Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


dísznövények

2011.04.28

 

Jázmin (Jasminum polyanthum)

Talán nem kell bemutatnunk a jázmin bódító illatát - a drogériák polcain nem kell sokáig kutakodnod, hogy rábukkanj erre az édes és intenzív illatra.
És nem csak ellenállhatatlan illata van, de csodaszép fehér, csillagalakú virágokkal örvendeztet meg.

A jázmin viszonylag könnyen tartható faj, gyorsan növekszik. Kúszónövény, ezért találkozhatsz drótkarikára felfuttatott példányokkal a virágboltokban.
A világos helyeket kedveli, a közvetlen napsütést mérsékelten bírja, viszont a tűző nyári napsugárzástól mindenképpen kíméljük meg. Télen hűvösebb, legalább 7 fokos környezetet igényel, különben az átlagos hőmérséklet megfelelő a számára. Szereti a párát, ezért leveleit időközönként permetezzük vízzel.
A földjét mindig tartsuk nedvesen, lehetőleg lágy vízzel (eső-, desztillált- vagy forraltvízzel) locsoljuk!
Jótanács: Virágzás után vágd vissza a fiatal hajtásokat - ezáltal alakíthatod a növény formáját!

Ciklámen (Cyclamen persicum)
.
A ciklámen az egyik legkedveltebb "ajándéknövény" - ez nem is meglepő, hiszen tartása csupán némi odafigyelést igényel, mégis nagyon látványos virágzatot hoz.
Fehér virágú példányt válassz, és tedd világos helyre, két ablak közé (a hűvös de fényes helyeket kedveli). A 12-16 fokos helyiségeket kedveli. Szereti a párát is, ezért tanácsos kavicsos tálkára állítani.
Öntözni csak alulról szabad, vagyis a tálkájába töltött vízzel - a talaj mindig legyen nedves, de ne álljon a vízben, ezért locsolás után fél órával öntsük ki a felesleget a tálkájából! A virágok nagyon érzékenyek a vízre, ezért gondosan öntözzük, mindig csak a tálkájába töltsünk vizet. Virágzás után kevesebb vizet igényel.
Ha a virágok elhervadtak, se azokat, se az elsárgult leveleket ne vágjuk le, hanem tőből tépjük ki őket, az alapjuknál megfogva.
Virágzás idején célszerű háromhetente tápoldattal kedveskedni a ciklámeneknek.Mimóza (Mimosoideae)

Ez talán 4 választott növényünk közül a legérzékenyebb - nem véletlen, hogy a sértődékeny emberekre mondjuk, hogy "milyen mimóza".
A Dél-Amerikában őshonos növény nagyon kényes, de gyönyörű, porzószálakból álló gömbvirágzata kárpótol ezért. Arra viszont jobb idejében felkészülni, hogy kis eséllyel marad meg tartósan cserépben.
A meleg, párás, világos helyet kedveli. Ha magas páratartalmú helyiségben tartjuk, még a tűző napot is elviseli. Szobában tartva azonban jobban járunk, ha óvjuk az erős közvetlen napfénytől. A párásításhoz tegyünk kavicsot a tálkájába.

Legalább 15-18 fokos környezetben tartsuk, legmegfelelőbb a 20-25 fokos levegő.
Lágy vízzel locsoljuk - a jázminhoz hasonlóan -, különösen fiatal korában. Rendszeresen önzöttük, de sose álljon vízben, mert a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak.

Viaszvirág (Hoya Carnosa)

A végére hagytam személyes kedvencemet, a viaszvirágot - ez a csavarodva kúszó cserje remekül bírja a kevéssé gyakorlott kertészek "kiképzését" is, sőt, erős illatú viaszszerű virágokkal is megőrvendeztet.
Mivel szárai több centisek is lehetnek, érdemes huzalra vagy rácsra felfuttatni.
Virágai tavasztól őszig nyílnak - amikor az első bimbók megjelennek, fontos, hogy ne nyúljunk a növényhez. Ne mozdítsuk el helyéről, ne vágjuk le az elhervadt virágokat, és csak vész esetén ültessük át ebben az időszakban. Virágot csak az idősebb tövek hoznak (teljesen váratlanul!).

A világos helyet kedveli, némi közvetlen napsütéssel - árnyékos helyen nem hoz virágot.
Szobahőmérsékleten jól fejlődik, télen kicsit hűvösebb, 10-14 fokos környezetet igényel.
A virágzás alatt (tavasztól őszig) bőséggel öntözzük, de sose hagyjuk, hogy a vízben álljon. Télen kevesebb vizet igényel, ritkábban öntözzük, és várjuk meg, amíg a földje teljesen kiszárad, mielőtt újra meglocsolnánk.
Párásítás céljából permetezni csak akkor szabad, ha nem virágzik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.