Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


díszkert növényei 5

2011.02.24

Díszfák » Liriodendron tulipifera ’Aureomarginata’
(Aranytarka valódi tulipánfa)

Idővel hatalmas fává nő, karéjos levelei ősszel szép élénksárgára színeződnek. Nagy, tulipán alakú, sárgás árnyalatú virágait nyáron hozza. Sárga szegélyű levelei teszik különlegessé.


Díszfák » Liriodendron tulipifera ’Fastigiata’
(Oszlopos tulipánfa)

6-8 méter magasra növő, lombhullató fa. A lombkorona keskeny oszlop alakú, egyenes ágakkal. Kis helyigénye, ugyanakkor igen látványos megjelenése révén kisebb kertek elsőrendű szoliter dísze! 


Díszfák » Magnolia ’Heaven Scent’
Pohár alakú, kellemes illatú virágai kívül szép, bíboros futtatású rózsaszínűek, belül fehérek. tavasz közepétől kora nyárig nyílnak. Fiatal korában felfelé törekvő, később kissé szétterülő, lombhullató bokorfa. Kisebb kertek egyik legszebb Magnoliája!
Nem veti meg a jó vízáteresztő, nem túl száraz, tápanyagban dúsabb talajokat. A pangó vizet a többi Magnoliához hasonlóan nem szereti! Szárazabb termőhelyen előnyös lehet a fa tányérjának mulcsozása, ez nem engedi fejlődni a gyomokat, ugyanakkor nyirkosan tartja a tő körüli talajt.
Őszi lombszíne élénksárga. Kifejezetten látványos, nagy díszértékű, csodálatos virágpompájú fa, mely központi helyet érdemel a kertben. Nyílt, napos fekvésben lesz a legszebb!

Díszfák » Magnolia ’Royal Crown’
Erőteljesen fejlődő, kis termetű (3-5 m) lombhullató fa, melynek tavaszi virágpompájában már fiatal korától kezdve gyönyörködhetünk. Faiskolánkban egy gyengébb minőségű, száraz, meszes talajfoltba került, de az ott töltött 3 év alatt mindvégig meglepően látványos fejlődést produkált, folyamatosan egészséges, sötétzöld színű, tenyérnyi leveleket hozott! Ez újabb bizonyíték arra nézve, hogy nem mindegyik magnolia fajta érzékeny a gyengébb, magasabb pH-jú talajokra! A Magnolia 'Rustica Rubra' fajta például kifejezetten burjánzott ugyanebben a földben, egyes példányain kéttenyérnyi sötétzöld leveleket nevelve!
Mindemellett természetesen nem vetik meg a jó vízáteresztő, nem túl száraz, tápanyagban dúsabb talajokat. A pangó vizet egyik Magnolia sem szereti! Szárazabb termőhelyen előnyös lehet a fa tányérjának mulcsozása, ez nem engedi fejlődni a gyomokat, ugyanakkor nyirkosan tartja a tő körüli talajt.
A 'Royal Crown' fajta kifejezetten jó télállóságú! Virágrügyei hosszúak, keskenyek, kinyílás előtt bíboros-rózsaszínűek, a kinyílott virágok érdekes, kissé koronára emlékeztető megjelenésűek, a szirmok színe kívül lilásrózsaszín, belül nagyon halvány rózsaszín, majdnem fehér. A később itt-ott megjelenő másodvirágokat célszerű eltávolítani, több energiát tartalékolva ezzel a következő tavaszi fővirágzás számára.
Őszi lombszíne élénksárga. Kifejezetten látványos, nagy díszértékű, csodálatos virágpompájú fa, mely központi helyet érdemel a kertben. Nyílt, napos fekvésben lesz a legszebb!

Díszfák » Magnolia ’Yulan’
A 'Yulan' fajta egy kisebb termetű, jó télállóságú változatát kínáljuk, M. kobus alanyra oltva! ('Yulan Select'!)


Díszfák » Magnolia fraseri ’Galaxy’
(Galaxy Magnolia)

Erőteljesen fejlődő, nagy termetű (akár 10-12 m!) lombhullató fa, 25 cm átmérőjű, kellemes, citroméhoz hasonló illatú, lilásbíbor színű virágokkal!
Faiskolánkban egy gyengébb minőségű, száraz, meszes talajfoltba került, de az ott töltött 3 év alatt mindvégig nagyon szépen fejlődött! Ez újabb bizonyíték arra nézve, hogy nem mindegyik magnolia fajta érzékeny a gyengébb, magasabb pH-jú talajokra! A Magnolia 'Rustica Rubra' fajta például kifejezetten burjánzott ugyanebben a földben, egyes példányain kéttenyérnyi sötétzöld leveleket nevelve!
Mindemellett természetesen nem veti meg a jó vízáteresztő, nem túl száraz, tápanyagban dúsabb talajokat. A pangó vizet egyik Magnolia sem szereti! Szárazabb termőhelyen előnyös lehet a fa tányérjának mulcsozása, ez nem engedi fejlődni a gyomokat, ugyanakkor nyirkosan tartja a tő körüli talajt.
Igen jó télállóságú!: Télállósági Zóna:5
A később itt-ott megjelenő másodvirágokat célszerű eltávolítani, több energiát tartalékolva ezzel a következő tavaszi fővirágzás számára.
Őszi lombszíne élénksárga. Kifejezetten látványos, nagy díszértékű, csodálatos virágpompájú fa, mely központi helyet érdemel a kertben. Nyílt, napos fekvésben lesz a legszebb!

  Díszfák » Quercus robur ’Variegata’
(Tarka levelű kocsányos tölgy)


Díszfák » Quercus rubra
(Vörös tölgy)


Díszfák » Quercus suber
(Paratölgy)

10-15 méter magasra megnövő, lemezesen bordázott, szivacsosan puha kérgű, örökzöld fa. E növény kérge szolgáltatja a kereskedelmi forgalomban lévő parafát. Az ültetvényeken nevelt parafákat 8 évente lekérgezik, egy-egy ilyen alkalommal 100-150 kg parát is ad egy fa. Fiatal korában, levelei alapján könnyen összetéveszthető a magyaltölggyel. Kemény télen lombhullatóként viselkedhet. Egyedülálló kérge és örökzöld lombozata miatt igen kedvelt díszfa, nálunk csak védett helyeken érdemes elültetni.


Díszfák » Robinia pseudoacacia ’Casque Rouge’
(Piros virágú akác)
Díszfák » Sorbus aucuparia
(Madárberkenye)

10-12 m-esre növő, rendkívül jó alkalmazkodóképességű, laza koronájú, dekoratív fa, zöldesszürke kérge sima, fénylő. Tavasszal tenyérnyi nagyságú, erősen illatos virágzatok tömkelege lepi el, ezekből fürtökben fejlődnek narancspiros bogyói, melyek sokáig díszítik, s a madaraknak téli táplálékul szolgálnak.

Díszfák » Tilia cordata
(Kislevelű hárs)

A hársak voltak az első fák /már Mátyás király idején/, amelyeket nem hasznukért, hanem díszükért ültettek.
Mézük mindig különleges ínyencségnek számított. A hozzáértők szerint a kislevelű hárs virágja adja a legfinomabb mézet, és gyógyteának is ez a legalkalmatosabb. Az ország csapadékosabb vidékeinek erdeiben és legelőin él vadon. Normál kerti talajt és legalább közepes vízellátást kíván. Virágzáskor fantasztikusan finom illata messze érezhető!
Lassan indul, de utána 1-2 métert is nőhet évente.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.