Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


díszkert növényei 6

2011.02.24

Fenyők » Abies concolor ’Compacta’
(Tömött kolorádói jegenyefenyő)

A kolorádói jegenyefenyő törpe növekedésű változata. Sűrű ágrendszerű, bokros termetű, hamvaskék lombú, gyönyörű fajta. Idős korában zömök oszlop alakú lesz.


Fenyők » Abies concolor ’Violacea’
(Hamvaskék kolorádófenyő)

A kolorádó jegenyefenyő bámulatosan szép, hamvas ezüstöskék lombú, szabályos kúp alakú fajtája.


Fenyők » Abies lasiocarpa ’Compacta’
(Tömött szikláshegységi jegenyefenyő)

A Sziklás-hegységi jegenyefenyő széles kúp alakú, viszonylag kis termetű, sűrűn ágas, impozáns ezüstöskék lombszínű fajtája. Az alapfajtól eltérően tömött, bokor formájú. 2-3 méteres magasságot érhet el. Sziklakertbe, előkertbe ültethető fenyő.


Fenyők » Abies pinsapo ’Glauca’
(’Kék’ andalúz jegenyefenyő)

Az andalúziai jegenyefenyő csodálatos, kék lombú fajtája, szárazabb talajú, erős napnak kitett, melegebb helyek világszép szoliter növénye!

 


Fenyők » Cedrus deodara
(Himalájai cédrus)

Nagy fává nő meg, ágai vékonyabbak, lehajlók, a csúcs bókoló. Lombja zöld, vagy kékes árnyalatú, a friss hajtások világosak, lágyak, ívesen lehajlók. Rendkívül impozáns megjelenésű, szép fa, Iharosberényben kb. másfél évszázados, gigantikus méretű példánya látható a kastélyparkban. Fája igen tartós, vízben és szárazon is ellenálló, emiatt Indiában (itt található az őshazája) komoly erdészeti jelentőséggel bír, de máshol is ültetik ebből a célból. Semmi sem magyarázza, hogy közparkjainkból miért hiányzik a libanoni és atlasz cédrusokkal (és persze jónéhány egyéb impozáns örökzölddel) együtt, úgy tűnik városi főkertészeink nehezen szakítanak a néhány közönséges lombos fafajjal, illetve pár, gyakorlatilag gyomnövény-kategóriába tartozó cserjefajjal való parkosítás „nemes” hagyományával! Tágasabb kertekből nem hiányozhat!


Fenyők » Cedrus deodara ’Karl Fuchs’
(’Karl Fuchs’ himalájai cédrus)

Afganisztánból származik, gyors növekedésű, tűi hosszúak, lágyak, finomak, lombszíne a C. deodara fajták közt az egyik legszebb kék.

 


Fenyők » Cedrus deodara ’Simla’
(Szimla himalájai cédrus)

Nagy fává nő meg, ágai vékonyabbak, lehajlók, a csúcs bókoló. Lombja zöld, vagy kékes árnyalatú, a friss hajtások világosak, lágyak, ívesen lehajlók. Rendkívül impozáns megjelenésű, szép fa, Iharosberényben kb. két évszázados, gigantikus méretű példánya látható a kastélyparkban. Fája igen tartós, vízben és szárazon is ellenálló, emiatt Indiában (itt található az őshazája) komoly erdészeti jelentőséggel bír, de máshol is ültetik ebből a célból. Semmi sem magyarázza, hogy közparkjainkból miért hiányzik a libanoni és atlasz cédrusokkal (és persze jónéhány egyéb impozáns örökzölddel) együtt, úgy tűnik városi főkertészeink nehezen szakítanak a néhány közönséges lombos fafajjal, illetve pár, gyakorlatilag gyomnövény-kategóriába tartozó cserjefajjal való parkosítás „nemes” hagyományával! Tágasabb kertekből nem hiányozhat! Az itt kínált növények magjait Dr. Debreczy Zsolt hozta India ény-i részéről, Himachal Pradesh államból a Simla-hágóról (2800 m tengerszint feletti magasság!), a himalájai cédrus egyik legzordabb termőhelyéről!!!


Fenyők » Cedrus libani ssp. stenocoma
(Tauruszi libanoni cédrus)

Törökország zordabb klímájú termőhelyéről, a Taurusz-hegységből származó, ott óriási erdőségeket alkotó változat, mely küllemében gyakorlatilag megegyezik az alapfajjal, de robosztusabb termetű, élénkzöld lombú (sokszor kékes árnyalatú) és nagyon jó télállósággal rendelkezik! Magassága a 40 métert is elérheti, fája a többi cédruséhoz hasonlóan kiváló minőségű, emiatt közel-keleti állományait (elsősorban Libanon, ahol a Cedrus libani alapváltozat honos) már több ezer évvel ezelőtt szinte teljesen kiirtották (a föníciaiak előszeretettel használták hajóik építéséhez), csak néhány kisebb állománya maradt, az egykori fenséges erdőségek helyén pedig ma csak száraz füvet borzol a szél a kopár sziklák között, jól példázva az ember barbárságát és kártékonyságát. A libanoni cédrussal kapcsolatos komoly tévhitet kell itt eloszlatnom, miszerint fagyérzékenysége miatt Magyarországon nem telepíthető. Ez részben igaz a Libanon területén élő változatra, de a legkevésbé sem igaz e törökországi alakra, mely e tekintetben kimagaslóan a legjobb a cédrusok között. Minden tisztelet és hála Liptai István úrnak, aki Tokajban lévő birtokán mintegy fél hektárnyi, immár kb. 15 éves, nagyon kemény teleket is a legcsekélyebb károsodás nélkül átvészelt csodálatos állományt létesített!


