Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


liliom,tulipán és nárcisz

2011.03.27

Nárcisz fotók

Tulpán fotók 

Liliom fotók

A liliomok régóta a kert legkecsesebb virágai, amelyek a szivárvány minden színében tündökölnek kertünkben!

A liliomok családja mintegy 100 fajtából és számtalan változatból áll, az egyik legrégebb óta termesztett kerti dísznövény. Őshonos növénynek számítanak Európába, Ázsiában, a Fülöp szigeteken, és Észak Amerikában is.

Mivel számtalan faj és kereszteződés látott napvilágot az elmúlt években egyszerűbb, ha a csoportokat jegyezzük meg. Kilenc különböző csoportba soroljuk őket ezek pedig: Hansonii, Candidum, amerikai, Longiflorum, Trombita, Ázsia, Keleti, egyéb hibridek, és Aurelianense.


A liliomok hagymás növények, amelyeknek a hagymái rojtos pikkelylevelekből állnak, és részben rizóma szerűek.

A virágok egyesével, de akár fürtben is nyílhatnak, hat, egyforma vagy csillagalakban elhelyezkedő virágszirom levéllel. A szirmok között bújnak meg a T alakú porzók, amelyek még szebb kontrasztot adnak a sziromlevélnek. A virágok formája is igen változatos, hiszen van köztük tulipán alakú, kehely, csupor, tölcsér vagy épp trombitaforma is.


De nem csak a forma, hanem a színvilág is lenyűgöző, hiszen a szivárvány minden színében megtalálhatók, a fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga piros, bordó, sőt még a fekete árnyalataiban is, és ha nem elég a szín kavalkád kertünkben választhatunk csíkosat, kockásat, foltosat, vagy épp cirmosak.


A liliom hagymákat március végén, április elején ültessük ki a szabadba, évelő vagy vágott virágágyásba, ezek a hagymák már júniustól virágba borulnak. A napos és kissé félárnyékos helyet is szeretik, a virágok magassága elérheti a 70-80 cm.-t is.


Mivel télálló növények, így nincs szükség felszedésre, ám ha szaporítani szeretnénk, őket ősszel mégis csak szedjük fel a hagymákat és a sarjhagymákat osszuk szét.

A liliomok színt és hangulatot adnak kertünknek, erkélyünknek, bátran ültessük őket kertünk több pontjára is.

Tulipán:

   
Hollandiában   nederlands

 

A tavaszi virágok egyik legismertebb növénye a tulipán, amely számtalan színben és formában köszönti a tavasz első napsugarait kertünkben.

A tulipánok eredetileg Perzsiából származnak, majd a 17. század közepén érkezett meg hazánkba. Ma már a világ számos pontján termesztik, mint vágott virágot, de a hagymát is sok országban importálják.

Az egyik legnagyobb tulipán termesztő ország ma is Hollandia ahol géppel aratják a szebbnél szebb tulipánokat, a hatalmas színes tulipán mezőkről.

Aki járt már Hollandiában és látta már a tulipán mezőket biztos, hogy nem felejti el a látványt. Ahogy nálunk a búzát termesztik végelláthatatlan sorokban úgy Hollandiában a tulipán mezők tarkítják a táj hangulatát.


Vannak tulipán mezők ahol, mint vágott virágot termesztik a növény ám van ahol a hagyma a fő termék. Ekkor egy olyan munkafolyamatot alkalmaz a kertész, ami egy virág barátnak felér egy horror filmmel, ugyanis amikor a tulipán virágzik, és az egész mezőt beborítja a színes szép tulipán virág, egy géppel megindulnak és az összes tulipánt learatják, majd a virágokat összegyűjtik és megy a komposztba. A szép tulipánokat a gép darabokra szaggatja, és végül kidobják. A látvány tényleg szomorú, de csak így tudják elérni, hogy minden fontos tápanyagot a növény a gumó fejlődésére fordítsa és ne a virágzásra.


