánkban. Feltűnően keskenyek a levelei, illetve páratlanul szárnyalt az elhelyezkedésük az ágakon, ami már érdekes látványt ad a növénynek, de leginkább az őszi lombszíne miatt ültetik.


Díszfák » Fraxinus excelsior ’Westhof’s Glory’
(Egyenestörzsű magas kőris)

Erőteljes növekedésű klón, mely feltűnően szabályos alakjával és kicsattanóan egészséges látványával egyre népszerűbb parkfa. Ritkán nő meg 7-8 m-nél magasabbra.Díszfák » Fraxinus excelsior
(Magas kőris)

Európa szinte minden négyszögletében megtalálható a természetben, a Kaszpi-tengertől az Atlanti-óceánig, illetve a Skandináv-félszigettől a mediterrán térségig. Karcsú, egyenes törzsű, laza lombozatú, terebélyes koronájú, 20-40 méterre növő fa, az olajfafélék családjának legmagasabbra növő faja. Szárazságtűrő, melegkedvelő, fényigényes növény. Jól viseli a szennyezett levegőt és a sósabb talajokat is, így a városok fásításánál jó eredménnyel alkalmazható. Kedveli a meszes talajokat, köves, sziklás élőhelyen is szépen fejlődik. Kemény és rugalmas fája főként a bútoripar kedvelt nyersanyaga, de a sportszerek gyártásában és más területeken is előszeretettel használják. Nagy tűrőképességű, jól fejlődő, szép lombozatú, hálás díszfa.


Díszfák » Fraxinus ornus
(Virágos kőris)

Hazánkban éri el természetes élőhelyének északi határát, a hazai karsztbokorerdők egyik tipikus faja, mely kisebb termetű (6-10m), gömbölyded koronájú, sötétzöld lombozatú, igen jó szárazságtűrő fa. Meleg- és napfénykedvelő. Krémfehér, illatos virágai dús fürtökben nyílnak májusban.


Díszfák » Gleditsia triacanthos
(Lepényfa)

Észak-Amerikából, azon belül is a Mississippi-medencéből és tág környékéről származik, a Nagy-tavaktól egészen a Mexikói-öbölig. Jórészt ártereken, folyóvölgyekben fordul elő, ennek ellenére jó szárazságtűrő.  Vastagabb ágain és még a törzsén is erőteljes töviscsomók vannak, melyek mérete elérheti a 20 cm-t. Ezen tulajdonsága miatt kiváló sövénynövény, különösképp ha rendszeresen visszavágjuk és ezáltal a talaj közelében sűrűn elágazódik!   


Díszfák » Heptacodium miconoides
(Északi selyemmirtusz)

Egy rendkívül szép kisebb fáról, bokorról van szó, melynek virágai késő nyáron kezdenek nyílni, bíborvörös színben, de a virágzás egészen az ősz második feléig eltart. A törzsének kérge is kifejezetten dekoratív, hasonlóan a platánéhoz, selyemmirtuszéhoz levelesen válnak le a már elhalt részek. Nálunk még alig ismert, pedig könnyen adaptálható a mi környezeti feltételeinkhez.


Díszfák » Juglans nigra
(Fekete dió)

Hazájában, Észak-Amerika keleti részén (Massachusetts és Texas között) a magassága elérheti akár az 50 métert is. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett, fűrészes szélű levelei vannak. Csonthéjasra emlékeztető zárt kupacsú, durván bordázott makktermése 5 cm átmérőjű, szabályos gömb alakú és az ősz második felében érik be. Fája keresett a bútoripar számára.


Díszfák » Juglans regia
(Pompás dió)

 

Kertjeink elmaradhatatlan, hatalmasra növő, árnyat és ízletes termést adó fája. Levelei aromás illatúak, kihajtáskor bronzosak, később fénylő zöldek. Termése ízletes csemege.


Díszfák » Koelreuteria paniculata ’Fastigiata’
(Oszlopos aranyesőfa, Oszlopos csörgőfa)


Díszfák » Koelreuteria paniculata
(Csörgőfa, Aranyesőfa)

A szappanfafélék családjába tartozó, Kínából és a Koreai-félszigetről származó lombhullató fa. Fő vonzerejét a nyáron, nagy virágbugákban nyíló sárga virágai jelentik. Felfújt hólyagra emlékeztető termései egész télen díszítik a fát.Díszfák » Lagerstroemia x faurei ’Tonto’
(Selyemmirtusz)


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.