Fenyők » Cedrus libani ssp. stenocoma
(Tauruszi libanoni cédrus)

A növények nagy mérete miatt e növényeinket elsősorban értejövőknek ajánljuk, nagyobb tételt rendelő vevők részére a házhozszállítást önköltséges áron meg tudjuk oldani Magyarország bármelyik pontjára, illetve az Európai Unió országaiba is. Az átvétellel, illetve a szállítással kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatosan az alábbi elérhetőségen tájékozódhatnak: Dlusztus Miklós (202094209)


Fenyők » Chamaecyparis pisifera ’Sungold’ (Aranysárga szavára hamisciprus) - 1950 Ft

Tömött, aranysárga, sűrű lombú, kisebbre növő változat, alakja lapított, kerekded, később széles kúpos, hajtásai fonalszerűek.Fenyők » Cupressocyparis leylandii

A Leyland ciprusok egyik legújabb, holland nemesítésű fajtája, a többi közül rendkívül zárt, szabályos kúpos alakjával tűnik ki, lombozata sűrű, sötétzöld színű. Növekedési erélye jó, képes 1 métert is nőni évente!


Fenyők » Cupressocyparis leylandii ’Gold Rider’
(Sárgalombú leyland-ciprus)

Tojásdad alakú, zárt koronájú, a Leyland-ciprusok között közepes növekedési erélyűnek számító fajta, nem fogja hamar kinőni kertünket. Szép aranysárga lombozatával kirí környezetéből. Holland eredetű.


Fenyők » Cupressocyparis leylandii ’Spring Gold’

Ahogy a neve is jól mutatja a lombjának van egy kis sárgás árnyalata, mely tavasszal, a növény növekedésének beindulásakor különösen hangsúlyos. Kiváló alkalmas sövénynek!


Fenyők » Cupressocyparis leylandii
(Leyland-ciprus)

A Cupressus macrocarpa és a Chamaecyparis nootkatensis hibridje. Igen gyors növekedésű, 1 m-t is nőhet évente. Bár jó szárazságtűrő, az öntözést meghálálja. Talajban nem válogatós, jól bírja a nyírást, sövénynek is kiváló. Nyírás nélkül robosztus, gyönyörű mélyzöld színű, szabályos kúp alakú koronát nevel. A leyland ciprusok, más fenyőfélékhez hasonlóan idősebb korban ellenállóbbak a fagyokkal szemben. Ha leyland ciprusunk elérte a 4-5 éves kort, minden esélye megvan rá, hogy akár évszázados hidegrekordokat is különösebb károsodás nélkül viseljen el. Talán mondható, hogy a mi klímánkra találták ki ezt a növényt. Szélsőséges körülmények között is (átlagosnál keményebb tél, aszályos, forró nyár, gyenge talaj) az egyik legerőteljesebb növekedésű növényünk. Kiváló sövénynövény!


Fenyők » Cupressus arizonica ’Joschka’
(’Joschka’ arizona-ciprus)

Ezüstös árnylatú, mélykék lombszínű, igen keskeny, oszlopos alakú, zárt koronájú, edzett fajta, Hódi Tóth József szelekciója.


7a USDA-zóna
Fenyők » Cupressus arizonica
(Arizóna-ciprus, arizónai ciprus)

Gyönyörű, szabályos kúp alakú, gyors növekedésű fa, lombja kékesszürke. Rendkívül jó szárazság- és mésztűrő. Teljes tűző napon, viszonylag gyengébb, szárazabb, akár köves talajon lesz a legszebb! 2003-ban majdnem 5 hónapos aszály volt Egerágon, sok növényünk (főleg fiatalabb gyümölcsfák) pusztult el, a ciprusok ebben az évben is 80 cm-es növekedést produkáltak, színük pedig szinte világítóan hamvaskék volt! Szoliternek gyönyörű, sövénynek is kiváló, a nyírást is jól bírja. Olyan száraz, tűző napos termőhelyen, ahol egy hamisciprus a hely „láttán” még kiültetés közben öngyilkos lesz, a tuják többsége pedig szinte nyög a szenvedéstől, a ciprusok gyönyörűen burjánzanak!


Fenyők » Cupressus atlantica
(Marokkói ciprus, Atlasz ciprus)

Egy igazi ritkaság, mely ciprus a marokkói Atlasz-hegységből származik. A 2000 m tengerszint feletti magasságban lévő élőhelyén már komoly hidegekkel találkozik telenként és a havas napok száma is hasonló mint nálunk. Az európai ciprus (Cupressus sempervirens) közeli rokona, egy kicsit lazább lomb, kevésbé szabályos forma különbözteti meg attól.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.