Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


liliom,klívia

2011.05.09
201205.14

illat.hu oldalkalauz! 

Hemerocallis Jungle szépség

Hemerocallis Hush kisbaba - Reblooming

Hemerocallis Mean Mr. Mustár - Reblooming

Hemerocallis Dynamite garancia - Reblooming

Hemerocallis Csak Szilva Happy - Reblooming

Lilium Arabesque

Lilium Endless Love

Lilium speciosum rubrum

Lilium Arany Stargazer

Lilium Pollyanna

Lilium Legend

Lilium Zsiráf

Lilium Fata Morgana

Merész színek ázsiai Lily Mix

 

Liliom   

Az illatos liliomok a legszebb évelő hagymás növények közé tartoznak. Jó vízáteresztő talajt, félárnyékos helyet igényelnek. Szinte lehetetlen választani a szebbnél szebb fajták közül. A kecses, hegyes virágbimbókból nagy, viaszos tölcsérű virágok feslenek ki. Némelyek illata édeskés, némelyeké szerecsendióra, vaníliára vagy karamellára emlékeztet. A bódító illatú liliomvirágok hetekig nyílnak. Csípjük le az elhervadt virágokat, mert ezzel a többi bimbót segítjük kinyílni. A liliomok fűszeres illata varázslatossá teszi a nyári estéket. Terasz, kövezett pihenő mellé ültessünk halvány árnyalatú liliomokat, mert ezeknek tiszta színe szinte foszforeszkál a tompuló esti fényben. Ha valakinek fejfájást okoznak a nehéz illatok, kerülje a liliomok házhoz közeli ültetését! A liliomok legegyszerűbb szaporítási módja a tőosztás. A hagymáik idővel fészket képeznek, mert az öregebb hagymákon lassanként újak fejlődnek. Ezt az egymással összeszövődő hagymahalmazt ősszel vagy tavasszal ássuk ki a talajból. Húzzuk szét az egyes darabokat, majd azokat a hagymákat, amelyeken legalább néhány gyökér található, elültethetjük. Több liliomfaj fejleszt a levélhónaljakban, a nyár folyamán, úgynevezett hónalj- vagy sarjhagymákat. Ezeket ősszel leszedjük, és nedves földbe, cserépbe vagy szaporítóládába helyezzük. Az edényt hűvös helyen teleltetjük. Tavaszig meggyökeresednek, ekkor már kiültethetjük a szabadba őket. Ha nagyon sok új növényt szeretnék, érdemes foglalkozni a liliomok hagymapikkelyekkel való szaporításával. Erre az elnyílás utáni időszak, a nyár vége, ősz eleje a legalkalmasabb. Fölszedés nélkül hozzáférhetünk a liliomhagymákhoz, ha kiássuk körülötte a földet annyira, hogy a pikkelyleveleket leszedhessük. Elnyílás után ki is szedhetjük a hagymát a földből. A hagyma néhány külső pikkelyét közvetlenül az alapnál letörjük A törés okozta sebet mind a hagymán, mind a hagymapikkelyeken gombaölő szerrel kezeljük, hogy elkerüljük a fertőzéseket. A pikkelyleveleket keverjük össze tőzeg és homok keverékével, töltsük műanyag zacskóba és légmentesen zárjuk le (6). Télen tartsuk 20-22 °C-os meleg helyen (pl. a fűtött szobában). Néhány héten belül megjelennek a sebzés helyén a sarjhagymácskák. Néhány lassabban sarjadó fajtának azonban három hónapra is szüksége lehet. Ha a hagymapikkelyek egészségesek, ne veszítsük el a türelmünket. Másik módszer, hogy a hagyma pikkelyleveleit ládába vagy cserépbe ültetjük, és ebbe dugványozzuk. A ládát fóliával lefedjük. Ügyeljünk arra, hogy az ültető közeg (tőzeg, tőzeg és homok keveréke vagy kőgyapot), csak mérsékelten legyen nedves, különben elrothadnak a hagymapikkelyek. A hagymák zavartalan fejlődése érdekében a hagymapikkelyeket tartalmazó zsákot vagy ládát ezután helyezzük 4-8 °C-os helyre (pl. fűtetlen pincébe), és tartsuk itt a tavaszi kiültetésig. A hagymácskák kifejlődésével a pikkelylevél elszárad (7). A leszedett hagymákat ültessük cserépbe, ahol hamar meggyökeresednek, és fejlődésnek indulnak.

 

klívia

2012.05.14

 

Klívia

Klivia

Latin nevén Clivia miniata, mindenki számára ideális növény, hiszen könnyen gondozható. A pangó vizet és a tűző napfényt nehezen viseli, ezen kívül szinte elpusztíthatatlan. Felismerhető sötétzöld lombjáról és az afelett nyíló narancsszínű virágairól, melyek legalább egy hónapig pompáznak abban az esetben, ha hűvös környezetben tartjuk a növényt.

Virágzásnak egy feltétele van, a megelőző két hónapos hideghatás, ami 10 fok körüli hőmérsékletet jelent. A virágzóképes, legalább 12 levelet már kinevelt töveken minden négy levél után virágrügy képződik, aminek további fejlődését az alacsony hőmérséklet szabályozza. Tartósan magas hőmérsékleten a virágrügyek elhalnak, a hideg szakasz lerövidítése pedig rövidszárúsághoz, ülve virágzáshoz vezet, főként a korai fajtákon.

Ügyelni kell a levelek egészségesen tartására, a perzselő napot és a túlöntözést nehezen viseli, olyannyira, hogy ezek akár a virágzás rovására is mehetnek. A növény virágzás után méretes és szép bogyókat növeszt, azonban ezek rendkívül legyengítik a növényt, aki a súlyt és a bogyók növekedését hatalmas tápanyagfelvétellel igyekszik biztosítani. A klíviák között megtalálhatóak a nappali pillangók és a vadméhek általi beporozásra váró és az önbeporzó típusok is. Magvetéssel szaporítható úgy, hogy a meg kell várni a bogyók beérését. A bogyók burkán belül a vékony hús alatt még külön burok védi a fényes felületű, szalmasárga, kerek, vagy kissé szögletes magvakat. Mosás után egy rétegben kiterítve, durva szemcséjű homokon érdemes előcsíráztatni. Amikor a fényben csírázó magokon megjelennek a gyököcskék, akkor lehet vetni őket egyesével a cserépbe.

Amennyiben cerepes klíviánkra celofánt húzunk,hogy a növény magasságának kb feléig felérjen,levelei nem tudnak szétterülni.Így kisebb helyet foglal és jobban elviseli a száraz szoba levegőjét is.

 

Öntözésre lehetőleg esővizet használjunk.Ez érvényes az összes szobanövényre mert a kútvízben túl sok a növények számára kevésbé fontos mész és más sók mennyisége. Mikor a cserép földje kifehéredik,besárgul az öntözővíztől, az ültetőközeg felső néhány cm részét távolítsuk el és friss tápföldel pótoljuk azt.Levéldísznövényeink általában nem szeretik a meszes talajt,sőt ellenkezőleg,enyhén savas közegben érzik jól magukat. A föld vásárlásakor figyeljünk oda,milyen növények számára ajánlják a terméket! Az általános virágföld nem jelenti,hogy minden növénynek megfelel. Savanyú talajt igényelnek az örökzöldek a trópusokról származó levéldísznövények,pálmák,erica félék, rododendronok.

fel az oldal tetejére 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hnhggfh

(huszár Laci, 2012.02.03 20:43)

Re: hnhggfh

(lacko, 2012.02.03 20:44)

mit üzentél?