Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szárított virágok

2011.04.10
Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk
A száraz virágok nemcsak szépek, de pompás dekoráció készíthető belőlük. Kedves csokorba kötve pedig garantáltan feldobják a lakásunkat. Sajnos nem minden virág alkalmas szárazvirágnak. Lássuk, melyek a szárításra alkalmas virágok, és mi a fortélya a sokáig megmaradó csokornak! 

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy mindenekelőtt azok a virágok alkalmasak szárításra, amelyek nem veszítik el sem színüket, sem alakjukat a szárítás során.

A szárazvirágok nyújtják az alapanyagot a koszorúk, csokrok és pot-pourrik elkészítéséhez.

Számos módon csoportosíthatnánk a virágokat szín, illat, magasság vagy lombozat szerint, most lássunk néhányat közülük, amelyeket könnyedén száríthatunk magunk is.

Lila gombvirág - Gomphrena globosa - Kerti golyófüzény

Nagyszerű szárazvirágnak, mivel az 50-60 cm magas száron ülő, lóherére emlékeztető virágok hőhatás vagy szárazság ellenére is nyílegyenesen tartják magukat.

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunkSzárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunkIbolya, fehér és rózsaszín virágú fajtái léteznek.

Április-májusban elvetett magjaiból júliustól az első dérig hozza virágait.

A gombvirág egy másik fajtája - amelyet angolul eperszínű gombvirágnak is neveznek - a Gomphrena haageana valójában magasabb, narancsvörös színű, augusztusi virágzású faj, ugyancsak kiváló virágkötészeti alapanyag.

 

Statika - Sóvirág ( Limonium sp.)

A szivárvány minden árnyalatában (sárga, piros, kék, lila, lazacrózsaszín, fehér, stb.) pompázhat virága.

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunkSzárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk Akkor szedjük, mikor teljes nyílásban van, majd fejjel lefelé szárítsuk. A Hortobágy szikes pusztáin növő magyar sóvirág (Limonium gmelini) védett növény, ne onnan gyűjtsük hát be jövőbeli szárazvirágcsokrunk alapanyagait!

 

Az évelő sóvirág (Limonium latifolium) kifejezetten jól bírja a száraz, homokos talajt, locsolnunk sem nagyon kell, sziklakertbe, kőfalak mellé is ültethetjük.

 

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunkHamvas zsálya - Salvia farinacea

Nálunk egynyáriként alkalmazott fajta, mivel a téli hidegben a föld feletti részei elfagynak, de tavasszal a növény tőből újra kihajt.

Kevés gondozással fenntartható dísznövény.

 

Sötétkék szamárkenyér - Echinops ritro

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk Bokros növekedésű, felálló virágzati szárú, szúrós-tövises levelű évelő.

Gömb alakú fejecskében hozza virágait. A félárnyékot és a száraz talajt is elviseli.

 

Tarajos celózia - Celosia argentea var. cristata

Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk

Egzotikus cserepes vagy virágágyi dísznövény, vágott virágnak is mutatós.

Szárazvirágnak teljesen nyílott állapotában kell gyűjtenünk, s mivel kakastaréjra emlékeztetető virága magas nedvességtartalmú, forró levegőn kell szárítanunk, hogy megakadályozzuk a virág berohadását.

 

Fűzéres celózia - Celosia spicata Szárazvirágok: könnyen kezelhető virágokat mutatunk

Szubtrópusi származású egynyári növény, a 3-5 cm-es virágzatok a hajtásvégen csomókban nyílnak, sárga, narancs, pink vagy élénkbíbor árnyalatban.

Jó tulajdonsága, hogy színét a vágás után is hosszan megtartja. Közvetlenül a fagyok beállta előtt szedjük.


Helichrysum bracteatum
Szalmarózsa

A legismertebb egynyári szalmavirág. Magassága 60-100 cm. Kezdeti fejlődése vontatott, mivel több meleget és egyenletesen nedves talajt kíván. A laza, humuszos homoktalajokat kedveli. Vetés: lassan csírázik és a kezdeti fejlődése vontatott, így biztonságosabb március végén hidegágyba vagy fűtetlen fólia alá vetni, május közepén ültetve állandó helyére. Térállás: 25x25 cm. Szárítás céljából akkor vágjuk, mikor a zárt bimbó szélső, színes pikkelylevelei kezdenek elválni. Kinyílt állapotban vágva, szárításkor tovább fejlődik és a közepe üres lesz.
Felhasználás: kedvelt és keresett szárazkötészeti anyag.

http://www.kolibrikerteszet.hu/files/Kepek/egyeves/szalmarozsa.jpg

A szalmavirágok szárításáról:
A virágokat a fajnak megfelelő nyílottsági állapotban vágjuk le. Kössünk belőlük kis csokrokat, melyeket tető alatt, szellős, pormentes helyen, virággal lefele, felfüggesztve szárítsuk meg. Szárítás közben napfény ne érje a virágokat, mert színüket elvesztik. Száradás után a portól védve, száraz helyen tároljuk azokat. Ez a módszer alkalmazható a Gomphrena, Helichrysum, Helipterum, Limonium, Molucella, Nigella, díszfüvek stb. szárításánál.

Szárazvirágnak alkalmasak még:

Cickafark - Achillea sp.
Imola - Centaurea macrocephala
Kék iringó - Eryngium planum
[vote:1467390395]Kerti izsóp - Hysoppus officinalis
Levendula -
Lavandula angustifolia
Fűzéres díszcsorba - Liatris spicata
Lampionvirág - Physalis alkekengi

Díszfüvek közül:

Óriás olasznád - Arundo donax
Közepes rezgőfű -
Briza media
Pampafű - Cortaderia selloana
Évelő tollborzfű - Pennisetum alopecuroides

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.