Ha Hollandiába utazunk, okvetlenül látogassunk el egy tulipánmezőre, sőt ma már autós túrát is szerveznek, egy több mint 100 km –es túra, amely Hollandia legszebb tulipán mezőink visz minket keresztül.

A titok hogy Hollandia miért oly sikeres a virágtermesztésben egyszerű, lecsapolták a tengert így ma olyan egyedi és különleges termőföldet kaptak, amelynek eredménye a világon egyedülálló szépségű virágok. A tulipán termesztők évről évre mutatják be az új még színesebb és még szebb tulipánokat, amelyet nagyon szigorú bírák figyelnek és értékelnek.


Ha végig sétálunk, Hollandia utcáin szinte minden sarkon találkozunk tulipánárusító bódékkal ahol csokorba kötve kínálják a színes tulipánokat, de elmehetünk szedd magad akcióra is, ahol kedvünk szerint szedhetjük csokorba a színes tulipánokat.

Hollandia a szélmalmok a facipők és a virágok hazája. Ma már hazánkban is egész évben kapható a vágott tulipán, és minden ősszel és tavasszal a szebbnél szebb cserepes tulipánok díszítik otthonunkat, de kertünkbe is kedvünkre válogathatunk számtalan szín és forma közül.

Nárcisz:

A tavasz legelső és legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.

Szinte a lelkünk is felvidul, amint meglátjuk tavasszal a bókoló napsága illatos nárciszokat a kertekben. Nem hiába, hiszen ez a virág már a jó időt és a napsütést jelzik felénk.

Számtalan nárcisz közül választhatunk, hiszen több mint tízezer nárcisz fajta létezik.

Ezek közül is több nagyobb csoportra vannak osztva így pl. trombita nárciszok, a koronás nárciszok, a sokvirágú nárciszok, illatos, és tazetta nárciszokat különböztetjük meg.

Ültethetünk kertünkbe fehér, narancssárga, vagy citromsárga, telttvirágú vagy épp illatos nárciszt, a választék évről évre egyre nagyobb.

A nárcisz hagymákat már ősszel érdemes elültetni kertünkbe, így biztosak lehetünk benne, hogy kora tavaszra kinyílnak kertünkbe.

Ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, vásároljon tavasszal kész cserepes kifejlett nárciszt, amelyet lakásban vagy az erkélyen is nevelhetünk. A cserepes nárciszt nagyon óvatosan öntözzük, mert a legkisebb túllocsolástól is kirohadtat.


Az összes hagymás növény, magában a hagymában tárolja a neki szükséges nedvességet és tápanyagot, épp ezért tavasszal mindenféle öntözés nélkül is kinyílnak és hajtanak. Így a hajtatott cserepes nárciszokat sem kell túlöntözni.

Tegyük a növényt világos, de lehetőleg hűvös helyre, így több napig is gyönyörködhetünk virágok szépségében. Előfordul, hogy egy cserépben akár több hagyma is van, így ha az egyik virág lenyílik, máris kibújik egy másik.

Elvirágzás után hagyjuk a virágokat és az összes levelet elnyílni és teljesen elszáradni, majd végül hagyjuk el a locsolást is. Amikor a levelek és a virágok már teljesen elnyíltak és elszáradtak vágjuk le őket tövig egy ollóval.


Azért fontos hogy az összes levél és virág elszáradjon, mert ekkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymába így jövőre lesz elég tartaléka a növénynek. Ha ezt elmulasztjuk, és előbb vágjuk le a leveleket és a virágot, jövőre hiába is várjuk a virágzást, nem lesz tartaléka és elég tápanyaga a hagymának.

A hagymákat cserepestől vagy újságpapírba csomagolva tegyük félre egy száraz sötét helyre és ősszel szeptember közepén ültessük ki a kertbe.


Ha tavaszra vágyunk otthonunkba a februári hideg és borongós idő után vásároljunk néhány cserép vidám napsárga nárciszt ,jácintot otthonunkba, amelyek tavaszi színnel és illattal töltik meg környezetünket.

fel az oldal tetejére

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.