Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fűzfa

2011.05.13

Szomorúfűz

Szomorúfűz
A
szomorúfűz (Salix Babylonica) egy Kínából származó, de mára már nagyon elterjedt csodálatos fafajta. Egyedi szépsége sok embert magával ragad, nem véletlen, hogy még mitológiai és vallási vonatkozásokban is gyakran megemlítették. Kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonsága a rendkívül gyors fejlődése, egy év alatt ugyanis akár 300 centimétert is nőhet.

Felismerhető jellegzetes alacsonyra lenyúló, zuhatagszerű, szélesen szétágazó, kerek formájú lombozatáról, rövid törzséről, illetve ágain elhelyezkedő, hosszú, keskeny, selymes fehér felületű leveleiről. A gyors növésének, lombszerkezetének  és a lombszínének köszönhetően nagyon jól árnyékol, e tulajdonsága miatt szintén rendkívül keresett fatípusnak számít.

A szomorúfűz lombhullató fafajta. Virágai sárga színűek és nagyon aprók. Magvai és gyümölcsei jelentéktelenek. A kétlaki fák közé tartozik, így hím- és nőivarú barkákat terem, amelyek külön–külön nőnek. Lényes tulajdonsága, hogy jól tud alkalmazkodni a körülményekhez, így szinte bármilyen talajban megél, és az aszályokat is eltűri, bár igazából a nedves, hűvös környezetet, vagy állóvizek partjait kedveli. Vízelnyelő tulajdonságú, melynek köszönhetően gyakran ültetik olyan területre, ahol meg szeretnék előzni a jellemző vízfelhalmozódást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.